Πυρ ομαδόν κατά Μάρκου από πολίτες και αντιπολίτευση – Πώς άφησε να κλείσει και δεύτερο υποκατάστημα Τράπεζας

Date:

Share post:

Σάλο και έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η απόφαση της Eurobank να κλείσει στο τέλος του μήνα το υποκατάστημα στα Σπάτα. Καταρχάς οι επικρίσεις και τα σχόλια των πολιτών δίνουν και παίρνουν στα social media ενώ και οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης είναι σκληρές με ευθείες βολές για την ακόμη μία φορά ανυπαρξία του Δημάρχου Δημήτρη Μάρκου ο οποίος εμφανίζεται να σύρεται πίσω από τις εξελίξεις και να μην μπορεί (ή δεν θέλει για κάποιους λόγους;) να δώσει μια κάποια πνοή στην οικονομική, κοινωνική και εμπορική πνοή στις δύο πόλεις, τα Σπάτα και την Αρτέμιδα.

Μάλιστα τα ερωτήματα γίνονται μεγαλύτερα και πιο επιτακτικά όταν διαβάζει κάποιος την ανάρτηση του Δημάρχου ο οποίος καλεί τους πολίτες να… πάψουν να σκέφτονται και να μην δίνουν και τόση σημασία επιχειρώντας μέσα από την πρακτική των τραπεζών, να εξηγήσει ότι αυτό που συμβαίνει είναι μια φυσιολογική διαδικασία.

Αυτό βέβαια πού δεν εξηγεί -εκτός της πασιφανούς απαξίωσης της περιοχής- είναι πώς θα ξεπεραστεί άλλη μια δυσκολία στην καθημερινότητα των κατοίκων των Σπάτων, οι οποίοι θα πρέπει να μεταβούν στην Αρτέμιδα για να βρουν υποκατάστημα της Eurobank, στο οποίο ήδη επικρατεί το αδιαχώρητο καθώς το υπαλληλικό προσωπικό δεν επαρκεί για να ικανοποιήσει τις ανάγκες.

Ουσιαστικά πρόκειται για το δεύτερο χτύπημα μετά το κλείσιμο του υποκαταστήματος της Εθνικής στην Αρτέμιδα, το οποίο έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στους πολίτες και τους εμπόρους.

Επιπλέον εκτός από το… μάθημα της τακτικής των τραπεζών προς τους πολίτες, ο Δήμαρχος θα πρέπει να εξηγήσει αναλυτικά αν γνώριζε νωρίτερα για τις προθέσεις της Τράπεζας σε ποιες κινήσεις προέβη ώστε να αποτρέψει το κλείσιμο του υποκαταστήματος. Και μάλιστα όταν είναι γνωστό ότι μέσω αυτής της τράπεζας πληρώνονται οι υπάλληλοι του Δήμου. Ενώ δηλαδή ο Δήμος μέσω της μισθοδοσίας στήριζε την τράπεζα με τη διακίνηση μέσω των ταμείων της εκατ. ευρώ, τελικά του… γύρισε την πλάτη.

Αλλά προφανώς όλα αυτά είναι ψιλά γράμματα για τη δημοτική αρχή του Δημήτρη Μάρκου ο οποίος για ακόμη μια φορά είναι θεατής των εξελίξεων….

Το χρονικό της υπόθεσης

Όλα άρχισαν όταν οι πολίτες των Σπάτων είδαν έκπληκτοι την ανάρτηση στο υποκατάστημα της Τράπεζας η οποία ενημέρωνε ότι κλείνει στα τέλη Ιανουαρίου.

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Η ανακοίνωση αναφέρει ότι από αρχές Φεβρουαρίου το κατάστημα μεταφέρει τις υπηρεσίες του στην Παλλήνη, στο κατάστημα επί της Λεωφόρου Μαραθώνος 26.

Σαν… έτοιμος από παλιά ο Δήμαρχος Σπάτων Αρτέμιδος Δημήτρης Μάρκου προέτρεπε μέσω FB τους πολίτες (και αυτούς που τον ψήφισαν) να μην αναζητούν αίτια και αφορμές για το λουκέτο:

“Δεν είναι σκόπιμο να ψάχνουμε αίτια και αφορμές για το “λουκέτο” στα καταστήματα των τραπεζών της πόλης μας όταν πρόκειται για ένα ευρύτερο σχέδιο εξυγίανσής τους. Λουκέτο στο 1/3 των καταστημάτων των τραπεζών, μείωση του προσωπικού κατά το 1/5 και επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού των ομίλων περιλαμβάνουν τα σχέδια αναδιάρθρωσης των συστημικών τραπεζών, που ήδη επεξεργάζονται οι διοικήσεις τους με στόχο τη δραστική μείωση των λειτουργικών τους εξόδων και την ενίσχυση της οργανικής τους κερδοφορίας, η οποία πέρυσι υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας 15ετίας.

