ΟΗΕ: Ο κορονοϊός δεν αποτελεί “λευκή επιταγή” για την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Date:

Share post:

Ο κορονοϊός δεν θα πρέπει να αποτελέσει “λευκή επιταγή” για να καταπατηθούν τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Αυτό δήλωσε σήμερα η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Μισέλ Μπατσελέτ, επικρίνοντας τις «απεριόριστες εξουσίες» που έχουν υιοθετήσει ορισμένες χώρες για να αντιμετωπιστεί ο κορονοϊός.

«Μέτρα έκτακτης ανάγκης μπορεί να είναι απαραίτητα προκειμένου να ανταποκριθούμε σε αυτή την έκτακτη ανάγκη δημόσιας υγείας. Αλλά μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης δεν είναι μια λευκή επιταγή ώστε να αγνοήσουμε τις υποχρεώσεις στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», είπε η Μπατσελέτ με την ευκαιρία μιας διαδικτυακής –της πρώτης στην ιστορία του– συνόδου του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στη Γενεύη.

«Τα μέτρα έκτακτης ανάγκης πρέπει να είναι απαραίτητα και ανάλογα», πρόσθεσε, εκφράζοντας «βαθιά ανησυχία για την υιοθέτηση από ορισμένες χώρες απεριόριστων εξουσιών έκτακτης ανάγκης».

Απέναντι στην πανδημία, που έχει προκαλέσει σχεδόν 100.000 θανάτους σε όλο τον κόσμο μετά την εμφάνισή της τον Δεκέμβριο στην Κίνα, πολλές χώρες έλαβαν έκτακτα μέτρα, όπως στην Ουγγαρία όπου πλήρεις εξουσίες αποδόθηκαν στον πρωθυπουργό Βίκτορ Ορμπάν προκειμένου να νομοθετεί με διατάγματα στο πλαίσιο μιας απροσδιόριστης διάρκειας κατάστασης έκτακτης ανάγκης.

«Σε ορισμένες περιπτώσεις, η επιδημία χρησιμοποιείται προκειμένου να δικαιολογήσει κατασταλτικές αλλαγές της κοινής νομοθεσίας, που θα παραμείνουν σε ισχύ για πολύ μετά το τέλος της έκτατης ανάγκης», είπε η Μπατσελέτ, χωρίς ωστόσο να κατονομάσει κάποια χώρα.

Εξέφρασε επίσης «ανησυχία» για τα μέτρα που ελήφθησαν σε ορισμένες περιπτώσεις προκειμένου να περιοριστεί η ελευθερία των ΜΜΕ και η ελευθερία της έκφρασης, λέγοντας πως η «υποτιθέμενη μάχη κατά της παραπληροφόρησης» κινδυνεύει να χρησιμοποιηθεί για τη φίμωση της αντίθετης άποψης.

«Σε ορισμένες χώρες, έχουμε ήδη δει αναφορές για δημοσιογράφους που τιμωρήθηκαν επειδή αναφέρθηκαν σε έλλειψη μασκών, για επαγγελματίες υγείας που επιπλήχθηκαν επειδή είπαν ότι δεν διαθέτουν μέσα προστασίας και για απλούς πολίτες που συνελήφθησαν επειδή δημοσιοποίησαν μηνύματα για την πανδημία στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης», είπε, υπενθυμίζοντας πως «η άσκηση κριτικής δεν είναι έγκλημα».

Η πρώην πρόεδρος της Χιλής κάλεσε επίσης όλες τις κυβερνήσεις να «αυξήσουν σημαντικά την πρόσβαση σε ακριβείς πληροφορίες και στατιστικές» για την πανδημία, υπογραμμίζοντας πως «η διαφάνεια είναι πρωταρχικής σημασίας και μπορεί να σώσει ζωές σε περιπτώσεις υγειονομικής κρίσης».

Τις τελευταίες ημέρες ορισμένες χώρες, οργανώσεις και ηγέτες, ανάμεσα στους οποίους ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, εξέφρασαν αμφιβολίες για τους κινεζικούς αριθμούς.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

spot_img

Related articles

Οικονομική ανισότητα: Μεγαλώνει η ψαλίδα μεταξύ πλούσιων και φτωχών

Παράλληλα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό – που επιδεινώθηκαν στην Ελλάδα – δημοσιεύθηκε...

Αθήνα: Αβίωτη πόλη, έγκλειστη στην πολύβουη φυλακή της

Κάθε μέρα ένα δελτίο τρόμου υπενθυμίζει στους κατοίκους του Λεκανοπεδίου- και ειδικά της Αθήνας- την ζοφερή πραγματικότητα που...

Κορυφώνεται η έξοδος των εκδρομέων – Με τι καιρό θα κάνουμε Πάσχα

Αυξημένη είναι και σήμερα, Μεγάλη Παρασκευή (18/04), η κίνηση στις εξόδους της πόλης, καθώς οι κάτοικοι μετακινούνται προς την επαρχία...

Πάσχα χωρίς λεφτά περνάει η πιο ευάλωτη κοινωνική ομάδα, λόγω μίας “τεχνικής δυσκολίας”

Είθισται την Μεγάλη Εβδομάδα να παρατηρούνται ουρές στα ΑΤΜ των τραπεζών, όχι όμως φέτος το Πάσχα… Μαζί με την...
Polis

Polis

🗣 Μιλήστε μαζί μας τώρα στο Messenger!

I will be back soon

Polis
💬 Ευχαριστούμε πολύ για την επικοινωνία!
Η ομάδα του Polis Media θα σας απαντήσει σύντομα.
Σας ευχαριστούμε για το ενδιαφέρον! 🙏
Messenger