Ξεκινά σήμερα στη Μαδρίτη η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ, με την Τουρκία να απειλεί ότι θα θέσει ζήτημα για τα νησιά του Αιγαίου και να συνεχίζει τα παζάρια. Πως θα απαντήσει η Ελλάδα
Η κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ ξεκινά σήμερα στη Μαδρίτη, με την Τουρκία να απειλεί πως θα θέσει ζήτημα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου και να συνεχίζει τα “παζάρια” παρότι χθες το βράδυ ήρε το βέτο στην ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας.
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μάλιστα θα συναντηθεί στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, από τον οποίο αναμένεται να ζητήσει ξανά να δοθεί το “πράσινο φως” για την πώληση νέων F16 στην Τουρκία.
Ο Ερντογάν θα συναντηθεί επίσης σήμερα και με τον πρόεδρο της Γαλλίας, Εμμανουέλ Μακρόν, με το Παρίσι να έχει ρίξει τους τόνους της ρητορικής απέναντι στην Άγκυρα, αφού προτεραιότητα και για τους Γάλλους ήταν να λυθεί το θέμα της Σουηδίας και της Φινλανδίας όπερ και εγένετο.
Αντίθετα ο Τούρκος πρόεδρος ανέβασε και πάλι τους τόνους κατά της Ελλάδας χθες, δηλώνοντας ότι δε θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη μέχρι “να συνέλθουν” στην Αθήνα, ενώ έθεσε το εκβιαστικό ερώτημα εάν αντέχει το ΝΑΤΟ να χάσει την Τουρκία.
Η ελληνική πλευρά φαίνεται πάντως ότι θα κινηθεί αμυντικά, αναμένοντας εάν σήμερα ή αύριο θα θέσει η Τουρκία ζήτημα για τα νησιά του Αιγαίου, για να απαντήσει αναλόγως και δεν θα θέσει προληπτικά την τουρκική προκλητικότητα στη Συμμαχία. Σε κάθε περίπτωση η “γραμμή” της Αθήνας στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ είναι ότι το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται η Συμμαχία όταν υπάρχει ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι η ένταση σε άλλες περιοχές της Ευρώπης, όπως έλεγαν χθες κυβερνητικές πηγές.
Όσον αφορά στις παράλογες αξιώσεις της Τουρκίας για τα νησιά του Αιγαίου, η χώρα μας επικαλείται το διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συνθήκες, τις οποίες η Άγκυρα θέλει να ερμηνεύει κατά το δοκούν. Αλλά και το άρθρο 51 του καταστατικού χάρτη του ΟΗΕ, που επιβεβαιώνει το νόμιμο δικαίωμα της χώρας μας στην άμυνα, δεδομένου ότι η Τουρκία απειλεί με το casus belli και με την παρουσία της “στρατιάς του Αιγαίου” στα παράλια της Μικράς Ασίας.
Απόδειξη δε της τουρκικής επιθετικότητας και αναθεωρητισμού αποτελεί ο περίφημος χάρτης της “γαλάζιας πατρίδας”, τον οποίο ο κ. Μητσοτάκης είχε δείξει τόσο στον κ.Μπάιντεν κατά τη συνάντηση τους στο Λευκό Οίκο όσο και στον Γερμανό καγκελάριο, Όλαφ Σολτς και προφανώς θα καταθέσει και στο τραπέζι του ΝΑΤΟ.
Ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Ερντογάν βρέθηκαν πάντως χθες το βράδυ στο ίδιο τραπέζι, στο επίσημο δείπνο προς τιμήν των ηγετών των μελών της Συμμαχίας που παρέθεσε ο βασιλιάς της Ισπανίας, Φίλιππος ΣΤ΄. Η Σύνοδος των ηγετών ξεκινά σήμερα στις 11:30 με παρέμβαση του προέδρου της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι. Στις 14:30 οι ηγέτες θα καθίσουν σε γεύμα και στις 16:00 θα συνεχιστούν οι εργασίες της Συνόδου, με τη συμμετοχή και της Σουηδίας και της Φινλαδίας, μεταξύ άλλων. Ενώ στις 20:00 οι ηγέτες των κρατών- μελών του ΝΑΤΟ και της ΕΕ θα παρακαθίσουν σε δείπνο.
Οι διμερείς επαφές του κ.Μητσοτάκη που είχαν ήδη κλειδώσει είναι με τον Βρετανό ομόλογο του Μπόρις Τζόνσον, με τον οποίο είχε προ ημερών τηλεφωνική επικοινωνία, καθώς και με τον Καναδό πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό. Είναι σαφές βέβαια ότι το Μαξίμου θα ήθελε και μία συνάντηση πχ με τον Αμερικανό πρόεδρο.
Τον πρωθυπουργό συνοδεύουν οι υπουργοί Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας και Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, καθώς και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.