Πρόστιμο για όσους κάνουν τη θάλασσα… τουαλέτα

Date:

Share post:

Πρόστιμα εκατοντάδων ευρώ σε όσους χρησιμοποιούν σαπούνι στην παραλία, σε όσους κάνουν μπάρμπεκιου και σε όσους κάνουν την… ανάγκη τους μέσα στο νερό.

Πρόστιμα ύψους εκατοντάδων ευρώ αποφάσισε να επιβάλλει στους λουόμενους παραλιακή πόλη της Ισπανίας, προκειμένου να τους αποτρέψει από το να κάνουν την ανάγκη τους στη θάλασσα. Οι Αρχές στην πόλη Βίγκο στη Γαλικία, στα νοτιοδυτικά της Ισπανίας, αποφάσισαν να επιβάλλουν πρόστιμο 750 ευρώ, υιοθετώντας νόμο που «απαγορεύει τη σωματική κένωση στην παραλία ή στη θάλασσα». Πληροφορίες για το πώς ακριβώς θα διαπιστώνεται και θα κόβεται το πρόστιμο δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστές. Στις παραλίες πάντως θα δημιουργηθούν περισσότερες δημόσιες τουαλέτες.

Απαγορεύθηκε επίσης η χρήση σαπουνιού ή σαμπουάν στη θάλασσα καθώς και το να πλένουν όσοι βρίσκονται στη θάλασσα κουτάλια, πιρούνια και άλλα σκεύη για φαγητό. Το δημοτικό συμβούλιο ανακοίνωσε ότι επιφυλάσσεται να απαγορεύσει το κάπνισμα σε συγκεκριμένες παραλίες, αλλά κάποια στιγμή θα το κάνει, διότι θέλει να προωθήσει τον υγιεινό τρόπο ζωής και να αποτρέψει τη συσσώρευση αποτσίγαρων στις παραλίες.

Τα δημοτικά συμβούλια στη Γαλικία είναι γνωστά για τους αυστηρούς περιορισμούς που επιβάλλουν. Στο Μίνιο, κοντά στην Κορούνια, οι Αρχές δίνουν προτεραιότητα στους κολυμβητές και εκείνους που θέλουν να λιαστούν, ενώ όσοι επιθυμούν να κάνουν θαλάσσια σπορ μπορούν να το κάνουν πριν από τις 10 το πρωί.

Το Βίγκο δεν είναι η πρώτη πόλη που απαγορεύει την ούρηση στη θάλασσα. Οι Αρχές στο θέρετρο του Σαν Πέδρο ντελ Πινατάρ στη Μούρθια, στη Νοτιοανατολική Ισπανία, το έχουν απαγορεύσει από το 2017, όπως και τον γυμνισμό, τις ρακέτες καθώς και το να κατοχυρώνεις μια θέση στην παραλία απλώνοντας την πετσέτα σου. Οποιος αρνείται να βάλει μαγιό και επιμένει να κάνει μπάνιο γυμνός αντιμετωπίζει πρόστιμο ύψους έως και 750 ευρώ.

Βέβαια δεν είναι παντού έτσι όσον αφορά τον γυμνισμό. Σε άλλες περιοχές της Ισπανίας τα πράγματα είναι πιο χαλαρά. Στη νοτιοδυτική πόλη του Καντίζ ανακλήθηκε νόμος τον Απρίλιο που επέτρεπε στους αστυνομικούς να απαγορεύουν τον γυμνισμό σε συγκεκριμένες παραλίες, κάτι που σημαίνει πως οι γυμνιστές μπορούν πλέον να απολαμβάνουν όλες τις παραλίες της πόλης.

Το να ανάψεις μια φωτιά ή να κάνεις μπάρμπεκιου στις περισσότερες παραλίες επισύρει ακόμα πιο υψηλά πρόστιμα που μπορεί να φθάσουν έως και τα 1.500 ευρώ. Ατομα που πωλούν ποτά ή φαγητά χωρίς άδεια μπορεί να δεχθούν πρόστιμο που ξεπερνά τα 3.000 ευρώ, σύμφωνα με τους κανόνες που ισχύουν για τις παραλίες του Σαν Πέδρο ντελ Πινατάρ.

Οπως γράφει η βρετανική εφημερίδα «Mirror», τα μέτρα αυτά έγιναν γνωστά λίγες ημέρες μετά τα δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι οι ισπανικές Αρχές προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τα μεγάλα κύματα ασύδοτων τουριστών, ιδιαιτέρως εκείνων που προέρχονται από τη Βρετανία. Ορισμένες παραθαλάσσιες ισπανικές πόλεις λαμβάνουν αυστηρά μέτρα για τους μεθυσμένους τουρίστες.

