Oι Έλληνες Ναύαρχοι, το ζητούσαν ως προϋπόθεση να μπει στις Belharra για να ανέβει στην αξιολόγηση το πλοίο
RAM Block 2, λέγεται το μικρό αντιαεροπορικό που θα μπει στα πλοία της Fincantieri (σ.σ. ήδη στις Doha) και τις Belharra. Πρόκειται για την εξέλιξη τoυ RAM Block 1 που έχουμε στις ελληνικές ΡΟΥΣΣΕΝ.
H μεγάλη διαφορά, του Block 2 από τον προκάτοχό του είναι το μεγαλύτερο βεληνεκές. Το RAM Block 2 έχει 25 χλμ βεληνεκές αντί για δέκα του Block 1.
Την ίδια ώρα, μπορεί εκτός από μικρά αεροσκάφη, drone και καταδρομικά σκάφη να χτυπήσει και παράκτιους στόχους. Το Block 2 μπορεί να εκτοξευθεί και κάθετα, άρα έχει κάλυψη 360 μοιρών. Δηλαδή, το συγκεκριμένο σύστημα προσφέρει καλύτερη αντιαεροπορική/αντιβληματική προστασία του πλοίου.
Αρχικά η γαλλική πρόταση, δεν περιλάμβανε όπλα για τις Belharra, όμως οι Γάλλοι τόνιζαν ότι εύκολα μπορούν να πάρουν σύστημα RAM και μάλιστα με χαμηλό κόστος. Oι Έλληνες Ναύαρχοι, το ζητούσαν ως προϋπόθεση να μπει στις Belharra για να ανέβει στην αξιολόγηση το πλοίο.
Το σύστημα RAM αποτελείται από τον πύραυλο RIM-116 και το Σύστημα Εκτόξευσης Πυραύλων (GMLS) MK-49. Το GMLS διαθέτει 21 πυραύλους RAM Block 1 ή RAM Block 2 RIM-116 και είναι ενσωματωμένο στο σύστημα Command & Control του πλοίου.
Το οπλικό σύστημα RAM, είναι αποτέλεσμα συνεργασίας μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Γερμανίας.
Το Rolling Airframe Missile (RAM), είναι ένα σύστημα όπλων που πυροβολούν για αυτοάμυνα πλοίων έναντι αντιπλοιικών πυραύλων (ASM), ελικοπτέρων, αεροσκαφών και επιφανειακούς στόχους.
Το σύστημα RAM σχεδιάστηκε για να αλληλεπιδρά περισσότερο σε προκλητικές απειλές και είναι το μόνο αμυντικό σύστημα ASM, ικανό να αντιμετωπίζει αποτελεσματικά πολλαπλές και υψηλής πυκνότητας επιδρομές, ακόμη και στην παράκτια περιοχή.
Η RAM Block 2, είναι μια αναβάθμιση δέκτη κινηματικής και ραδιοσυχνότητας (RF) του πυραύλου RAM Block 1A. Ένας μεγαλύτερος, πιο ισχυρός κινητήρας πυραύλων και το τμήμα προηγμένου ελέγχου, παρέχει στον πύραυλο Block 2 την ικανότητα για να νικήσει απειλές υψηλών ελιγμών.
Ο ενισχυμένος δέκτης RF, επιτρέπει ανίχνευση πυραύλων κατά πλοίων που χρησιμοποιούν χαμηλής πιθανότητας αναχαίτισης ραντάρ.
Σε περισσότερες από 350 πτητικές δοκιμές και επιχειρησιακές βολές, η RAM έχει αποδείξει ότι με την πρώτη βολή, καταρρίπτει τον στόχο σε σενάρια αυτοάμυνας όπως στο χαμηλότερο επίπεδο προφίλ θαλάσσης, καταδύσεων και υψηλών ελιγμών επιτυγχάνοντας απόδοση αποτελέσματος πάνω από 95%.
Τα συστήματα (RMS) είναι από κοινού υπεύθυνα για την ανάπτυξη, την παραγωγή, βελτιώσεις συστήματος και υλικοτεχνική υποστήριξη του όπλου αυτοάμυνας του RAM.
Το σύστημα RAM MK-31 αποτελείται από τον πύραυλο RIM-116 και το σύστημα εκτόξευσης κατευθυνόμενων πυραύλων (GMLS) MK-49. Το GMLS διαθέτει 21 RAM Block 1 ή RAM Block 2 βλήματα RIM-116 και είναι ενσωματωμένο με το σύστημα Διοίκησης & Ελέγχου του ναυτικού.
Το σύστημα SeaRAM, χωράει 11 πυραύλους RIM-116 και παρέχει μια πλήρως αυτόνομη λύση CIWS που περιλαμβάνει αισθητήρες ανίχνευσης και ελέγχου πυρκαγιάς.
Το γερμανικό ναυτικό, βασίζεται στο RAM αυτο- αμυντικό οπλικό σύστημα για τις κορβέτες K130 όπως καθώς και οι φρεγάτες κλάσης F123, F124 και F125.