Πόλεμος κατασκόπων για το κορωνο-εμβόλιο

Date:

Share post:

Ένας πόλεμος διεξάγεται εδώ και μήνες μεταξύ των μυστικών υπηρεσιών στο περιθώριο των προσπαθειών ολόκληρης της ανθρωπότητας να νικήσει τον κορωνοϊό.

Σχεδόν όλοι οι μεγάλοι αντίπαλοι των ΗΠA έχουν επιδοθεί σε έναν κατασκοπευτικό αγώνα δρόμου, με στόχο να υποκλέψουν πολύτιμα ερευνητικά δεδομένα όσον αφορά την ανάπτυξη και την παρασκευή εμβολίων κατά του κορωνοϊού, με την Ουάσιγκτον να κινητοποιεί την ίδια ώρα όλες τις δυνάμεις της για την προστασία των πανεπιστημίων της και των ερευνητικών κέντρων και των φαρμακευτικών εταιρειών της που ηγούνται των σχετικών ερευνών.

Ακόμα και το ΝΑΤΟ, το οποίο συνήθως ανησυχεί για τις κινήσεις των ρωσικών στρατευμάτων και τη δράση τρομοκρατικών οργανώσεων, έχει εστιάσει το τελευταίο διάστημα την προσοχή του στις απόπειρες του Κρεμλίνου να υποκλέψει ερευνητικά δεδομένα σχετικά με την ανάπτυξη των εμβολίων.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Τζούλιαν Μπαρνς, δημοσιογράφου των New York Times, με ειδίκευση σε ζητήματα εθνικής ασφαλείας, κατά τους προηγούμενους μήνες στελέχη της S.V.R., της κύριας υπηρεσίας συλλογής πληροφοριών της Ρωσίας, έβαλαν στο στόχαστρό τους δίκτυα ερευνητικών κέντρων στις ΗΠΑ, τον Καναδά και τη Βρετανία. Την ίδια περίοδο χάκερ των κινεζικών μυστικών υπηρεσιών προετοιμάζονταν να εισβάλουν στο πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας και σε άλλα αμερικανικά ιδρύματα, ενώ σε ανάλογες προσπάθειες προέβησαν ακόμα και κατάσκοποι της Τεχεράνης.

Όπως και πολλοί άλλοι Αμερικανοί και διεθνείς αναλυτές, ο Μπαρνς αναφέρει στο κείμενό του ότι η όλη κατάσταση θυμίζει την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου και της κούρσας για την κατάκτηση του Διαστήματος, στο πλαίσιο της οποίας οι κατάσκοποι των ΗΠΑ και της Ρωσίας καλούνταν να καλύψουν το χαμένο έδαφος κάθε φορά που το αντίπαλο στρατόπεδο πραγματοποιούσε κάποιο σημαντικό βήμα.

Υφίσταται, ωστόσο, μια σημαντική διαφορά και αφορά τα χρονικά περιθώρια: ο αγώνας για την κατάκτηση του Διαστήματος διήρκεσε δεκαετίες, ενώ η κούρσα για την ανάπτυξη εμβολίων και θεραπειών κατά του κορωνοϊού πρέπει και πρόκειται, όπως όλα δείχνουν, να ολοκληρωθεί έως το τέλος του τρέχοντος έτους.

 

Η περίπτωση της Κίνας

d41586-020-02244-1_18227918

«Θα αποτελούσε έκπληξη εάν δεν προσπαθούσαν να κλέψουν τα πιο πολύτιμα ερευνητικά δεδομένα αυτήν ακριβώς την περίοδο», επισήμανε πρόσφατα ανώτατος αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης. Μιλώντας ειδικά για την Κίνα κατά τη διάρκεια συνεδρίου που διοργάνωσε το Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών ο Τζον Ντίμερς εξήγησε πως τα εν λόγω δεδομένα «είναι πολύτιμα από οικονομικής απόψεως και ανεκτίμητα από γεωπολιτικής απόψεως», δεδομένου ότι στην περίπτωση που το πρώτο εμβόλιο που εγκριθεί είναι κινεζικό, τότε η Κίνα θα μπορέσει να επιστρέψει με τον πλέον δυναμικό τρόπο στη διεθνή σκηνή, παύοντας να είναι η «κοιτίδα» της πανδημίας.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ των NYT, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι στο πλαίσιο των κατασκοπευτικών τους προσπαθειών για την υποκλοπή πολύτιμων ερευνητικών δεδομένων όσον αφορά την ανάπτυξη εμβολίων ανά τον κόσμο, οι Κινέζοι αξιοποίησαν στοιχεία και πληροφορίες που έλαβαν και από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Παρότι ο ΠΟΥ δεν συλλέγει στοιχεία για τα υπό ανάπτυξη εμβόλια και παρόλο που τα περισσότερα από αυτά κοινοποιήθηκαν στη συνέχεια, οι Κινέζοι πράκτορες και χάκερ ενδέχεται να απέκτησαν το πλεονέκτημα, μαθαίνοντας εγκαίρως σε ποια ερευνητικά πρότζεκτ είχαν στραμμένη την προσοχή τους οι αξιωματούχοι του ΠΟΥ.