Εχει επινοηθεί και ένας ενδυματολογικός κώδικας που πρέπει να ακολουθούν οι τουρίστες, διαφορετικά μπορεί να τους απαγορευθεί η είσοδος σε διάφορα μπαρ και εστιατόρια. Εκτός από μπλούζες και σορτσάκια ποδοσφαίρου, τα μαγιό, οι στράπλες μπλούζες και τυχόν αξεσουάρ που αγοράζονται από πλανόδιους πωλητές, όπως χρυσές αλυσίδες ή καπέλα που λάμπουν στο σκοτάδι, ανήκουν επίσης στα είδη που θα οδηγήσουν σε απομάκρυνση τους χρήστες τους από τους υπεύθυνους χώρων εστίασης που εφαρμόζουν αυτούς τους κανόνες.

Για να αποφευχθεί η σύγχυση, στην είσοδο εστιατορίων και καφέ θα υπάρχουν κατάλογοι σε QRcodes όπου θα αναφέρονται τι μπορεί να φορά κάποιος και τι όχι. Επίσης, εάν κάποιος τουρίστας φορά ρούχα που δείχνουν την επωνυμία κάποιας επιχείρησης που «προωθεί τον μεθυσμένο τουρισμό», θα οδηγείται σε πρόστιμο.

Οι οπαδοί του αγγλικού ποδοσφαίρου έχουν τη φήμη ότι προκαλούν προβλήματα όταν βρίσκονται στο εξωτερικό, επειδή συνήθως πίνουν πολύ, και οι ισπανικές Αρχές πιστεύουν ότι χρειάζονται αυστηροί κανονισμοί προκειμένου να αντιμετωπιστούν τέτοιου είδους περιστατικά, τα οποία πολλές φορές οδηγούν και σε βίαια επεισόδια.

Οι καταστηματάρχες αναφέρουν ότι θα υπάρχει ένας βαθμός ευελιξίας κατά τη διάρκεια της ημέρας, αλλά καμία ανοχή τη νύχτα όταν κορυφώνονται οι φασαρίες που προκαλούν οι μεθυσμένοι. Ο Χουάν Φερέρ, διευθύνων σύμβουλος του ξενοδοχείου Palma Beach, εξηγεί ότι ο στόχος δεν είναι να «απαγορευθούν» αλλά να «επανεκπαιδευτούν» οι τουρίστες μέσω «φιλικών τρόπων επικοινωνίας», ώστε να συνειδητοποιήσουν ότι η συμπεριφορά τους πρέπει να εμπίπτει σε κάποια, κοινώς αποδεκτά, όρια. Η απόφαση αυτή έρχεται αφότου οι Αρχές στις Βαλεαρίδες Νήσους θέσπισαν μέτρα για να προσελκύσουν πιο σοβαρούς τουρίστες και να αποθαρρύνουν την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ. Για διάφορους δημοφιλείς προορισμούς διακοπών για πάρτι, ιδίως το Μαγκαλούφ και το Σαν Αντόνιο στην Ιμπιζα, οι προσφορές «ό,τι μπορείς να πιεις» έχουν περιοριστεί, μαζί με τα μπαρ και τις ώρες διασκέδασης.

spot_img

Related articles

Έμα Κόριν: Το ημιδιάφανο φόρεμα και η κολασμένη εμφάνιση στην πρεμιέρα της ταινίας «Nosferatu»

Στην πρεμιέρα της πολυαναμενόμενης ταινίας «Nosferatu» στο Λονδίνο, το Έμα Κόριν έκανε μία εμφάνιση που δύσκολα θα ξεχαστεί....

1.000 κάμερες θα καταγράφουν και τα πρόσωπα των οδηγών

Νομοθετικές παρεμβάσεις ώστε τουλάχιστον οι 1.000 – από τις συνολικά 1.388 – κάμερες που θα τοποθετηθούν στους δρόμους της Αθήνας,...

O Μόργκαν Φρίμαν αποθέωσε το Maestro – “Αυτή η σειρά είναι ένα αριστούργημα”

Τον θαυμασμό του για την σειρά του Χριστόφορου Παπακαλιάτη, “Maestro“, εξέφρασε με ανάρτησή του στο Instagram, ο Μόργκαν Φρίμαν την ώρα...

Χάος στους δρόμους λόγω της καταιγίδας, πλημμύρισε η Μεσογείων

Μετ’ εμποδίων διεξάγεται η κίνηση των οχημάτων στους περισσότερους δρόμους του λεκανοπεδίου, λόγω της έντονης καταιγίδας που πλήττει αυτή την...