Ο Γαλιλαίος άλλαξε την αντίληψη για τον κόσμο, με τις παρατηρήσεις του για το Σύμπαν. Χειρόγραφο που πιστευόταν πως του ανήκε (περιέγραφε σε αυτό την ύπαρξη ουράνιου σώματος σε τροχιά γύρω από πλανήτη που δεν ήταν η Γη) αποδείχθηκε πως είναι πλαστό.
Το University of Michigan ιδρύθηκε το 1817. Εδώ και ένα αιώνα εκθέτει στη βιβλιοθήκη του ένα χειρόγραφο του Γαλιλαίου, ο οποίος ανέπτυξε τη θεωρία πως η Γη γυρίζει γύρω από τον ήλιο.
Πιστεύεται πως ο ιστορικός αστρονόμος και φυσικός το έγραψε το 1609 και το 1610. Σε αυτό περιγράφει ένα νέο τηλεσκόπιο και έχει σχέδια φεγγαριών που περιστρέφονται γύρω από το Δία.
Το Γενάρη του 1610 ο Γαλιλαίος Γαλιλέι (κεντρικό πρόσωπο της επιστημονικής επανάστασης, ο οποίος πέρασε στην ιστορία ως ο πρώτος που αντιτάχθηκε σε ό,τι έως τότε θεωρείτο ως δεδομένο, χαρακτηρίστηκε αιρετικός, συγκρούστηκε με τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία και έγινε συνώνυμο της ελευθερίας της σκέψης) παρατήρησε πολλά φωτεινά αντικείμενα γύρω από τον Δία.
Αφιέρωσε πολλές ώρες για να καταλάβει και να καταγράψει πώς αυτά άλλαζαν θέση κάθε βράδυ. Έκανε και σχετικά σχέδια για το πώς θα φαίνονταν αυτά τα αντικείμενα, αν κάποιος ήταν πάνω από τον Δία και τα έβλεπε, πριν συνειδητοποιήσει ότι ήταν φεγγάρια.
Ήταν η πρώτη καταγραφή σε έναν σχεδόν αιώνα, για την ύπαρξη ουράνιου σώματος σε τροχιά γύρω από έναν πλανήτη που δεν ήταν η Γη. Το εύρημα του βοήθησε στην τεκμηρίωση της ηλιοκεντρικής θεωρίας του Κοπέρνικου (1543).
Aυτή η απεικόνιση είχε ξεχωριστή θέση στη βιβλιοθήκη του University of Michigan και ανήκε στους θησαυρούς του κόσμου. Στην περιγραφή του χειρόγραφου αναφερόταν πως “αντικατοπτρίζει μια κομβική στιγμή του Γαλιλαίου, που βοήθησε την ανθρωπότητα να αλλάξει την κατανόηση της για το σύμπαν”.
Όπως γράφουν οι New York Times τον περασμένο Μάιο, ο καθηγητής του μαθήματος “πλαστογραφίες, απομιμήσεις και εξελιγμένα αντίγραφα” στη Σχολή Σπάνιων Βιβλίων του University of Virginia, Νικ Ουάιλινγκ ενημέρωσε με email του το πανεπιστήμιο που είχε το ‘κόσμημα’ πως “υπάρχουν σοβαρές αμφιβολίες για την αυθεντικότητα του χειρόγραφου”.
Οι εμπειρογνώμονες του University of Michigan ερεύνησαν το θέμα και βρήκαν στοιχεία που έκαναν επιτακτική την επανεξέταση του ντοκουμέντου. Κατέληξαν στο ότι ήταν πλαστό. Δεν γράφτηκε στις αρχές του 1600 από τον “πατέρα της σύγχρονης αστρονομίας”, αλλά περί τα 300 χρόνια αργότερα από έναν διαβόητο πλαστογράφο, ονόματι Τομπάια Νικότρα.
Ο Νικότρα καταδικάστηκε το 1934 για την πώληση πλαστού αυτόγραφου του Μότσαρτ, στο γιο μαέστρου της Φιλαρμονικής της Νέας Υόρκης. Στη δίκη που έγινε στο Μιλάνο, η αστυνομία είπε πως βρήκε στοιχεία που αποδείκνυαν πως ο ίδιος ετοίμαζε πλαστά αυτόγραφα των Αβραάμ Λίνκολν, του Κολόμβου, του Λεονάρντο ντα Βίντσι και του Μικελάντζελο, μεταξύ άλλων.
Οι υπεύθυνοι της βιβλιοθήκης του University of Michigan ενημέρωσαν πως η ανακάλυψη του Ουάιλντινγκ θα τους αναγκάσει να επανεξετάσουν τη θέση του πλαστού χειρογράφου στη συλλογή τους “και αυτή μπορεί να το κάνει πιο σημαντικό από ποτέ. Στο μέλλον, μπορεί να εξυπηρετήσει τα ερευνητικά, μαθησιακά και διδακτικά ενδιαφέροντα στον τομέα των απομιμήσεων, των πλαστών και των φαρσών, μια διαχρονική πρακτική που δεν ήταν ποτέ πιο σχετική”.