Κλιμακώνεται η αντίδραση των κατοίκων του Βαρνάβα και του Γραμματικού, με σκοπό να αποτραπεί η λειτουργία του ΧΥΤΥ. Ήδη στην περιοχή του Βαρνάβα έχει οργανωθεί η πρώτη «σκοπιά», ενώ σε συγκέντρωση κατοίκων στο Γραμματικό, εκπρόσωποι όλων των δημοτικών παρατάξεων κάλεσαν τον κόσμο να συμμετέχει σε ομάδες περιφρούρησης.
Αφορμή για την διαφαινόμενη κλιμάκωση της έντασης είναι η πρόσφατη αναγγελία της Περιφέρειας Αττικής, για έναρξη της δοκιμαστικής λειτουργίας του ΧΥΤΥ μέσα στο επόμενο διάστημα (πιθανότατα τον Μάρτιο).
Η προηγούμενη προσπάθεια, επί διοίκησης Δούρου τον περασμένο Ιανουάριο είχε συναντήσει την έντονη αντίδραση των κατοίκων, που κατάφεραν να αποκλείσουν για πολλές ώρες ένα απορριμματοφόρο μέσα στο χώρο του ΧΥΤΥ και τελικά σταμάτησαν τη μεταφορά.
«Δεν μας εξέπληξε η στάση του κ. Πατούλη. Πρόσφατα μάλιστα η Περιφέρεια αποφάσισε να επαναφέρει την δυναμικότητα του ΧΥΤΥ από τις 23.000 τόνους, έτος σε 60.000 τόνους/έτος, όπως ήταν ο αρχικός σχεδιασμός», λέει ο δήμαρχος Μαραθώνα (στον οποίο υπάγεται και το Γραμματικό) Στέργιος Τσίρκας. «Επίσης με μια απόφαση άλλαξαν τον χαρακτηρισμό των δρόμων που οδηγούν στον ΧΥΤΥ. Ο Περιφερειάρχης μας κάλεσε σε διάλογο, συναντηθήκαμε δύο φορές και μετά σταμάτησε».
Οι τοπικές αρχές, οι φορείς και οι σύλλογοι υποστηρίζουν ότι η περιοχή όπου χωροθετήθηκε ο ΧΥΤΥ είναι ακατάλληλη, επάνω σε ρέμα, σε περιοχή με σαθρά εδάφη. Η προσφυγή τους ωστόσο στο Συμβούλιο της Επικρατείας επί των επιχειρημάτων αυτών είχε απορριφθεί.
«Για εμάς το έργο είναι παράνομο. Θα ασκήσουμε κάθε νόμιμο μέσο, ήδη καταθέσαμε νέες μηνύσεις κατά παντός υπευθύνου, θα καταθέσουμε νέα προσφυγή στο ΣτΕ. Η προσπάθειά μας είναι να κρατήσουμε τον κόσμο εντός των νομίμων πλαισίων, να μην φθάσουμε σε καταστάσεις τύπου Κερατέας. Όμως ο κόσμος είναι θυμωμένος, απογοητευμένος κι αν χρειαστεί θα συνταχθούμε μαζί του. Θέλουμε να έρθουν ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες, να επανεξετάσουν το έργο», καταλήγει ο δήμαρχος. «Για τις μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων έχουμε προτείνει να χωροθετηθούν σε κάποια από τις 8 βιομηχανικές περιοχές της Αττικής, όπου υπάρχει η κατάλληλη υποδομή».
Στο Γραμματικό και στο Βαρνάβα, η αντίδραση σε κάθε ενδεχόμενο λειτουργίας του ΧΥΤΥ παραμένει. Μάλιστα το τελευταίο διάστημα η αντίδραση αυτή αρχίζει να λαμβάνει μια πιο οργανωμένη μορφή. Στο Βαρνάβα λειτουργεί ήδη η πρώτη «σκοπιά», από τις 5 το πρωί έως τις 12 το βράδυ, ενώ η τοπική κοινότητα Γραμματικού θα λειτουργήσει τις επόμενες ημέρες και μια δεύτερη. Η τοπική αρχή προσπαθεί να κινητοποιήσει τους κατοίκους, ωστόσο η συμμετοχή στη χθεσινή συγκέντρωση ήταν περιορισμένη. Αιτία δείχνει να είναι η κόπωση: η υπόθεση του ΧΥΤΥ έχει ξεκινήσει εδώ και μια δεκαπενταετία (συμπεριλαμβάνοντας το χρόνο του διαγωνισμού και της κατασκευής των εγκαταστάσεων). Κατά τη διάρκεια όλων αυτών των ετών, διοργανώνονται ανά διαστήματα συγκεντρώσεις, παραστάσεις διαμαρτυρίας, συμβούλια. Μερίδα των κατοίκων ζητά ανάληψη «ενεργού δράσης» στο πρότυπο της Κερατέας, όπου η χωροθέτηση ΧΥΤΥ απετράπη πριν από μια δεκαετία, μετά από μήνες συγκρούσεων με την αστυνομία.
