Οι επτά «φονιάδες» των τουρκικών υποβρυχίων ενισχύουν τον Στόλο – Επισπεύδονται οι διαδικασίες για το «μακρύ δόρυ» των ελληνικών φρεγατών

Date:

Share post:

Τα «Romeo» θα αντικαταστήσουν τα «γερασμένα» πλέον ΑΒ-212 και μαζί με τα έντεκα S-70 «AegeanHawk» τα οποία διαθέτει το Πολεμικό Ναυτικό, θα αποτελέσουν το «μακρύ δόρυ» των ελληνικών φρεγατών και όχι μόνο.

Τροποποίηση σύμβασης για επτά Romeo

Μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή η τροποποιητική σύμβαση για την απόκτηση των επιπλέον τριών ανθυποβρυχιακών ελικοπτέρων MH-60R με τον συνολικό αριθμό των πανίσχυρων «Romeo» να φτάνει πλέον τα επτά.

Με γρήγορες διαδικασίες ΓΕΕΘΑ, Πολεμικό Ναυτικό και Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων προχώρησαν τις διαδικασίες για τροποποίηση της αρχικής σύμβασης η οποία προέβλεπε την απόκτηση τεσσάρων ελικοπτέρων αναφέρει ο Κώστας Σαρικάς στο newpost.gr.

Σύμφωνα με την πρώτη σύμβαση το Πολεμικό Ναυτικό θα προμηθευόταν τα τέσσερα MH-60R στην τιμή των τριών με κόστος περίπου τα 295 εκατ. ευρώ και μέσω διακρατικής συμφωνίας Ελλάδας και ΗΠΑ(G toG).

Στη συμφωνία δεν περιλαμβάνονταν μόνο τα «Romeo» αλλά και ο οπλισμός των ελικοπτέρων δηλαδή βλήματα Helfire, laser guided ρουκέτες, το κόστος εκπαίδευσης των πληρωμάτων αλλά και η τεχνική υποστήριξη των «Romeo».

Όμως οι Αμερικανοί επανήλθαν με νέα πρόταση για πώληση επιπλέον τριών ελικοπτέρων τα οποία κατασκευάζονται για λογαριασμό της Ινδίας. Η Αθήνα απέστειλε νέα LOR και έλαβε θετική απάντηση για να κλείσει η συμφωνία και για τα τρία επιπλέον ελικόπτερα.

Ωστόσο, απαραίτητη ήταν η τροποποίηση της αρχικής συμφωνίας προκειμένου να «ξεκλειδώσει» η παραχώρηση των επιπλέον τριών ελικοπτέρων τα οποία μάλιστα αναμένεται να παραδοθούν πιο γρήγορα από τα τέσσερα της πρώτης σύμβασης αφού η κατασκευή τους για λογαριασμό της Ινδίας βρίσκεται ήδη σε προχωρημένο στάδιο.

Μέσα στο 2021 η παράδοση
Έτσι, εκτός απροόπτου το πρώτο από τα τρία «Romeo» ενδέχεται να παραδοθεί στο Πολεμικό Ναυτικό ακόμα και μέσα στο 2021, ενώ σταδιακά οι Αμερικανοί της κατασκευάστριας εταιρείας Lockheed Martin θα προχωρήσουν μέσα στο 2022 έως και το 2023 στην παράδοση και των επτά ελικοπτέρων.

Τότε υπολογίζεται να έχουν ενταχθεί επιχειρησιακά στο οπλοστάσιο του Στόλου με τους Επιτελείς να ελπίζουν ότι σύντομα θα απονηώνονται και από τις νέες φρεγάτες που θα αποκτήσει το Πολεμικό Ναυτικό.

Κατά την επίσκεψή του στο αμερικανικό αεροπλανοφόρο USS Dwight D. Eisenhower o πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε την ευκαιρία να δει από κοντά τα «Romeo» και να ενημερωθεί για τις δυνατότητές τους από τα πληρώματα των ελικοπτέρων. Ο πρωθυπουργός μάλιστα έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για λεπτομέρειες που αφορούν τεχνικά χαρακτηριστικά και τον τρόπο που επιχειρούν.

Χθες ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ σχολιάζοντας φωτογραφία που ανέβασε στον επίσημο λογαριασμό του στο Twitter το αεροπλανοφόρο USS Dwight D. Eisenhower και παρουσίαζε μέλος του πληρώματος ελικοπτέρου «Romeo» να παρακολουθεί το ραντάρ ανέφερε χαρακτηριστικά. «Έρχονται σύντομα και στο Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό».

Πραγματικός «φόβος και τρόμος» για τα εχθρικά υποβρύχια

Τα «Romeo» θεωρούνται τα πιο ισχυρά και σύγχρονα ελικόπτερα στον κόσμο σε επιχειρήσεις ανθυποβρυχιακού πολέμου. Πραγματικός «φόβος και τρόμος» για τα εχθρικά υποβρύχια με δυνατότητα να τα εντοπίσουν και να προσβάλουν σε μεγάλες αποστάσεις.

Θα αντικαταστήσουν τα «γερασμένα» πλέον ΑΒ-212 και μαζί με τα έντεκα S-70 «AegeanHawk» τα οποία διαθέτει το Πολεμικό Ναυτικό, θα αποτελέσουν το «μακρύ δόρυ» των ελληνικών φρεγατών και όχι μόνο.

Ήδη έχει ξεκινήσει η συντήρηση και αναβάθμιση και των S-70 με το πρώτο «Aegean Hawk» να είναι έτοιμο και σταδιακά τους επόμενους μήνες να προχωρά το πρόγραμμα και για τα υπόλοιπα δέκα.

Πηγή: warnews2476.gr

spot_img

Related articles

50 Χρόνια Δημοκρατίας στην Ελλάδα: Ένας Απολογισμός της Μεταπολίτευσης

50 Χρόνια Δημοκρατίας στην Ελλάδα: Ένας Απολογισμός της Μεταπολίτευσης 558 Λ / 2,5 λεπτά Δ Σήμερα, η Ελλάδα γιορτάζει την...

Η οικονομία στη Μεταπολίτευση: από το αίτημα της αναδιανομής στην κρίση του «υπαρκτού νεοφιλελευθερισμού»

Η οικονομική ιστορία των τελευταίων πενήντα ετών, είναι από τις πιο σύνθετες στην ελληνική ιστορία. Όχι μόνο ως...

Ο Μασεράνο, ο Έσε και το όνειρο της Αργεντινής: Για αυτό που δεν πέτυχε άλλος κανείς

Στις μέρες δόξας της Αργεντινής εύκολα διαλέγεις ένα σωρό από παρτίδες που έβγαλαν τον κόσμο στους δρόμους: Ο...

Πώς συμπεριφέρονται οι ερωτευμένοι άνδρες… που το κρύβουν – Τα 8 πράγματα που κάνουν ασυναίσθητα

Οι άνδρες δεν έχουν μάθει να εκδηλώνονται ή να εκφράζουν τα συναισθήματά τους. Αυτός είναι κι ένας βασικός λόγος για...