Λόγω των ανησυχιών των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών συμπεριλαμβανομένης και της CIA για την ύποπτη δράση κινέζων αξιωματούχων εντός διεθνών οργανισμών που πρωτοστατούν στη μάχη κατά του κορωνοϊού, ο πρόεδρος Τραμπ έσπευσε να αποσύρει τη χώρα του από τον ΠΟΥ. Από τον περασμένο Φεβρουάριο έως και σήμερα οι χάκερ του Πεκίνου αποπειράθηκαν πολλές φορές να εισβάλουν στα δίκτυα αμερικανικών πανεπιστημίων και βιοτεχνολογικών εταιρειών και εκτιμάται ότι σε κάποιες περιπτώσεις πέτυχαν τον στόχο τους.

Ειδικά όσον αφορά τα αμερικανικά πανεπιστήμια, οι Κινέζοι επιδιώκουν να επωφεληθούν και από τα μνημόνια συνεργασίας που έχουν υπογράψει αρκετά από αυτά με αντίστοιχα κινεζικά ιδρύματα, ενώ αξιωματούχοι των υπηρεσιών ασφαλείας προειδοποιούν ότι Κινέζοι πράκτορες που δρουν στις ΗΠΑ και σε άλλες χώρες της Δύσης συλλέγουν πληροφορίες ακόμα και για τους επιστήμονες που πρωτοστατούν στις έρευνες για την ανάπτυξη και την παρασκευή εμβολίων.

Οι προσπάθειες της Ρωσίας

vladimir-putin

Τη μυστική δράση των πρακτόρων του Κρεμλίνου την αντιλήφθηκαν πρώτα τα στελέχη της βρετανικής υπηρεσίας ηλεκτρονικής παρακολούθησης, ενώ τον περασμένο Ιούλιο οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, του Καναδά και της Βρετανίας ανακοίνωσαν ότι κύριος στόχος των Ρώσων ήταν η Οξφόρδη και η AstraZeneca, η φαρμακευτική εταιρεία με την οποία συνεργάζεται το κορυφαίο πανεπιστήμιο.

Οι χάκερ που ανέλαβαν την αποστολή αλλά εντοπίστηκαν εγκαίρως από τις αντικατασκοπευτικές υπηρεσίες της Δύσης ανήκουν στη διαβόητη ομάδα ΑΡΤ29, γνωστότερη ως Cozy Bear, η οποία δρα για λογαριασμό και κάτω από την προστασία των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών. Υπενθυμίζεται ότι η Cozy Bear ήταν μια από τις ομάδες ρώσων χάκερ που το 2016 κατάφεραν να εισβάλουν στο δίκτυο του Δημοκρατικού Κόμματος.
Οι αμερικανικές υπηρεσίες ασφαλείας έσπευσαν να συνδράμουν τις φαρμακευτικές εταιρείες, τα πανεπιστήμια και τα ερευνητικά κέντρα των ΗΠΑ στην προσπάθειά τους να θωρακιστούν ενάντια στις ρωσικές και κινεζικές απειλές. Λόγω της βιασύνης που υπάρχει, οι ρώσοι και κινέζοι χάκερ επιδιώκουν να εκμεταλλευτούν γνωστές εκκρεμότητες ασφαλείας που δεν έχουν ακόμα διευθετηθεί παρά να χρησιμοποιήσουν προηγμένα κυβερνο-όπλα, βάλλοντας κατά άγνωστων κενών ασφαλείας. Πάντως προς το παρόν δεν έχουν αναφερθεί κλοπές δεδομένων στο πλαίσιο των ρωσικών και κινεζικών προσπαθειών που έχουν αποκαλυφθεί επίσημα έως σήμερα.

Αυτό δεν σημαίνει, ωστόσο, ότι οι χάκερ των δύο χωρών εγκατέλειψαν τον αγώνα. Αμερικανοί αξιωματούχοι τονίζουν ότι εξακολουθούν να πειραματίζονται διαρκώς με γνωστά κενά ασφαλείας.

«Πρόκειται πραγματικά για μια μάχη με τον χρόνο με τους καλούς να καλούνται να εντοπίσουν τρωτά σημεία και να τα καλύψουν πριν τα βρουν οι αντίπαλοι και τα εκμεταλλευτούν. Η μάχη είναι αμφίρροπη περισσότερο από κάθε άλλη φορά», επισήμανε ο υποδιευθυντής του τμήματος κυβερνοασφάλειας του υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ.

