Πεδίο μάχης το Σ.Α. του ΟΗΕ για τα σιτηρά της Ουκρανίας. Αναφορές για συμφωνία Ρωσίας-Τουρκίας

Date:

Share post:

Τεταμένο το κλίμα κατά την συνεδρίαση του ΣΑ του ΟΗΕ με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να ανεβάζει τους τόνους και να κατηγορεί ευθέως τη Ρωσία πως χρησιμοποιεί τα σιτηρά της Ουκρανίας ως ”όπλο” στον πόλεμο που διεξάγει και ως μέσο πίεσης προς τον υπόλοιπο κόσμο, απειλώντας με επισιτιστική κρίση. Οι κατηγορίες του Σαρλ Μισέλ προκάλεσαν την οργισμένη αντίδραση του ρώσου πρέσβη στον ΟΗΕ, Βασίλι Νεμπένζια που τελικά αποχώρησε κάνοντας λόγο για ανυπόστατα ψεύδη.

Ο πόλεμος στη Ουκρανία έχει εγκλωβίσει τεράστιες ποσότητες σιτηρών (υπολογίζονται στα 20εκατ τόνους) στη χώρα αφού η Ρωσία μπλοκάρει τα λιμάνια και αποτρέπει τις εξαγωγές.

Η Ουκρανία είναι μεγάλος εξαγωγέας μαγειρικού λαδιού καθώς και δημητριακών όπως ο καλαμπόκι και το σιτάρι ενώ η Ρωσία εξάγει επίσης τεράστιες ποσότητες σιτηρών καθώς και λιπάσματα. Η έλλειψη αυτών των εξαγωγών προϊόντων έχει πυροδοτήσει την αύξηση των τιμών ενώ κάποιες χώρες απειλούνται με σοβαρή επισιτιστική κρίση.

«Κύριε Πρέσβη της Ρωσικής Ομοσπονδίας, ας είμαστε ειλικρινείς, το Κρεμλίνο χρησιμοποιεί τις προμήθειες τροφίμων ως πύραυλο stealth εναντίον των αναπτυσσόμενων χωρών», είπε ο Μισέλ κατά τη συνεδρίαση του ΣΑ. «Οι δραματικές συνέπειες του πολέμου της Ρωσίας εξαπλώνονται σε όλο τον κόσμο και αυτό οδηγεί σε άνοδο των τιμών των τροφίμων, ωθεί τους ανθρώπους στη φτώχεια και αποσταθεροποιεί ολόκληρες περιοχές. Η Ρωσία είναι η μόνη υπεύθυνη για αυτήν την επισιτιστική κρίση».

Πρόσθεσε δε ότι είχε δει με τα μάτια του εκατομμύρια τόνων σιτηρών που είναι εγκλωβισμένα στο ουκρανικό λιμάνι της Οδησσού εξαιτίας του ναυτικού αποκλεισμού που επιβλήθηκε από τη Ρωσία.

Κατηγόρησε επίσης τη Ρωσία ότι κλέβει σιτηρά και εμποδίζει τη σπορά και τη συγκομιδή στην Ουκρανία λόγω των στρατιωτικών της δραστηριοτήτων, κάτι που υποστηρίζει η κυβέρνηση του Κιέβου και η Ουάσιγκτον.

Βασίλη Νεμπένζια
Βασίλη Νεμπένζια 
VIA ASSOCIATED PRESS

Τα σχόλιά του οδήγησαν τον ρώσο πρέσβη σε ένα ξέσπασμα κατηγορώνας τον Μισέλ για προκλητικά ψεύδη ενώ στη συνέχεια δήλωσε πως θα αποχωρήσει. Καθώς έφευγε, ο Μισέλ απευθύνθηκε ευθέως στον Νεμπένζια λέγοντςα: «Μπορείτε να φύγετε από την αίθουσα, ίσως είναι πιο εύκολο να μην ακούσετε την αλήθεια».

Ο Νεμπένζια είπε στο Reuters ότι δεν μπορούσε να μείνει στην αίθουσα κατηγορώντας τον Μισέλ πως έλεγε ψέματα και πως πήγε στη συνεδρίαση για να προκαλέσει διχασμό.

O δε Ζοζέπ Μπορέλ λίγες ώρες αργότερα κατηγορούσε με ανάρτησή του στο Twitter τις ρωσικές δυνάμεις για την καταστροφή αποθήκης με σιτηρά: Μια ακόμη ρωσική πυραυλική επίθεση ”συμβάλει” στην παγκόσμια επισιτιστική κρίση. Οι ρωσικές δυνάμεις κατέστρεψαν την δεύτερο μεγαλύτερο τερματικό σταθμό σιτηρών της Ουκρανίας, στο Μικολάιβ. Υπό το πρίσμα τέτοιων αναφορών, η παραπληροφόρηση από πλευράς του Πούτιν που επιρρίπτει αλλού τις ευθυνες, καθίσταται ακόμη πιο κυνική.

