Όλα για τον κορονοϊό και τα ρούχα μας

Date:

Share post:

Τα social media βρίθουν αναξιόπιστων πληροφοριών σχετικά με την πανδημία του κορονοϊού που έχει αλλάξει τη ζωή μας. Γι′ αυτό η HuffPost US απευθύνθηκε σε ειδικούς για να πάρει απαντήσεις σε σχέση με πολλές ερωτήσεις που έχουν να κάνουν με τα ρούχα και τον τρόπο διαχείρισής τους.

Πόσο καιρό μπορεί να ζήσει ο κορονοϊός στα ρούχα;

Σύμφωνα με τα Κέντρα για Ελεγχο Ασθενειών και Πρόληψης, ο κορονοϊός συνήθως μεταφέρεται μέσω αναπνευστικών σταγονιδίων (από ένα μολυσμένο άτομο που φτερνίζεται ή βήχει) περισσότερο από ο,τιδήποτε άλλο. Παρ′ όλα αυτά, σημειώνεται ότι ο ιός μπορεί να παραμείνει ορατός για ώρες ως και μέρες σε επιφάνειες από πολλά και διαφορετικά υλικά – και σ′ αυτές συμπεριλαμβάνονται τα ρούχα.

Σύμφωνα με την ειδική σε θέματα δημόσιας υγείας, Κάρολ Γουίνερ, τα ρούχα μπορούν να συγκρατήσουν αναπνευστικά σταγονίδια – δεδομένου του ότι τα χρησιμοποιούμε κάθε μέρα – και να αδρανοποιήσουν τον ιό. Οι επιστήμονες μαθαίνουν ολοένα και περισσότερα πράγματα σε σχέση με τον νέο ιό.

«Γνωρίζουμε ότι τα σταγονίδια μπορούν να εξατμισθούν υπό ορισμένες συνθήκες», λέει η ίδια στη HuffPost US. «Εχουμε ακούσει ότι η ζέστη κι η υγρασία μπορεί να επηρεάσει τη ζωή του ιού σε επιφάνειες, αλλά να θυμάστε, ότι κάνει πολύ ζέστη στην Αυστραλία, κι ο Τομ Χανκς ακόμα έχει τον ιό…»

Είναι μερικοί τύποι ρούχων περισσότερο ευαίσθητοι στον ιο από άλλους;

Ο Ρόμπερτ Αμλερ πρύτανης στη Σχολή Επιστημών Υγείας και πρακτικής στο New York Medical College αναφέρει στη HuffPost US ότι η διάρκεια του ιού έχει να κάνει με το ύφασμα, καθ′ ότι μερικά υλικά είναι πιο πορώδη από άλλα.

«Κάποιοι ερευνητές πιστεύουν ότι οι ίνες των πόρων ”πιάνουν” τα σωματίδια του ιού, τα ξεραίνουν και τα χωρίζουν», λέει ο ΄Αμλερ. «Λείες επιφάνειες όπως το δέρμα και το βινίλ μπορεί να σκουπιστούν για να καθαριστούν».

«Ρούχα από πολυέστερ ή σπάντεξ μπορεί να διατηρήσουν τα μικρόβια περισσότερο απ′ ότι τα κοτόν, αλλά όλοι οι τύποι των υφασμάτων μπορεί να μολυνθούν», λέει η οικογενειακή γιατρός δρ. Τζανέτ Νέσεϊβατ. Γι′ αυτό είναι ανάγκη να πλένει κανείς καλά, παντελόνια, εσώρουχα και φορέματα.

«Το Εθνικό Ινστιτούτο για την Αλλεργία και τις Μολυσματικές Ασθένειες έχει αναφέρει ότι κάποιοι τύποι ιών μπορούν να παραμείνουν ενεργοί ακόμα και μετά από 2 – 3 ημέρες σε πλαστικές και ανοξείδωτες επιφάνειες, 24 ώρες σε χαρτόνι και 4 ώρες σε χαλκό», ανέφερε. Γι′ αυτό ας είμαστε προσεκτικοί με κουμπιά, φερμουάρ κι άλλα τέτοια «κομμάτια» του ρουχισμού μας που μπορεί να είναι φτιαγμένα απ′ αυτά τα υλικά.

Είναι ασφαλές να πηγαίνει κανείς τα ρούχα του στο πλυντήριο;

Για ανθρώπους που δεν έχουν στεγνωτήριο και πλυντήριο ρούχων στο σπίτι τους, τα πλυντήρια ρούχων κοινής χρήσης είναι απολύτως αναγκαία και απαραίτητα.

Η Γουίνερ πιστεύει ότι τα πλυντήρια είναι γενικά ασφαλείς χώροι για να πάει κανείς – αρκεί να τηρεί όλες τις απαραίτητες προφυλάξεις.

Ποιες είναι αυτές; Μα φυσικά, να φορά κανείς γάντια, να πλένει τα χέρια του, να μην αγγίζει το πρόσωπό του και να απολυμαίνει όλους τους χώρους και τα μηχανήματα που χρησιμοποιεί.

Και σε περίπτωση που δεν έχετε γάντια, η ίδια προσθέτει ότι το να βάζει κανείς απολυμαντικό στα χέρια του κατά τη διάρκεια, πριν και μετά την επίσκεψη στο πλυντήριο, αυτό είναι κάτι που βοηθά πολύ.

