Ο “ιός” της εκλογολογίας φαίνεται πως προκαλεί αρρυθμίες στην κυβέρνηση, καθώς το Μαξίμου χτυπά κάθε τόσο καμπανάκια στους υπουργούς να μην ασχολούνται με το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών το φθινόπωρο, αλλά να συνεχίσουν το κυβερνητικό έργο με τους ίδιους ρυθμούς.
Στην προτελευταία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου άλλωστε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε δείξει “κίτρινη κάρτα” σε μέλη της κυβέρνησης που αντί να δουλεύουν κάνουν προεκλογική εκστρατεία. Και ο πρωθυπουργός συνεχίζει τις προειδοποιήσεις, καθώς το τελευταίο πράγμα που θα ήθελε είναι οι υπουργοί να “κατεβάσουν τα μολύβια” ή και να προβαίνουν σε δηλώσεις με γνώμονα την προσωπική τους προβολή και σπεύδοντας να προκαταλάβουν νέα μέτρα κατά της ακρίβειας, η οποία παραμένει το μεγαλύτερο πρόβλημα για την κοινωνία και άρα και για τη Νέα Δημοκρατία.
Ιδιαίτερα επιρρεπής σε τέτοιου είδους δηλώσεις είναι βεβαίως ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης (ο οποίος φερόταν εσχάτως και ως πιθανός υποψήφιος προς αποχώρηση σε έναν ανασχηματισμό), αλλά δεν είναι ο μόνος. Εξάλλου ακόμη και εάν τελικά δεν στηθούν κάλπες το φθινόπωρο, η χώρα μπαίνει σε έτος προεκλογικό και τόσο οι βουλευτές όσο και οι υπουργοί νιώθουν την πίεση των ψηφοφόρων.
Ο κ. Μητσοτάκης έχει θέσει πάντως το χρονοδιάγραμμα για το επόμενο έτος, με σταθμό μέσα στο καλοκαίρι την έξοδο από την τελευταία φάση της ενισχυμένης εποπτείας, ώστε η χώρα να πετυχει το 2023 την πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα. Ενώ μέσα στον επόμενο χρόνο οι πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ θα ενισχύσουν την απασχόληση και τα μεγάλα έργα, και ταυτόχρονα θα ολοκληρωθούν οι αλλαγές σε υγεία και παιδεία.
Το χρονοδιάγραμμα αυτό κατά το Μαξίμου αποτελεί απόδειξη εξάντλησης της τετραετίας. Αλλά πολλοί στη ΝΔ πιστεύουν πως ίσα ίσα αυτό μπορεί να είναι ένα χρονοδιάγραμμα προεκλογικών δεσμεύσεων και εκλογικών στοχεύσεων και διλημμάτων.
Μέσα στο καλοκαίρι η κυβέρνηση θα ανοίξει και ένα ιδεολογικό μέτωπο στα πανεπιστήμια με το νέο νόμο- πλαίσιο, ο οποίος βρίσκεται σε διαβούλευση και αναμένεται να έρθει στη Βουλή τέλη Ιουνίου- μέσα στον Ιούλιο. Ταυτόχρονα το Μαξίμου επιχειρεί να απευθυνθεί ξανά στους νέους, ετοιμάζοντας το σχέδιο για φθηνή στέγη, το οποίο θα ανακοινωθεί πριν τις εκλογές (όποτε και εάν γίνουν) αλλά θα εφαρμοστεί από την επόμενη τετραετία.
Εν τω μεταξύ συνεχίζεται η σταδιακή ανακοίνωση υποψηφιοτήτων εξωκοινοβουλευτικών στελεχών της κυβέρνησης με τη ΝΔ, γεγονός που ρίχνει κι άλλο λάδι στη φωτιά της εκλογολογίας.
Εκτός από την απειλή της ακρίβειας όμως, αυτό το καλοκαίρι μεγάλος κίνδυνος είναι και ένα θερμό επεισόδιο με την Τουρκία. Ορισμένοι θεωρούν ότι αυτό θα λειτουργήσει αποτρεπτικά σε εκλογικούς σχεδιασμούς. Άλλοι πάλι σκέπτονται… πονηρά, ότι η ένταση στα ελληνοτουρκικά τελικά ευνοεί τη συσπείρωση της κεντροδεξιάς βάσης γύρω από τον πρωθυπουργό. Αλλά κανείς δε θα ήθελε φυσικά να παίξει με τη φωτιά.
Και πάντα υπάρχει βέβαια και ο φόβος των πυρκαγιών…
Ούτως ή άλλως βέβαια, ο κ.Μητσοτάκης προφανώς θα εξετάσει όλα τα δεδομένα στα τέλη Αυγούστου και τότε θα κλειδώσουν οι οριστικές αποφάσεις για εκλογές το φθινόπωρο ή εξάντληση της τετραετίας. Σε κάθε περίπτωση η “γραμμή” είναι πως όλα τα κυβερνητικά στελέχη θα έχουν επιστρέψει από ολιγοήμερες άδειες μετά το Δεκαπενταύγουστο. Αλλά από το Μαξίμου λένε πως αυτό είναι το αυτονόητο, καθώς υπάρχουν πολλά ανοιχτά σοβαρά μέτωπα.