Οσον αφορά το ενδεχόμενο να έχουν λάβει εντολή και οι αμερικανοί πράκτορες να υποκλέψουν πολύτιμα ερευνητικά δεδομένα για την καταπολέμηση του κορωνοϊού και της πανδημίας, οι αρμόδιοι τονίζουν πως οι όποιες επιχειρήσεις διεξάγονται είναι αμυντικού χαρακτήρα. Όμως πρώην και νυν πράκτορες των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών υπενθυμίζουν ότι στην κατασκοπεία τίποτα δεν είναι άσπρο μαύρο, αναφέροντας πως σίγουρα δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο οι συνάδελφοί τους στην προσπάθειά τους να μάθουν τι ενδεχομένως να υπέκλεψαν οι Ρώσοι, οι Κινέζοι και οι Ιρανοί, να εντόπισαν οι ίδιοι πολύτιμες πληροφορίες για την ανάπτυξη εμβολίων και θεραπειών.

Εκστρατείες παραπληροφόρησης

_114055890_trump_lab_vaccine_getty_976

Αλλά οι κατάσκοποι του Κρεμλίνου και του Πεκίνου είναι πολύ πιθανό να μην εστίασαν τη δράση τους αποκλειστικά στην απόκτηση πολύτιμων πληροφοριών. Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία τόσο η Ρωσία όσο και η Κίνα θα επιδιώξουν επίσης να σπείρουν τη δυσπιστία όσον αφορά την ανάπτυξη και την παρασκευή εμβολίων κατά του κορωνοϊού από κράτη της Δύσης.

Αμφότερες οι χώρες έχουν ήδη πραγματοποιήσει εκστρατείες παραπληροφόρησης και στις ΗΠΑ και στην ΕΕ σχετικά με την πανδημία και την αντιμετώπισή της ενώ εκτιμάται πως ειδικά οι μυστικές υπηρεσίες της Ρωσίας προετοιμάζονται ήδη για την επόμενή τους αποστολή στο πλαίσιο της οποίας καλούνται να συμβάλουν στη διόγκωση του αντιεμβολιαστικού κινήματος στον δυτικό κόσμο. Δεδομένου ότι η Ρωσία εργάζεται εδώ και πολύ καιρό με στόχο τη διαίρεση και την αποδυνάμωση των δυτικών κοινωνιών και ιδιαίτερα των ΗΠΑ, οι περισσότεροι ειδικοί συμφωνούν και προειδοποιούν πως η Μόσχα πρόκειται να προβεί σε ένα κρεσέντο παραπληροφόρησης σχετικά με όποιο εμβόλιο εγκριθεί στη Δύση.

«Δημιουργείται η εντύπωση ότι επιστρέψαμε στην παλιά Σοβιετική Ενωση. Η Ρωσία και οι Κινέζοι πραγματοποιούν εκστρατείες παραπληροφόρησης. Υπάρχει καλύτερος τρόπος για τη δημιουργία σύγχυσης και την αποδυνάμωση των ΗΠΑ και της Δύσης από τη στήριξη του αντιεμβολιαστικού κινήματος;», αναρωτήθηκε από την πλευρά της η Φιόνα Χιλ, πρώην αξιωματούχος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ.

106535329-1589379926045gettyimages-1209519992

Από το Protagon

spot_img

Related articles

Μέχρι και … διαλογισμό υπόσχεται το υπουργείο Υγείας στους μαθητές για καλύτερη υγεία

Μπορεί η πρόληψη και η προαγωγή της υγείας να λείπει από τις δομές υγείας της χώρας μας, όμως...

ΗΠΑ: Οι αρχές κατηγορούν κολοσσούς των social media για «μαζική παρακολούθηση» χρηστών

Μελέτη για σειρά ετών αποκάλυψε πως κολοσσοί της κοινωνικής δικτύωσης κι ευρύτερα του τομέα του διαδικτύου επιδίδονται σε «μαζική παρακολούθηση»...

Μέση Ανατολή: Όχι άλλο λάδι στη φωτιά

Είδα διάφορους να αντιμετωπίζουν με θαυμασμό τη συνεχιζόμενη πυροδότηση από τη Μοσσάντ παγιδευμένων βομβητών και άλλων συσκευών επικοινωνίας...

Twiggy: Το μοντέλο που καθόρισε μια ολόκληρη εποχή και έγινε «viral πριν το viral»

Τα 75 της χρόνια έκλεισε χθες η Twiggy, το μοντέλο από την Αγγλία που έγινε σύμβολο της mod κουλτούρας τη...