«Ναι, είναι ασφαλές να χρησιμοποιήσουμε (ένα πλυντήριο που το χρησιμοποιούν κι άλλοι) διότι ο ιός σκοτώνεται στους 25 – 30 βαθμούς Κελσίου απ′ ότι γνωρίζουμε αυτή τη στιγμή», λέει. «Το πιο μεγάλο ζήτημα είναι είναι η κοινωνική απομόνωση και η επαφή με πιθανές μολυσμένες επιφάνειες κι ανθρώπους εκεί. ΄Οχι η πλύση», συπληρώνει.

Πως πλένουμε τα ρούχα

Ως προς το πλύσιμο των ρούχων η Γουίνερ λέει ότι υπάρχουν συγκεκριμένοι κανόνες που πρέπει να ακολουθούμε όπως να χρησιμοποιήσουμε ζεστό νερό για να σετάρουμε το πλυντήριό μας, να τα αφήσουμε λίγο παραπάνω στη ζέστη και στο στεγνωτήριο.

Εντούτοις, ενώ η δρ. Τζορτζίν Νάνος συμφωνεί για το πλύσιμο των ρούχων σε ζεστό νερό, προειδοποιεί ότι δεν είναι ιδανικό σενάριο για το βράσιμό τους σε (πολύ) υψηλές θερμοκρασίες.

Αν δεν έχετε πρόσβαση σε πλυντήριο, είναι αποτελεσματική η πλύση στο χέρι;

Αν δεν έχετε πρόσβαση σε πλυντήριο, η Νάνος λέει ότι μπορείτε να πλένετε τα ρούχα σας στο χέρι, αρκεί οι βαθμοί να είναι πάνω από 25 – 30 (Κελσίου). Συμπληρώνει, δε, ότι «είναι πιο εύκολο και γρήγορο αν μπορεί κανείς να πλύνει τα ρούχα του σε ένα κανονικό πλυντήριο το οποίο είναι εντελώς ασφαλές και μπορεί να σκοτώσει τα μικρόβια, ακόμα κι αν πλένει τα ρούχα του με τα ρούχα άρρωστων ανθρώπων».

«Είναι καλό πάντα να πλένετε τακτικά τα ρούχα σας», συμπληρώνει. Σύμφωνα μα τα λεγόμενά της, αν – για οποιοδήποτε λόγο – έχετε βγει έξω κι επιστρέφετε στο σπίτι, ίσως και να θέλετε να βγάλετε τα ρούχα σας όταν έρθετε στο σπίτι και να τα βάλετε στον κάδο του πλυντηρίου – αυτό θα είναι συνετό.

Ποια ρούχα έχουν … προτεραιότητα στο πλυντήριο;

«Θα πρέπει να πλένετε το παλτό σας αν έχετε χρησιμοποιήσει τους αγκώνες σας ή τα μανίκια σας για να πιάνετε συχνά χρησιμοποιημένα αντικείμενα και πιθανές μολυσμένες επιφάνειες όπως κουμπιά σε ασανσέρ, πόμολα κ.α.», λέει. «Θα πρέπει επίσης να αλλάζετε τα ρούχα σας και να τα πλένετε κάθε φορά που κάποιος/κάποιοι τα έχουν αγγίξει».

Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να αλλάξετε στο … γκαράζ για να αποφύγετε την επαφή με καθαρά ρούχα. Απλά φροντίστε να τα βάλετε σε κάποια τσάντα.

Και τέλος, πλένουμε τα ρούχα μας μαζί με κάποιου που έχει διαγνωσθεί με τον ιό;

«Είναι καλύτερο να πλύνετε τα ρούχα ενός ασθενή ξεχωριστά», απαντά η Τζανέτ Νέσεϊβατ. Τα ρούχα μπορεί να μεταφέρουν κολοβακτηρίδια, τον ιό της γρίπης κ.α. Δεν είναι μόνο ο κορονοϊός…

ΠΗΓΗ – HuffPost US

spot_img

Related articles

Η Τζένιφερ Λόπεζ θέλει να παραμείνει single για να ξαναβρεί τον εαυτό της

Ο χωρισμός της Τζένιφερ Λόπεζ και του Μπεν Άφλεκ είναι γεγονός – και μάλιστα ένα γεγονός που μας έχει απασχολήσει...

Γαλάζιοι πονοκέφαλοι στο Μαξίμου

Παρά την εικόνα γαλάζιας συνοχής που θέλει να προβάλλει η κυβερνητική έδρα, «με τις διαφορετικές απόψεις που ακούγονται» όπως αναφέρεται...

Το νέο «όχι» του ΠΑΣΟΚ, η ρήξη με τη ΝΔ και η απουσία του ΣΥΡΙΖΑ

Οι προτάσεις της κυβέρνησης για τον κατώτατο μισθό πυροδότησαν νέο γύρο σύγκρουσης μεταξύ Μεγάρου Μαξίμου και Χαριλάου Τρικούπη...

Red flags: Τα τέσσερα σημάδια που δείχνουν ότι η φιλία είναι τοξική

Όλο και περισσότεροι οι άνθρωποι μπορούν πλέον να εντοπίζουν τα red flags στις ερωτικές σχέσεις. Εκείνες, δηλαδή, τις...