Σχέδιο Ρωσίας-Τουρκίας για εξαγωγή των ουκρανικών προϊόντων

Στο μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκεί Λαβρόφ μεταβαίνει αύριο στην Άγκυρα με βασικό θέμα την υλοποίηση μιας κατ′ αρχήν συμφωνίας των δυο χωρών, όπως αναφέρει το Bloomberg, για την επανέναρξη των μεταφορών αγροτικών προϊόντων της Ουκρανίας.

Αυτή προβλέπει την αποναρκοθέτηση της θαλάσσιας περιοχής της Οδησσού και επιτρέπει την ασφαλή διέλευση των πλοίων μέσω της Μαύρης Θάλασσας πάντα υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

Σημειώνεται πως ο έλληνας πρωθυπουργός, Κ.Μητσοτάκης αναφερόμενος στην επισιτιστική κρίση είπε ότι η Τουρκία έχει ένα ρόλο να παίξει στη Μαύρη θάλασσα όπως και η Ελλάδα με τη μεγαλύτερη ναυτιλία. ”Ας δούμε τα πεδία εκείνα που θα μπορούσαμε υπό τις κατευθύνσεις του ΟΗΕ να συνεργαστούμε και να προσφέρουμε όλοι υπηρεσία”.

Ωστόσο, πρέπει να επισημανθεί δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό εάν το Κίεβο, που έχει κληθεί να μετάσχει στο πλαίσιο αυτής της πρωτοβουλίας που έχει αναλάβει η Τουρκία, συμφωνεί έστω επί της αρχής. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Ουκρανία φαίνεται να αντιδρά στο αίτημα της Ρωσίας να της δοθεί η δυνατότητα να πραγματοποιεί έλεγχους στα εμπορικά πλοία για να διαπιστώνει αν μεταφέρονται όπλα και είναι εμφανώς απρόθυμη στην προοπτική αφαίρεσης των ναρκών, τις οποίες θεωρεί τμήμα της αμυντικής της γραμμής για την προστασία του λιμανιού.

Στο μεταξύ χθες ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι ενδέχεται έως και 75 εκατ. τόνοι σιτηρών να παραμείνουν εγκλωβισμένα στην Ουκρανία μέχρι το ερχόμενο φθινόπωρο, προσθέτοντας ότι το Κίεβο θέλει αντιπλοϊκά όπλα που θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν την ασφαλή διέλευση των εξαγωγών του.

Σημειώνεται πως η Ουκρανία έχει συζητήσει με τη Βρετανία και την Τουρκία την ιδέα του Πολεμικού Ναυτικού μιας τρίτης χώρας που θα εγγυάται τη διέλευση των ουκρανικών εξαγωγών σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας.

Επίσης το Κίεβο, είναι αρνητικό σε ένα άλλο σχέδιο που έχει προταθεί για την εξαγωγή των σιτηρών της σιδηροδρομικώς μέσω της Λευκορωσίας με αποστολή μέσω της Βαλτικής Θάλασσας για να παρακάμψει τον αποκλεισμό που έχει επιβάλει η Ρωσία στα ουκρανικά λιμάνια της στη Μαύρη Θάλασσα. Η Λευκορωσία, σύμμαχος της Ρωσίας δηλώνει συμφωνεί αν επιτραπεί στο Μινσκ να μεταφέρει λευκορωσικά αγαθά από τα ίδια λιμάνια.

Πηγές: BBC, Bloomberg, Reuters

spot_img

Related articles

Παιδικό Santa Run το Σάββατο 7 Δεκεμβρίου στη πλατεία Ραφήνας

Διεύθυνση Πολιτισμού Αθλητισμού Δήμου Ραφήνας Πικερμίου Δελτίο τύπου για παιδικό Santa Run Το Σάββατο 7 Δεκεμβρίου στα πλαίσια των Χριστουγεννιάτικων...

Όπλο, πόρνες, κρακ & επώδυνοι θάνατοι: Αυτή είναι η γεμάτη δαίμονες ζωή του Χάντερ Μπάιντεν

Στην πρόσφατη εκστρατεία για τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, ένας Μπάιντεν και ένας Τραμπ ήταν καταδικασμένοι. Ο Μπάιντεν...

«Θα επιβιώνατε 72 ώρες;» – Η Γερμανία και οι σκανδιναβικές χώρες προετοιμάζονται για πόλεμο

Η Γερμανία αναπτύσσει μια εφαρμογή για να βοηθήσει τους ανθρώπους να εντοπίσουν το πλησιέστερο καταφύγιο σε περίπτωση επίθεσης, η...

Η Τζένιφερ Λόπεζ, τα στερεότυπα και το «σύνδρομο του απατεώνα»

Σε μια αποκαλυπτική συνέντευξη προχώρησε η Τζένιφερ Λόπεζ, αναφερόμενη όχι τόσο στην πολυτάραχη προσωπική της ζωή, αλλά στα...