H διαδικασία εξελίσσεται υπό τις οδηγίες, αλλά και τη συνεχή επιτήρηση της Eυρωπαϊκής Kεντρικής Tράπεζας, η οποία μέσω του εποπτικού μηχανισμού έχει ζητήσει από τους συστημικούς ομίλους την κατάρτιση νέων επιχειρησιακών πλάνων, προσαρμοσμένων στα τρέχοντα μακροοικονομικά δεδομένα, με σημαντική μείωση των δαπανών λειτουργίας.

Oι περικοπές θα επικεντρωθούν λοιπόν, στο δίκτυο των καταστημάτων όπου αναμένεται να κλείσουν το ένα στα τρία καταστήματα. Από τα σημερινά 1.832 καταστήματα που έχουν όλες μαζί οι τράπεζες σε όλη την Ελλάδα, θα περιοριστούν στα 1.200 περίπου μέχρι το 2021, με ίσο περίπου αριθμό καταστημάτων για όλες τις τράπεζες.

Παράλληλα, το προσωπικό θα μειωθεί το ίδιο διάστημα, κατά 7.000 άτομα περίπου, σε σύνολο 38.000 εργαζομένων περίπου σήμερα, αφού παρά τα λουκέτα σε εκατοντάδες καταστήματα τραπεζών πανελλαδικά και τα πετυχημένα προγράμματα εθελουσίας εξόδου των τελευταίων χρόνων, οι αριθμοί εξακολουθούν να μην βγαίνουν.”

https://www.facebook.com/markou.dim2/posts/10158089528952235

Πυρ ομαδόν από την αντιπολίτευση

Φυσικά οι αντιδράσεις από την αντιπολίτευση είναι όχι μόνο σφοδρές εναντίον της απραξίας του Δημήτρη Μάρκου αλλά καταθέτει και προτάσεις, ειδικά η αξιωματική αντιπολίτευση υπό την Άννα Ραφτοπούλου, τις οποίες θα πρέπει να αντιμετωπίσει ο Δημήτρης Μάρκου, στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ ΑΝΑΣΣΑ ΑΝΑΦΕΡΕΙ:

“Μετά το κλείσιμο της Εθνικής Τράπεζας στην Αρτέμιδα ήρθε η ώρα της Eurobank στα Σπάτα να σταματήσει τη λειτουργία της, μαρτυρώντας, με έναν ακόμη τρόπο, την απαξίωση που βιώνει ο Δήμος μας από το τραπεζικό σύστημα, ως φυσικό επακόλουθο της συρρίκνωσης των αγορών των δύο πόλεων.

Κι ενώ το ένα μετά το άλλο, τα πιστωτικά ιδρύματα μάς γυρίζουν την πλάτη, η διοίκηση του δήμου μας μοιάζει να σφυρίζει αδιάφορα και να δηλώνει ουσιαστικά απούσα, αρκούμενη σε παρελκυστικές δήθεν περίλυπες αναρτήσεις περί της γενικότερης πολιτικής περικοπών των τραπεζών, θύματα της οποίας είμαστε τάχα κι εμείς.

Μία δημοτική αρχή απλός θεατής της συνεχούς οικονομικής υποβάθμισης της τοπικής κοινωνίας, που μόνη της έννοια φαίνεται να είναι όχι το πώς θα σταματήσει τη συνεχιζόμενη ύφεση, αλλά το πώς θα την “πλασάρει” καλύτερα στους δημότες, ώστε να έχει τις λιγότερες δυνατές απώλειες ψήφων… Η παράταξή μας αρνείται να μείνει αμέτοχη απέναντι σε αυτήν την κατάσταση.

Ζητούμε την άμεση αποστολή Ψηφίσματος εναντίωσης του Δήμου μας στο κλείσιμο των υποκαταστημάτων οποιαδήποτε τράπεζας, πολλώ μάλλον εν προκειμένω μιας Τράπεζας, που ο Δήμος εμπράκτως εμπιστεύεται και στηρίζει με καταθέσεις εκατομμυρίων”.

O Επικεφαλής της Προοδευτικής Συνεργασίας Πολιτών και Δημοτικός Σύμβουλος, Φίλιππος Αργυρός, έγραψε στην προσωπική του σελίδα στα facebook τα εξής :

«Νέο οικονομικό πλήγμα για τον Δήμο μας.

Μετά το πρόσφατο κλείσιμο της Εθνικής Τράπεζας στην Αρτέμιδα, σήμερα ανακοινώθηκε το κλείσιμο της Eurobank στα Σπάτα. Θυμός και αγανάκτηση είναι τα πρώτα συναισθήματα του κόσμου και ειδικά των ανθρώπων της αγοράς. Όμως τίποτα δεν είναι κεραυνός εν αιθρία, όλες οι εξελίξεις έχουν την αιτία τους και την εξήγηση τους. Δυο βασικά χρονικά σημεία έχουν σημαδέψει την οικονομική ζωή της πόλης των Σπάτων.

