Ενδιαφέρον εμφανίζει η περαιτέρω προσέγγιση Γαλλίας- Ελλάδας στην περιοχή μας, την στιγμή μάλιστα που ο Ταγίπ Ερντογάν προκαλεί απειλώντας ακόμα και με συνεργασία της χώρας του με την Ιταλία για κοινές γεωτρήσεις σε περιοχές που προβλέπονται από το Μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης!
Το επόμενο διάστημα:
-Η φρεγάτα «Σπέτσες» θα συνοδεύσει το γαλλικό αεροπλανοφόρο «Σαρλ ντε Γκωλ» από την Τουλόν μέχρι τα Στενά του Ορμούζ, διασχίζοντας ολόκληρη τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Μαζί και δέκα τουλάχιστον φρεγάτες, καταδρομικά και αντιτορπιλικά, όπου θα πραγματοποιηθούν μεταξύ άλλων και ασκήσεις κατά της τρομοκρατίας. Ενδιάμεσος δε σταθμός θα είναι τα νότια της Κρήτης, όπου θα πραγματοποιηθούν ασκήσεις με το ελληνικό πολεμικό ναυτικό και την πολεμική μας αεροπορία.
-Το Παρίσι, επίσης, έχει συμμετοχή στην άσκηση «Μέγας Αλέξανδρος» που πραγματοποιούν οι ελληνικές ένοπλες Δυνάμεις, με συμμετοχή μάλιστα γαλλικού ελικοπτεροφόρου.
Με δεδομένο ότι η κυβέρνηση Μακρόν ενισχύει και τις σχέσεις της με όλα τα σχήματα Ελλάδας- Αιγύπτου και Κύπρου που την ενδιαφέρουν, αποδεικνύει την ελληνογαλλική προσέγγιση στην περιοχή, στη βάση πάντοτε των συμφερόντων των δυο χωρών. Αποδεικνύει επίσης πως το Παρίσι είναι ιδιαίτερα δραστήριο και θέλει να παίξει αποφασιστικό ρόλο στην περιοχή της ΝΑ Μεσογείου και του Περσικού, καλύπτοντας το κενό που εξακολουθεί να εμφανίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση στην εξωτερική της πολιτική.. Η δε Ελλάδα, με τη συμμετοχή της με φρεγάτα στα Στενά του Ορμούζ, δείχνει πως θα «παίξει» πιο αποφασιστικά στο παιχνίδι των ανταγωνισμών στην περιοχή, έστω και αν αλλάζει το δόγμα δεκαετιών για μη έξοδο της χώρας σε στρατιωτικές επιχειρήσεις από την περιοχή της Μεσογείου, με τις ευκαιρίες αλλά και –κυρίως- τους κινδύνους που υποκρύπτει η στρατηγική αυτή.
Στο πλαίσιο αυτό εμφανίζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον η επίσκεψη του έλληνα πρωθυπουργού στο Παρίσι και η συνάντησή του με τον Εμανουέλ Μακρόν, στις 29 Ιανουαρίου. Στη συνάντηση των δυο ηγετών, μάλιστα, θα συζητηθεί και το θέμα της προμήθειας των δυο γαλλικών επαφών εκ μέρους της χώρας μας, καθώς η Ελλάδα στηρίζει την ενίσχυση του πολεμικού ναυτικού της στη Γαλλία και της πολεμικής της αεροπορίας στις αγορές από τις ηνωμένες Πολιτείες.