Ποιες χώρες είναι καλύτερα προετοιμασμένες για την αντιμετώπιση επιδημιών

Date:

Share post:

Τον περασμένο Οκτώβριο δόθηκε στη δημοσιότητα η έκθεση«World Health Security Index» («Παγκόσμιος Δείκτης Ασφάλειας της Υγείας») η οποία εστιάζει στο επίπεδο ασφάλειας 195 χωρών στον τομέα της υγείας αναλύοντας το επίπεδο προετοιμασίας αυτών για την επιτυχή αντιμετώπιση εκδήλωσης σοβαρών μεταδοτικών ασθενειών, επιδημιών και πανδημιών.

Η κάθε χώρα βαθμολογήθηκε σε μια κλίμακα από 0 έως 100 σε έξι διαφορετικούς τομείς: αποτροπή, εντοπισμός, ανταπόκριση, υγεία, επίπεδο τήρησης κανόνων, επικινδυνότητα. Ακολούθως από τις βαθμολογίες αυτές προκύπτει ως μέσος όρος η τελική βαθμολογία για κάθε χώρα.

Όπως διαπιστώθηκε σε παγκόσμιο επίπεδο ο μέσος όρος ετοιμότητας των χωρών βαθμολογείται με μόλις 40,2 ενώ οι πλουσιότερες χώρες καταφέρνουν να σκαρφαλώσουν- πάντα κατά μέσο όρο- μόλις στο 51,9.

Σε κάθε περίπτωση όμως το επίπεδο των χωρών παγκοσμίως, σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση μιας επιδημίας ή πανδημίας είναι χαμηλό.

Όπως τονίζεται δε, τουλάχιστον το 75% των χωρών παρουσιάζουν χαμηλές βαθμολογίεςως προς τους δείκτες που σχετίζονται με βιολογικούς κινδύνους («καταστροφικού» επιπέδου) δυνάμει παγκόσμιας κλίμακας, με το μεγαλύτερο πρόβλημα να είναι η επίβλεψη όσον αφορά στις έρευνες διπλής χρήσης.

Οι καλύτερα προετοιμασμένες χώρες είναι οι:

 1. ΗΠΑ (83,5)
 2. Ηνωμένο Βασίλειο (77,9)
 3. Ολλανδία (75,6)
 4. Αυστραλία (75,5)
 5. Καναδάς (75,3)
 6. Ταϊλάνδη (73,2)
 7. Σουηδία (72,1)
 8. Δανία (70,4)
 9. Νότια Κορέα (70,2)
 10. Φινλανδία (68,7)
 11. Γαλλία (68,2)
 12. Σλοβενία (67,2)
 13. Ελβετία (67)

Στον αντίποδα αυτών των 13 χωρών είναι δυστυχώς 73 χώρες που συγκεντρώνουν πολύ χαμηλές βαθμολογίες δηλαδή από 16,2 έως και 33. Στη τελευταία μάλιστα πεντάδα με βαθμολογίες από 16,2 έως 18,2 συναντάμε τις:

 1. Ισημερινή Γουινέα
 2. Σομαλία
 3. Βόρεια Κορέα
 4. Σάο Τομέ
 5. Νησιά Μάρσαλ 

Οι υπόλοιπες 109 χώρες παρουσιάζουν μία μέτρια βαθμολογία (33,7 έως 66) και επίδοση και μεταξύ αυτών είναι και η Ελλάδα που συγκέντρωσε σχετικά υψηλή βαθμολογία- συγκριτικά τουλάχιστον με τον παγκόσμιο μέσο- και βρίσκεται στην 37η θέση με 53,8.

Η δε Κίνα από όπου ξεκίνησε η μετάδοση του νέου κορονοϊού (αλλά και άλλων επικίνδυνων ιών όπως o SARS και η αποκαλούμενη και ως «νόσος των χοίρων», βαθμολογήθηκε με 48,2 και βρίσκεται στην 51η θέση.

Πηγή: huffingtopost.gr

spot_img

Related articles

Ξεκαρδιστικό βίντεο: Αγελάδες… καβάλησαν η μία την άλλη μπροστά στη Βασίλισσα Καμίλα – Ξέσπασε σε γέλια

Ένα ξεκαρδιστικό περιστατικό συνέβη κατά την επίσκεψη του Βασιλιά Καρόλου και της Βασίλισσας Καμίλα στο Τζέρσεϊ των Αγγλονορμανδικών...

To παραμυθένιο love story της πριγκίπισσας Λεονόρ με νεαρό ισπανό ποδοσφαιριστή της Barcelona

Μια ακόμη ιστορική βραδιά ήταν η χθεσινή για την Ισπανία, και συγκεκριμένα για την Εθνική ποδοσφαιρική ομάδα της χώρας,...

Ολυμπιακός – Φορτούνης: Αποφασίζει Αραβία και οι «ερυθρόλευκοι» δεν περιμένουν άλλο

Ο Κωστάς Φορτούνης είχε στα χέρια του την μεγαλύτερη πρόταση που έκανε ποτέ σε Έλληνα ποδοσφαιριστή ο Ολυμπιακός. Αναγνωρίζοντας τη...

Ποια είναι η πλουσιότερη ηθοποιός του κόσμου με περιουσία ύψους 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων;

Αν σας ρωτούσαν ποιος πιστεύετε ότι είναι ο/η πλουσιότερος/η ηθοποιός στον κόσμο, ποιος θα λέγατε; Ο Ντουέιν Τζόνσον ή ο Τομ...