Ο Μητσοτάκης φοβάται -και το είπε- ότι μπορεί να κυβερνήσουν οι άλλοι…

Date:

Share post:

Η συνέντευξη του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ δεν έκρυβε καμιά έκπληξη. Κύλησε κατά προβλέψιμο τρόπο. Η παραδοχή… φόβου για τις εκλογές και η επίκληση του χάους.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ρωτήθηκε για όλα τα επίμαχα θέματα και έδωσε απαντήσεις. Είναι θέμα οπτικής γωνίας αν οι απαντήσεις ήταν ικανοποιητικές και για ποιους.

Ξεχωρίζουμε δύο απαντήσεις σε δύο θέματα:

Πρώτον, ο πρωθυπουργός δικαιολόγησε απολύτως τις παρακολουθήσεις πολιτικών προσώπων, χρησιμοποιώντας ένα ατυχές παράδειγμα. Αν και είπε ότι η παρακολούθησε ενός πολιτικού αρχηγού όπως ο Νίκος Ανδρουλάκης, πρόσθεσε ότι «κανείς δεν πρέπει να εξαιρείται». Και δικαιολόγησε την (πιθανή) παρακολούθηση πολιτικών λέγοντας ότι «ένας μανάβης και ο υδραυλικός δεν είναι επικίνδυνοι για την εθνική ασφάλεια».

Κατ’ αντιδιαστολήν, ο κ. Μητσοτάκης θεωρεί ότι μπορεί να υπάρχουν Έλληνες πολιτικοί επικίνδυνοι για την εθνική ασφάλεια. Εξ ου και η κατηγορηματική άρνησή του να εξηγήσει για ποιο λόγο παρακολουθήθηκε ο κ. Ανδρουλάκης. Ουσιαστικά ο πρωθυπουργός, παρά την κατακραυγή για την παρακολούθηση Ανδρουλάκη, δεν αποκλείει το ενδεχόμενο αυτό να επαναληφθεί με άλλο «θύμα»

Δεύτερον, ο κ. Μητσοτάκης για πρώτη φορά έδειξε ότι φοβάται το ενδεχόμενο να μην είναι ξανά ο ίδιος πρωθυπουργός μετά τις επόμενες εκλογές, αφού το εκλογικό σύστημα (απλή αναλογική) μπορεί να επιτρέψει σε(σημερινά) κόμματα της αντιπολίτευσης να σχηματίσουν δική τους κυβέρνηση συνεργασίας. Χαρακτήρισε αυτό το ενδεχόμενο «πολιτική τερατογένεση» και προσπάθησε να «ενοχοποιήσει» κυρίως το ΠΑΣΟΚ, καταλογίζοντας στον κ. Ανδρουλάκη ότι «εργαλειοποιεί» την παρακολούθησή του, με στόχο να συμμαχήσει με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Έτσι, ο κ. Μητσοτάκης προσπαθεί να αποτρέψει το ενδεχόμενο σχηματισμού άλλης κυβέρνησης από τις πρώτες εκλογές που θα γίνουν με απλή αναλογική. Είναι η πρώτη φορά που το κάνει αυτό με τόσο έντονο τρόπο. Δεδομένου ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει δηλώσει ότι ο σχηματισμός κυβέρνησης συνεργασίας θα γίνει με πρώτο κόμμα τον ΣΥΡΙΖΑ, είναι προφανές ότι ο κ. Μητσοτάκης «υποψιάζεται» ότι ο κ. Ανδρουλάκης και το ΠΑΣΟΚ θα επιδιώξουν να σχηματιστεί κυβέρνηση από τις πρώτες εκλογές της απλής αναλογικής, ακόμα και χωρίς το πρώτο κόμμα, που μπορεί να είναι η ΝΔ.

Ο φόβος αυτός οδηγεί τον πρωθυπουργό στο να θέτει στους ψηφοφόρους το δίλημμα «αυτοδυναμία της ΝΔ ή κυβέρνηση Τσίπρα-Ανδρουλάκη-Βαρουφάκη- Κουτσούμπα».

Επί της ουσίας, ο κ. Μητσοτάκης φοβάται τις πρώτες εκλογές. Όχι τόσο γιατί μπορεί να οδηγήσει σε κυβέρνηση συνεργασία των άλλων-πλην της ΝΔ- κομμάτων, αλλά επειδή μπορεί το ποσοστό του κόμματός του να είναι χαμηλό τόσο ώστε να μην είναι σε θέση να αποτρέψει το σχηματισμό άλλης κυβέρνησης. Διότι, αν η ΝΔ στις πρώτες εκλογές καταφέρει να έχει 120 βουλευτές, τότε άλλη κυβέρνηση δύσκολα μπορεί να σχηματισθεί και θα επιδιώξει την αυτοδυναμία σε δεύτερες εκλογές.

Συμπέρασμα: Επειδή ο κ. Μητσοτάκης δεν μπορεί να πει πριν από τις εκλογές ότι θα συνεργαστεί, για παράδειγμα, με την Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου, δεν μπορεί παρά να κινδυνολογεί με το ενδεχόμενο η επόμενη κυβέρνηση να μην είναι ξανά δική του, αλλά κυβέρνηση συνεργασίας κομμάτων της (σημερινής) αντιπολίτευσης. Ο κ. Μητσοτάκης αποκάλυψε ότι το προεκλογικό δίλημμα που θα θέσει θα είναι: «Ή εγώ ή το χάος των άλλων».

Δικαιούται, ασφαλώς, να το θέσει , το έχουν κάνει και άλλοι, προκάτοχοί του. Οι ψηφοφόροι θα αποφασίσουν. Αλλά το παρελθόν, πρόσφατο και απώτερο, έχει δείξει ότι μπορεί να απορρίψουν τέτοια διλήμματα…

spot_img

Related articles

Ενημέρωση από τον Δήμο για τους καθαρισμούς των οικοπέδων & τον κανονισμό Πυροπροστασίας – Ποιους αφορά

Ανακοίνωση εξέδωσε ο Δήμος Ραφήνας Πικερμίου σχετικά με τους καθαρισμούς των οικοπέδων και τον κανονισμό Πυροπροστασίας  Αναλυτικά: ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ...

Τι συμβαίνει με τα ξερά χόρτα & κλαδιά σε Ραφήνα και Πικέρμι – Ολόκληρες ντάνες στο Κόκκινο Λιμανάκι! (φωτό & βίντεο)

Μεγάλη είναι η αγωνία των κατοίκων σε Ραφήνα και Πικέρμι που βλέπουν ντάνες από ξερά χόρτα και κλαδιά...

Γιατί η NASA θα προσθέσει ένα «τεχνητό άστρο» στον ουρανό

Μια νέα φωτεινή κουκκίδα θα προστεθεί στα άστρα του ουρανού των ΗΠΑ στα τέλη της δεκαετίας. Η NASA προγραμματίζει για το...

Διαζύγιο: Μήπως ο γάμος σας είχε τελειώσει πριν καν αρχίσει;

Κάθε σχέση περνά από δοκιμασίες και δυσκολίες. Άλλες διαχειρίσιμες, άλλες πάλι όχι. Αν ένας γάμος βρίσκεται σε μια περίοδο κρίσης,...