Όπως προκύπτει από τη συγκέντρωση στο Γραμματικό, οι γνώμες, πάντως, για το τι θα μπορούσε να γίνει για την ίδια τη διαχείριση των απορριμμάτων διίστανται: άλλοι πιστεύουν ότι η λύση είναι η καύση απορριμμάτων, άλλοι απορρίπτουν την καύση λόγω επικινδυνότητας για τη δημόσια υγεία. Άλλοι υποστηρίζουν τη εξαγωγή τους στο εξωτερικό, άλλοι την αύξηση της ανακύκλωσης σε τέτοιο βαθμό που να μην υπάρχει υπόλειμμα. Από τους χθεσινούς ομιλητές, κάποιοι τάχθηκαν υπέρ της εφαρμογής του τοπικού σχεδίου διαχείρισης απορριμμάτων και άλλοι το απέρριψαν, ως φενάκη. «Ξεσκεπάστηκε ο ρόλος των Πατούλη, Δούρου και Σγουρού, αλλά και όσων προσπαθούν να μας χρυσώσουν το χάπι με τα τοπικά σχέδια. Το ζήτημα είναι καθαρά πολιτικό και αφορά την εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων», είπε χθες στη συγκέντρωση ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Βαρνάβα, Ηλίας Σπύρος, καλώντας την Πολιτεία να δώσει στο δήμο το χώρο του (ήδη κατασκευασμένου) ΧΥΤΥ για να μετατραπεί σε πολιτιστικό και αθλητικό πάρκο.
Οι απόψεις που ακούστηκαν στη συγκέντρωση, που έγινε στην πλατεία του Γραμματικού κινούνταν σε ένα ευρύ πολιτικό φάσμα: από το «κανένας ΧΥΤΑ, ποτέ και πουθενά» της πρώην περιφερειακής συμβούλου του ΑΝΤΑΡΣΥΑ Δέσποινας Κουτσούμπα, έως τον βουλευτή της Ελληνικής Λύσης Αντώνη Μυλωνάκη, επί σειρά ετών παρουσιαστή ειδήσεων σε περιφερειακά κανάλια. «Με βλέπατε και στην τηλεόραση, με ξέρετε, δεν χαρίζομαι σε κανέναν! Ο ΧΥΤΑΣ (sic) είναι εθνικό έγκλημα. Πρέπει να τον σταματήσουμε γιατί θα καταστραφεί ο υδροφόρος ορίζων, θα καταστραφεί ο Ευβοϊκός», ανέφερε (αργότερα μια αναφορά του στη Μόρια προκάλεσε γιουχαΐσματα από κατοίκους).
«Ο κόσμος κουράστηκε από τις συγκεντρώσεις, όμως προσπαθούμε να τους κρατήσουμε σε εγρήγορση», εκτιμά η Αγγελική Αβραμίδου, πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Γραμματικού. «Η λειτουργία του ΧΥΤΑ θα είναι μια οικολογική και οικονομική βόμβα για τον τόπο μας. Δεν εμπιστευόμαστε τις δεσμεύσεις της Περιφέρειας. Είναι πολύ εύκολο να καταλήξουμε σαν τη Φυλή. Γι’ αυτό χρειαζόμαστε στήριξη από τους κατοίκους, προσπαθούμε να ευαισθητοποιήσουμε και τις κοινότητες Μαραθώνα και Νέας Μάκρης (σσ. Ανήκουν στον ίδιο δήμο), προσπαθούμε το θέμα να μείνει ανοιχτό. Και με νομικά μέσα, αλλά και με την κινητοποίηση του κόσμου. Και θα δούμε πού θα πάει».
Πηγή: kathimerini.gr