Νέο βιβλίο: “Στης Μεταπολίτευσης τα Χρόνια” – Μιλά αποκλειστικά στην POLIS media ο συγγραφέας Μωυσής Λίτσης

Date:

Share post:

Πρόσφατα ο συνάδελφος δημοσιογράφος Μωυσής Λίτσης κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις ΤΟΠΟΣ το βιβλίο «Στης Μεταπολίτευσης τα Χρόνια». Ένα ρεπορτάζ, μια ιστορική αναδρομή σε μια «εποχή της έντονης αμφισβήτησης, πολιτικοποίησης-κομματικοποίησης των πρώτων ετών της μεταπολίτευσης» όπως λέει και ο ίδιος.

Ο αναγνώστης θα μεταφερθεί σε χρόνια επαναστατικού ενθουσιασμού, αλλά και φανατισμού και αντιπαραθέσεων για το ποιος είναι ο σωστός δρόμος για τον…  παράδεισο της κοινωνικής χειραφέτησης.

Ίσως όμως η πιο ενδιαφέρουσα πτυχή είναι οι ομοιότητες του χθες με το σήμερα, με βάση τις κοινωνικές καταστήσεις που χάθηκαν τα χρόνια των μνημονίων και η έντονη διάθεση επαναδιεκδίκησης μέσα από νέους αγώνες.

Η συνέντευξη δόθηκε τηλεφωνικά – Επιμέλεια Παναγιώτης Ι. Δρίβας

-Γιατί ένα βιβλίο για τη μεταπολίτευση τώρα;

Η ριζοσπαστικοποίηση λόγω μνημονίων τα τελευταία χρόνια, οι συζητήσεις για το «τέλος της μεταπολίτευσης» και την «πρώτη φορά αριστερά», μου έφεραν αυθόρμητα στο νου την εποχή της έντονης αμφισβήτησης, πολιτικοποίησης-κομματικοποίησης των πρώτων ετών της μεταπολίτευσης.

Την εποχή εκείνη όντας έφηβος μαθητής γυμνασίου και ενταγμένος σε κάποια από τις δεκάδες μαθητικές οργανώσεις της αριστεράς, ανέπτυξα ένα χόμπι: Τη συλλογή προκηρύξεων, μπροσούρων και φυλλαδίων τα οποία κυκλοφορούσαν άφθονα τότε στους δρόμους και τις γειτονιές της Αθήνας.

Χάρη στη ριζοσπαστικοποίηση των τελευταίων ετών ωρίμασε μέσα μου η ιδέα για την αξιοποίηση όλου αυτού του υλικού που υπήρχε σε ξεχασμένα ντοσιέ για τη συγγραφή του παρόντος βιβλίου.

-Ποια θέματα και ποιους πολιτικούς χώρους καλύπτει το υλικό που χρησιμοποίησες για το βιβλίο;

Το υλικό που είχα στα χέρια μου και το οποίο προέρχεται κυρίως από την περίοδο 1976-1979, καλύπτει όλο το πολιτικό φάσμα εκείνης της εποχής. Από το ΠΑΣΟΚ, την κοινοβουλευτική και εξωκοινοβουλευτική αριστερά, τους αναρχικούς, ακόμη και τα κόμματα εξουσίας, όπως η ΝΔ, η ΕΔΗΚ και το Κόμμα των Νεοφιλελευθέρων.

Η θεματολογία, παρά τις ιδεολογικές διαφορές, καλύπτει όλα ή σχεδόν όλα τα μεγάλα και μικρά ζητήματα που απασχολούσαν τον κόσμο εκείνη την περίοδο και ιδιαίτερα τη νεολαία.

Από τις επετείους του Πολυτεχνείου, μέχρι την Εργατική Πρωτομαγιά και τις εργατικές κινητοποιήσεις, τον «αριστερό εμφύλιο»-την ιδεολογική αντιπαράθεση των οργανώσεων της αριστεράς-, το κίνημα της νεολαίας, τις βουλευτικές και δημοτικές εκλογές, τις σχέσεις των δύο φύλλων, το φεμινιστικό κίνημα αλλά και μεγάλες τοπικές κινητοποιήσεις, όπως ήταν αυτές κατά της εγκατάστασης του αεροδρομίου στα Σπάτα.

-Ποια η σχέση του χθες με το σήμερα;

Εντρυφώντας σε όλο αυτό το υλικό πολλές φορές το χθες έμοιαζε με το σήμερα. Για παράδειγμα οι συχνές αναφορές κατά της λιτότητας ή οι αγώνες για τις ΣΣΕ.

Όπως γράφω στο βιβλίο, «η περιήγησή στις προκηρύξεις που έχουν κεντρικό ζήτημα τις ΣΣΕ, αλλά και προβλήματα της «καθημερινότητας» όπως η ακρίβεια, δεν μπορεί παρά να προκαλεί μελαγχολική διάθεση για μια κατάκτηση που χάθηκε και η οποία, παρά τις όποιες ανεπάρκειες, έβαζε κάποιο φρένο στην εργασιακή ζούγκλα την οποία, ζούμε σήμερα στην… υποτιθέμενη μετά το μνημόνιο εποχή».

Οι καταγγελίες για τις βομβιστικές επιθέσεις των ακροδεξιών κατά των γραφείων των κομμάτων της αριστεράς, υπενθυμίζουν επίσης τις ρίζες της Χρυσής Αυγής, η οποία μέχρι πρότινος εκπροσωπούνταν στην ελληνική βουλή.

«Σαράντα χρόνια μετά-διαβάζω ένα ακόμη απόσπασμα από το βιβλίο- δεν μπορεί παρά να προκαλεί θλίψη το γεγονός ότι τα «σταγονίδια» εκείνης της εποχής, έχουν γίνει σήμερα «σταγόνες» που βγήκαν από τους υπονόμους της ιστορίας…., με τους επιγόνους των βασανιστών και των συνοδοιπόρων τους να βρίσκονται πλέον ως «εκπρόσωποι του λαού» στη Βουλή των Ελλήνων».

ΠΗΓΗ: POLIS media

 

spot_img

Related articles

50 Χρόνια Δημοκρατίας στην Ελλάδα: Ένας Απολογισμός της Μεταπολίτευσης

50 Χρόνια Δημοκρατίας στην Ελλάδα: Ένας Απολογισμός της Μεταπολίτευσης 558 Λ / 2,5 λεπτά Δ Σήμερα, η Ελλάδα γιορτάζει την...

Η οικονομία στη Μεταπολίτευση: από το αίτημα της αναδιανομής στην κρίση του «υπαρκτού νεοφιλελευθερισμού»

Η οικονομική ιστορία των τελευταίων πενήντα ετών, είναι από τις πιο σύνθετες στην ελληνική ιστορία. Όχι μόνο ως...

Ο Μασεράνο, ο Έσε και το όνειρο της Αργεντινής: Για αυτό που δεν πέτυχε άλλος κανείς

Στις μέρες δόξας της Αργεντινής εύκολα διαλέγεις ένα σωρό από παρτίδες που έβγαλαν τον κόσμο στους δρόμους: Ο...

Πώς συμπεριφέρονται οι ερωτευμένοι άνδρες… που το κρύβουν – Τα 8 πράγματα που κάνουν ασυναίσθητα

Οι άνδρες δεν έχουν μάθει να εκδηλώνονται ή να εκφράζουν τα συναισθήματά τους. Αυτός είναι κι ένας βασικός λόγος για...