Όλοι προετοιμάζονται για την μεγάλη ύφεση και τη νέα κρίση χρέους στην Ευρωζώνη

Date:

Share post:

Η ΕΚΤ προετοιμάζεται για «μεγάλη ύφεση» στην ευρωζώνη και πτώση του πληθωρισμού, τουλάχιστον σε αρχικό στάδιο, είπε την Πέμπτη η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.

«Τα εισερχόμενα οικονομικά δεδομένα στην ευρωζώνη και ιδιαίτερα τα πρόσφατα αποτελέσματα ερευνών έχουν αρχίσει να εμφανίζουν πρωτοφανή πτώση, υποδεικνύοντας μεγάλη συρρίκνωση της παραγωγής καθώς και ταχεία επιδείνωση στην αγορά εργασίας», είπε η Λαγκάρντ.

Η παγκόσμια οικονομία αντιμετωπίζει ήδη την βαθύτερη ύφεση από την δεκαετία του 1930 και την περίοδο της Μεγάλης Σύνθλιψης (Great Depression). Αλλά τα χειρότερα… έπονται, προειδοποιεί η μονάδα ερευνών του Economist (EIU). Οι ειδικοί της θεωρούν πιθανή μία «διπλή βουτιά» της παγκόσμιας οικονομίας, με τη δεύτερη περίοδο ύφεσης να είναι μάλιστα πιο σκληρή από την πρώτη.

EIU: Η ύφεση θα πυροδοτήσει νέα κρίση χρέους

Οι κυβερνήσεις διεθνώς έχουν ρίξει περίπου 8 τρισ. δολάρια σε δημοσιονομικά μέτρα τόνωσης των οικονομιών τους. Με βάση αυτό το δεδομένο το ΔΝΤ προβλέπει παγκόσμια ύφεση 3% φέτος και προειδοποιεί για πέντε «μεγάλες φωτιές» που μπορούν να ανάψουν ανά τον πλανήτη εξαιτίας της πανδημίας και των αυστηρών περιοριστικών μέτρων που αυτή απαιτεί.

Σύμφωνα με την EIU (την ομάδα ερευνών του Economist) ο κίνδυνος της εφετινής ύφεσης δεν είναι ο μεγαλύτερος. Το πιο ανησυχητικό είναι μία δεύτερη ύφεση, την οποία θα πυροδοτήσει μία νέα κρίση χρέους από κυβερνήσεις με αδύναμους ισολογισμούς.

«Πολλές ευρωπαϊκές χώρες είναι μεταξύ εκείνων, που έχουν πληγεί περισσότερο από την πανδημία. Μεταξύ αυτών η Ιταλία και η Ισπανία που ήδη είχαν σχετικά αδύναμη δημοσιονομική θέση πριν ξεσπάσει η πανδημία» εξηγεί η EIU. «Μία πιθανή κρίση χρέους σε οποιαδήποτε από αυτές τις χώρες θα μεταδιδόταν πολύ γρήγορα σε άλλες ανεπτυγμένες οικονομίες και αναδυόμενες αγορές στέλνοντας έτσι την παγκόσμια οικονομία σε νέα και ενδεχομένως βαθύτερη βουτιά» συμπληρώνει.

Αν και αυτό δεν είναι το κεντρικό σενάριο για την EIU, διαμηνύει: «Οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις των τεράστιων δημοσιονομικών ελλειμμάτων ανά τη Δύση είναι άγνωστες. Ένα δεύτερο ή και ένα τρίτο κύμα της πανδημίας θα καθιστούσε αυτομάτως το αρηντικό σενάριο ως το πιο ρεαλιστικό».

Η EIU δεν συμφωνεί επίσης με τις αισιόδοξες εκτιμήσεις για ταχεία, δυναμική ανάπτυξη που θα επαναφέρει γρήγορα σε προ κρίσως επίπεδα την οικονομική δραστηριότητα. Και τούτο γιατί με δεδομένη την αύξηση της ανεργίας και τη συρρίκνωση των εισοδημάτων δεν μπορούν παρά να ανακάμψουν αργά οι καταναλωτικές δαπάνες, επισημαίνει. Την ίδια ώρα προειδοποιεί ότι τα προβλήματα στην παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού θα παραμείνουν καθώς οι χώρες θα προχωρούν σε άρση των περιορισμών σε διαφορετικό χρόνο και όχι συντονισμένα.

spot_img

Related articles

Βενζίνη: Στο «κόκκινο» η τιμή της αμόλυβδης

Πασχαλινή έξοδο με τις τιμές της βενζίνης να βρίσκονται στο ζενίθ θα κάνουν οι εκδρομείς φέτος. Ένας από τους λόγους που...

Δυσαρέσκεια που αναζητά διέξοδο

Φαντάζομαι ότι η κυβέρνηση αντιμετώπισε την απεργία ως περίπου εθιμοτυπική. Άκουγα, άλλωστε και ορισμένους σχολιαστές της κοινής γνώμης...

Μπορεί ο ελληνοτουρκικός διάλογος να «πνιγεί» στα θαλάσσια πάρκα;

Μπορούν τα θαλάσσια πάρκα να «πνίξουν» την «Διακήρυξη των Αθηνών» και να γίνουν η αφορμή για να εκτροχιαστούν...

Μπαρτσελόνα – Παρί Σεν Ζερμέν 1-4: Μυθική ανατροπή και πρόκριση στα ημιτελικά για τους Γάλλους

Στα ημιτελικά του Champions League μετά από 3 χρόνια η Παρί Σεν Ζερμέν. Οι Παριζιάνοι ανέτρεψαν το 3-2 του πρώτου αγώνα με...