Ένα Ρωσικό εμβόλιο κατά του κορονοϊού που δοκιμάστηκε ανεπίσημα και σε εθελοντική βάση σε ανθρώπους ήταν πετυχημένο και χωρίς παρενέργειες.
Συγκεκριμένα οι δοκιμές εμβολίου κατά της Covid-19 που έγιναν ανεπίσημα και σε εθελοντική βάση σε συνεργάτες του Εθνικού Ερευνητικού Κέντρου Επιδημιολογίας και Μικροβιολογίας Ν.Φ. Γκεμαλέι, που υπάγεται στο ρωσικό υπουργείο Υγείας, υπήρξαν επιτυχείς και δεν παρουσίασαν παρενέργειες, δήλωσε σήμερα στο ρωσικό πρακτορείο TASS ο διευθυντής του ερευνητικού κέντρου Αλεξάντρ Γκίντσμπουργκ.
Ο Γκίντσμπουργκ δεν διευκρίνισε σε πόσα άτομα έγινε το εμβόλιο. Είπε ωστόσο, ότι πρόκειται για έναν ευρύ κύκλο συνεργατών του κέντρου, που έχουν διάφορες ειδικότητες όπως ερευνητές, διοργανωτές των προκλινικών ερευνών και βιοτεχνολόγοι.
Προσέθεσε μάλιστα ότι σε όσους έγινε το εμβόλιο δεν υπήρξαν παρενέργειες, και όλοι τους «είναι εν ζωή, υγιείς και χαίρονται».
«Παρενέργειες δεν υπήρξαν, όλοι είναι υγιείς, χαρούμενοι και ανταποκρίνονται πλήρως στις υποχρεώσεις τους τόσο στην δουλειά τους όσο και στο σπίτι. Το πείραμα θα το θεωρήσουμε ως επιτυχές, όταν πάρουμε την επίσημη έγκριση για δοκιμές από το υπουργείο Υγείας και θα τις κάνουμε. Προς το παρόν, αντίστοιχα, αποδείξαμε στους εαυτούς μας ότι το προϊόν το οποίο προτείνουμε στην χώρα, εγγυόμαστε ότι θα είναι επιτυχές», δήλωσε ο Γκίντσμπουργκ.
Ο Γκίντσμπουργκ επισήμανε ότι προς το παρόν η έρευνα του εμβολίου στο κέντρο Γκεμαλέι προχωράει προγραμματισμένα και εκτιμά ότι περίπου στο τέλος του καλοκαιριού θα εγκριθεί. Ωστόσο, όπως είπε, το εμβόλιο θα υπάρχει αρχικά σε πολύ μικρές ποσότητες, μικρότερες από αυτές που χρειάζονται για να εμβολιασθεί ένα σημαντικό τμήμα του πληθυσμού. «Για αυτόν τον λόγο –τόνισε–, αυτή την στιγμή από το υπουργείο Υγείας και όχι μόνο από το υπουργείο Υγείας αλλά και από την τράπεζα που χρηματοδοτεί την έρευνα, καταβάλλονται πολύ μεγάλες προσπάθειες ώστε να μπορεί να παραχθεί το εν λόγω εμβόλιο ευρέως και σε άλλες μονάδες».
Επισήμως το εμβόλιο προς το παρόν βρίσκεται στο τελικό στάδιο των προκλινικών δοκιμών και δοκιμάζεται σε ζώα, και ως εκ τούτου οι επιστήμονες έκαναν το εμβόλιο μόνοι τους σε εθελοντική βάση.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