1) Το ζεστό χρήμα που δόθηκε στους ιδιοκτήτες κατά την απαλλοτρίωση για την κατασκευή του αεροδρομίου λειτούργησε σαν μαγνήτης τότε για τις τράπεζες. Όλες οι τράπεζες άνοιξαν τότε υποκαταστήματα στα Σπάτα – το Eλ Nτοράντο της εποχής – τα λεφτά πάρκαραν στα ταμεία των τραπεζών δίνοντας καλές αποδόσεις στους καταθέτες και όλοι ήταν ευχαριστημένοι. Οικοδομικός οργασμός, αντιπαροχές και πολυκατοικίες ήταν μερικά από τα φαινόμενα της εποχής των παχέων αγελάδων και της πρόσκαιρης ευδαιμονίας.

2) Τη διετία 2008 – 2010 τρία βασικά χτυπήματα δέχθηκε η οικονομική και εμπορική ζωή των Σπάτων.

Α) Η επερχόμενη οικονομική κρίση που χτύπησε και τη πόλη μας.

Β) Η αυθαίρετη μονοδρόμηση της οδού Β. Παύλου (της αγοράς των Σπάτων).

Γ) Η λειτουργία του εκπτωτικού χωριού σε απόσταση αναπνοής από τα Σπάτα.

Στην δεκαετία που ακολούθησε έως σήμερα άμεσο αποτέλεσμα ήταν το κλείσιμο πολλών καταστημάτων και φυσικά η απαξίωση της αγοράς όπως τη ζούμε σήμερα.

Όλα αυτά τα χρόνια καμία, το ξαναλέω, καμία δημοτική αρχή και κανένας Δήμαρχος δεν ενδιαφέρθηκε, κανένας δεν νοιάστηκε για ότι συνέβαινε.

Πλήρης αδιαφορία για αυτή την πόλη, για το σήμερα και το αύριο αυτού του τόπου.

Υπάρχουν βαρύτατες πολιτικές ευθύνες για τα όσα έχουν συμβεί στα Σπάτα.

Στα τελευταία δημοτικά συμβούλια ως δημοτικός σύμβουλος της ελάσσονος αντιπολίτευσης θέτω συνεχώς θέμα συζήτησης σχετικά με την αγορά αλλά και την ανάπτυξη της πόλης μας.

Λυπάμαι που το λέω αλλά δεν βλέπω ανάλογο ενδιαφέρον από το υπόλοιπο δημοτικό συμβούλιο. Ο ίδιος ο Δήμαρχος δέχεται της αναγκαιότητα μιας τέτοιας συζήτησης αλλά μεταθέτει το θέμα από μήνα σε μήνα.

Καλώ όλους τους δημοτικούς συμβούλους να αναλογιστούν την ευθύνη τους.

Υ.Γ. Ψιθυρίζεται ότι και η Alpha Bank θα κλείσει το υποκατάστημα της στα Σπάτα, εύχομαι να μην ισχύει κάτι τέτοιο.

Φίλιππος Αργυρός

Δημοτικός Σύμβουλος

Επικεφαλής της Προοδευτικής Συνεργασίας Πολιτών».

https://www.facebook.com/filipposargiros/posts/1035190870146933

 

spot_img

Related articles

50 Χρόνια Δημοκρατίας στην Ελλάδα: Ένας Απολογισμός της Μεταπολίτευσης

50 Χρόνια Δημοκρατίας στην Ελλάδα: Ένας Απολογισμός της Μεταπολίτευσης 558 Λ / 2,5 λεπτά Δ Σήμερα, η Ελλάδα γιορτάζει την...

Η οικονομία στη Μεταπολίτευση: από το αίτημα της αναδιανομής στην κρίση του «υπαρκτού νεοφιλελευθερισμού»

Η οικονομική ιστορία των τελευταίων πενήντα ετών, είναι από τις πιο σύνθετες στην ελληνική ιστορία. Όχι μόνο ως...

Ο Μασεράνο, ο Έσε και το όνειρο της Αργεντινής: Για αυτό που δεν πέτυχε άλλος κανείς

Στις μέρες δόξας της Αργεντινής εύκολα διαλέγεις ένα σωρό από παρτίδες που έβγαλαν τον κόσμο στους δρόμους: Ο...

Πώς συμπεριφέρονται οι ερωτευμένοι άνδρες… που το κρύβουν – Τα 8 πράγματα που κάνουν ασυναίσθητα

Οι άνδρες δεν έχουν μάθει να εκδηλώνονται ή να εκφράζουν τα συναισθήματά τους. Αυτός είναι κι ένας βασικός λόγος για...