Νέες αλλαγές στις επιδοτήσεις ρεύματος με… αλγόριθμο και “κόφτες”

Date:

Share post:

Από την 1η Οκτωβρίου, σύμφωνα με κυβερνητικές πληροφορίες, αλλάζει ο μηχανισμός επιχορήγησης των οικιακών, επαγγελματικών και επιχειρηματικών τιμολογίων και εισάγεται ένα καινούργιο, πιο αυστηρό μοντέλο.

Πρόωρους τίτλους τέλους στο σημερινό μοντέλο που προβλέπει την καταβολή επιδοτήσεων στους λογαριασμούς ρεύματος απολύτως οριζόντια, χωρίς να υπάρχει κανένας περιορισμός κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, ρίχνει η κυβέρνηση.

Από την 1η Οκτωβρίου, σύμφωνα με κυβερνητικές πληροφορίες, αλλάζει ο μηχανισμός επιχορήγησης των οικιακών, επαγγελματικών και επιχειρηματικών τιμολογίων και εισάγεται ένα καινούργιο μοντέλο, σύμφωνα με το οποίο οι επιδοτήσεις θα καθορίζονται από έναν αλγόριθμο, ο οποίος θα λαμβάνει υπόψη και τον παράγοντα της εξοικονόμησης ενέργειας.

Τα αρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας γράφουν σενάρια με βάση το δημοσιονομικό χώρο καθώς και τις αποφάσεις που θα λάβουν οι Βρυξέλλες και οι υπουργοί Ενέργειας της Ε.Ε. για τα μέτρα μείωσης των τιμών ενέργειας.

Έτσι σύμφωνα με τις πληροφορίες τα σενάρια που εξετάζονται είναι τρία:

1. Να χορηγείται χαμηλότερο ύψος επιδότησης σε όλα τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις και επιπλέον ενίσχυση σε όσους καταναλωτές πετύχουν συγκεκριμένους στόχους μείωσης της κατανάλωσης. Για την υλοποίηση αυτού του μέτρου απαιτούνται ιστορικά στοιχεία κατανάλωσης ρεύματος, τα οποία θα πρέπει να αναζητηθούν από το ΔΕΔΔΗΕ.

2. Να παρέχεται ενίσχυση στους λογαριασμούς, η οποία θα κλιμακώνεται ανάλογα με την κατηγορία κατανάλωσης ρεύματος. Δηλαδή, όσο πιο χαμηλή είναι η κατανάλωση τόσο υψηλότερη θα είναι και η επιδότηση. Για να γίνει πιο σαφές μπορεί να δίνεται ένα συγκεκριμένο ποσό για καταναλώσεις μέχρι 300 Κιλοβατώρες το μήνα και από κει και πάνω η ενίσχυση να μειώνεται.

3. Η επιχορήγηση των λογαριασμών ρεύματος να δίνεται μόνο σε όσους πετυχαίνουν τη μείωση της κατανάλωσης κατά συγκεκριμένους στόχους.

Πάντως, η σπουδή της κυβέρνησης να αλλάξει τον μηχανισμό επιδότησης σε τόσο άμεσο χρονικό διάστημα, αναμένεται να προκαλέσει λειτουργικά προβλήματα στους παρόχους ρεύματος, οι οποίοι όπως όλα δείχνουν θα ενημερωθούν τελευταία στιγμή για τις αλλαγές.

Αυτό δείχνουν οι πρώτες αντιδράσεις στελεχών των επιχειρήσεων, οι οποίες δεν πρόλαβαν καλά καλά να προσαρμοστούν στο προηγούμενο μοντέλο και θα κληθούν τώρα να αλλάξουν εκ νέου τα μηχανογραφικά τους συστήματα. Πέραν αυτών, θεωρούν ότι η απόπειρα επιδότησης λογαριασμών με βάση τα ιστορικά στοιχεία κατανάλωσης νοικοκυριών κι επιχειρήσεων σκοντάφτει σε εμπόδια, όπως εκείνο της ελεύθερης μετακίνησης των πελατών, που έχει πλέον υιοθετηθεί.

Εκτιμούν επίσης ότι το δικαιότερο σενάριο για την επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος είναι η κλιμακωτή με βάση την κατανάλωση, ανά νοικοκυριό ή επιχείρηση.

Σε ό,τι αφορά τους καταναλωτές, το υφιστάμενο σύστημα είναι σίγουρα το ευνοϊκότερο και το πιο απλό: Διαμορφώνονται οι ανά μήνα τελικές τιμές του ρεύματος στον καταναλωτή με βάση την τιμή που ανακοινώνει κάθε πάροχος μείον την επιδότηση που ανακοινώνει το κράτος,

Όποιο σύστημα και αν επιλεγεί τώρα, το βέβαιον είναι ότι θα υπάρξουν καταναλωτές στους οποίους θα μειωθεί η επιδότηση, στο βαθμό που δεν καταφέρουν να μειώσουν την κατανάλωση ή στο βαθμό που έχουν μόνιμα πολύ μεγάλες καταναλώσεις, για παράδειγμα επειδή θερμαίνουν τα σπίτια τους με ηλεκτρικό ρεύμα.

spot_img

Related articles

Συνάντηση της Προέδρου της Δημοτικής Επιτροπής Ισότητας Σπατών Αρτέμιδoς με την Υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας

Συνάντηση της Προέδρου της Δημοτικής Επιτροπής Ισότητας Σπατών Αρτέμιδος με την Υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Στις 9 Ιουλίου...

Τι προκάλεσε την πληθυσμιακή κατάρρευση της νεολιθικής Ευρώπης;

Η απότομη μείωση του πληθυσμού της βορειοδυτικής Ευρώπης πριν από 5.000 χρόνια ίσως προκλήθηκε από αλλεπάλληλες επιδημίες πανώλης,...

Ελεύθερη, ωραία και στη Μύκονο η Νάταλι Πόρτμαν

Ο ένας μετά τον άλλο καταφθάνουν στον νησί των Ανέμων οι χολιγουντιανοί αστέρες. Ανάμεσά τους και η Νάταλι Πόρτμαν που...

«Σκίζει» ο «Κανένας» σε νέα δημοσκόπηση για τον πιο δημοφιλή πρωθυπουργό – Ρωγμές στο προφίλ Μητσοτάκη

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι τάσεις της MRB, που καταγράφουν το πολιτικό σκηνικό της χώρας, στέλνοντας ηχηρά μηνύματα στα κόμματα...