Αν αναζητάτε τρόπους να προστατευθείτε από το κρυολόγημα και τη γρίπη αυτόν το χειμώνα και ειδικά τις μέρες που διανύουμε και οι οποίες χαρακτηρίζονται από πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, τότε το πρώτο σας μέλημα πρέπει να είναι η θωράκιση του οργανισμού σας με τις κατάλληλες τροφές.
Δείτε ποιες τροφές πρέπει να αυξήσετε σε κατανάλωση αυτές τις μέρες για να τονώσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα:
Εσπεριδοειδή
Οι περισσότεροι άνθρωποι σκέφτονται τη βιταμίνη C αφότου έχουν “αρπάξει” ένα κρυολόγημα. Αυτό είναι λάθος. Η βιταμίνη C βοηθά στην αύξηση της παραγωγής λευκών αιμοσφαιρίων, κάτι που είναι “κλειδί” για την καταπολέμηση των λοιμώξεων. Επειδή το σώμα σας δεν την παράγει, ούτε και την αποθηκεύει με φυσικό τρόπο, η καθημερινή πρόσληψη βιταμίνης C είναι απαραίτητη για την θωράκιση του οργανισμού σας. Σχεδόν όλα τα εσπεριδοειδή είναι πλούσια σε βιταμίνη C.
Κόκκινες πιπεριές
Η βιταμίνη C όχι μόνο ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, αλλά βοηθά στη διατήρηση ενός υγιούς δέρματος, το οποίο είναι η “πρώτη γραμμή άμυνας” απέναντι στο κρυολόγημα. Οι κόκκινες πιπεριές έχουν διπλάσια βιταμίνη C από τα εσπεριδοειδή αναλογικά με το βάρος τους και είναι πλούσιες σε β-καροτένιο.
Μπρόκολο
Το μπρόκολο είναι ένα “οπλοστάσιο” βιταμινών και ανόργανων συστατικών που σας βοηθούν στην μάχη με κάθε μικρόβιο ή λοίμωξη. Είναι πλούσια τροφή σε βιταμίνες Α, C και Ε, ενώ περιέχει και πλήθος αντιοξειδωτικών. Το κλειδί για να πάρετε όλα όσα έχει να σας προσφέρει είναι να το μαγειρεύετε όσο το δυνατόν λιγότερο, ή ακόμα καλύτερα, καθόλου.
Σκόρδο
Είναι μια τροφή παγκοσμίως αναγνωρισμένη για την αξία της στην καταπολέμηση των λοιμώξεων. Η σύγχρονη επιστήμη έχει δείξει ότι το σκόρδο βοηθά στη μείωση της χοληστερόλης και στην πρόληψη της σκλήρυνσης των αρτηριών. Το ανοσοποιητικό σας σύστημα χρειάζεται το σκόρδο, επειδή είναι καλή πηγή ενώσεων που περιέχουν θείο, όπως η αλικίνη (allicin).
Τζίντζερ (πιπερόριζα)
Ακόμα μια τροφή που οι περισσότεροι άνθρωποι την σκέφτονται αφότου έχουν κρυολογήσει. Όπως και με την βιταμίνη C, αυτό είναι λάθος. Η πιπερόριζα περιέχει τζιντζερόλη, μια συγγενή ουσία της καψαϊκίνης, η οποία και του προσδίδει την χαρακτηριστική “καυτερή” του γεύση. Είναι μια τροφή που μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του χρόνιου πόνου και της χοληστερόλης.
Σπανάκι
Δεν θα μπορούσε να λείπει από αυτήν τη λίστα, αφού είναι μια τροφή πλούσια όχι μόνο σε βιταμίνη C, αλλά και σε πολλά αντιοξειδωτικά και β-καροτίνη, η οποία έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει τα κύτταρα του ανοσοποιητικού μας συστήματος, που καταπολεμούν τις λοιμώξεις. Όπως και το μπρόκολο, είναι καλύτερο να μαγειρευτεί όσο το δυνατόν λιγότερο, έτσι ώστε να διατηρήσει ανέπαφα όλα τα θρεπτικά του συστατικά.
Αμύγδαλα
Όταν πρόκειται για την πρόληψη και την καταπολέμηση του κρυολογήματος, η βιταμίνη Ε μπαίνει δίπλα στην βιταμίνη C σε αξία. Η βιταμίνη Ε είναι μία λιποδιαλυτή βιταμίνη, που σημαίνει ότι απαιτείται η παρουσία λίπους για να απορροφηθεί σωστά. Οι ξηροί καρποί (κυρίως τα αμύγδαλα) είναι γεμάτα με βιταμίνη Ε, καθώς το μισό φλιτζάνι παρέχει σχεδόν το 100% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας για έναν ενήλικα.
Κουρκούμη
Ένα βασικό συστατικό σε πολλά κάρι, αυτό το φωτεινό κίτρινο, με πικρή γεύση μπαχαρικό έχει χρησιμοποιηθεί για χρόνια ως αντιφλεγμονώδης ουσία στη θεραπεία τόσο της οστεοαρθρίτιδας, όσο και της ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Οι υψηλές συγκεντρώσεις κουρκουμίνης που περιέχει, δίνουν στην κουρκούμη το ξεχωριστό της χρώμα, ενώ έχει αποδειχθεί ότι περιέχει ισχυρές ιδιότητες καταπολέμησης του κρυολογήματος και της γρίπης.
Πράσινο τσάι
Τόσο το πράσινο όσο και το μαύρο τσάι έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φλαβονοειδή, ένα είδος αντιοξειδωτικών. Αλλά το πράσινο τσάι έχει και αυξημένα επίπεδα επιγαλλοκατεχίνης (epigallocatechin gallate – EGCG), ένα άλλο ισχυρό αντιοξειδωτικό. Η διαδικασία της ζύμωσης του μαύρου τσαγιού καταστρέφει ένα μεγάλο μέρος της EGCG. Το πράσινο τσάι, από την άλλη πλευρά, δεν έχει υποστεί την ίδια ζύμωση, διατηρώντας σε μεγάλο ποσοστό την EGCG. Επίσης, είναι μια καλή πηγή του αμινοξέος L-θεανίνη, η οποία βοηθά στην παραγωγή ενώσεων με αντιμικροβιακές ιδιότητες στα Τ-κύτταρά σας.