Σε μια άκρως ανησυχητική αποκάλυψη -για την οποία ως συνήθως ελάχιστοι θα κινητοποιηθούν- προβαίνει σήμερα η “Εστία”: Παρασκηνιακώς και μεθοδευμένα, όπως γράφει, η Αλβανία του Έντι Ράμα παραχωρεί στον Ταγίπ Ερντογάν ναύσταθμο στον Αυλώνα, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στον τουρκικό στόλο να αποκτήσει πρόσβαση στο Ιόνιο!
Η εφημερίδα αναλύει την στρατηγική περικυκλώσεως της Ελλάδας που επιχειρεί η Άγκυρα, αξιοποιώντας την επιρροή που διαθέτει στην κυβέρνηση των Τιρράνων, κάτι που εφόσον υλοποιηθεί θα επιτρέψει την δημιουργία ενός στρατηγικού προγεφυρώματος για τα τουρκικά πολεμικά πλοία. Αποτελεί, δε, “ειρωνεία” ο συγκεκριμένος τουρκικός σχεδιασμός εάν λάβει κανείς υπόψη του την πρόσφατη ρήση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, ο οποίος στην προσπάθειά του να υποβαθμίσει τα γεγονότα στον Έβρο, είπε εν είδει χιούμορ πως “θα ανησυχήσει εάν η Τουρκία αμφισβητήσει τους Παξούς”, περιοχή με την οποία συνδέεται λόγω της κερκυραϊκής καταγωγής του.
Η υπόθεση δεν είναι νέα, ωστόσο η συνεργασία Αλβανίας-Τουρκίας ενεργοποιείται ξανά και επιταχύνεται. Όπως είχε γράψει η “Ελευθεροτυπία”, το 2010, η Άγκυρα είχε χρηματοδοτήσει έργα ανακατασκευής του ναυστάθμου του Αυλώνα και προ δεκαετίας και, μάλιστα, οι δύο χώρες είχαν προχωρήσει και σε κοινά ναυτικά γυμνάσια.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το τότε δημοσίευμα:
Μόλις τέσσερις μήνες μετά την ακύρωση από το Συνταγματικό Δικαστήριο των Τιράνων της ελληνο-αλβανικής συμφωνίας για την οριοθέτηση των μεταξύ τους θαλασσίων ζωνών, το αλβανικό Κοινοβούλιο ψήφισε ομόφωνα νομοσχέδιο που δίνει άδεια εισόδου και παραμονής σε λιμάνια της χώρας σε πέντε τουρκικά πολεμικά σκάφη.
Πέντε τουρκικά πολεμικά σκάφη θα πλεύσουν στην Αλβανία, στις 15 Ιουνίου.Αφορμή για την απόφαση αυτή έδωσε η διεξαγωγή κοινών ναυτικών ασκήσεων που θα διεξαχθούν από τις 15 έως τις 20 Ιουνίου, με τη συμμετοχή 1.125 πεζοναυτών που επιβαίνουν στα τουρκικά πλοία (τέσσερις φρεγάτες και ένα βοηθητικό σκάφος).
Η κίνηση εντάσσεται στη μακροχρόνια στενή αμυντική συνεργασία Τιράνων – Αγκυρας, η οποία χρονολογείται από τις αρχές της δεκαετίας του ’90, όταν τούρκοι αξιωματικοί ανέλαβαν την αναδιοργάνωση του αλβανικού στρατού κατά τα ΝΑΤΟϊκά πρότυπα. Η Τουρκία, στο πλαίσιο της άσκησης επιρροής στα Βαλκάνια, έχει επενδύσει στη σχέση αυτή και είναι χαρακτηριστικό ότι τα τελευταία χρόνια έχει δωρίσει στην Αλβανία στρατιωτικό υλικό αξίας μεγαλύτερης των εκατό εκατομμυρίων δολαρίων.
Πριν από δύο μήνες ολοκληρώθηκε ο εκσυγχρονισμός της βάσης υποβρυχίων στο Δυρράχιο με τη μισή χρηματοδότηση να είναι τουρκική, ενώ το ίδιο είχε γίνει πριν μερικά χρόνια με την ανακατασκευή του ναυστάθμου στον Αυλώνα.
Η ναυτική συνεργασία με την Αλβανία είναι ειδικού ενδιαφέροντος για την Τουρκία, καθώς της προσφέρει βάσεις ελλιμενισμού στην Αδριατική και μάλιστα σε απόσταση αναπνοής από τα στρατηγικής σημασίας στενά του Οτράντο. Ταυτόχρονα της παρέχει τη δυνατότητα παρουσίας εκτός από το Αιγαίο και στο βορειοδυτικό άκρο της Ελλάδας.