“Να σταματήσουν οι απαράδεκτες μεθοδεύσεις για την ολοκλήρωση της χωματερής Γραμματικού”

Date:

Share post:

Ερώτηση σχετικά με τις μεθοδεύσεις για την ολοκλήρωσή της καταστροφικής χωματερής Γραμματικού κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας, Λιάνα Κανέλλη, Χρήστος Κατσώτης, Διαμάντω Μανωλάκου και Θανάσης Παφίλης, προς τον υπουργό Περιβάλλοντος ζητώντας τα τοποθετηθεί για τα στοιχεία.

Αναλυτικά η Ερώτηση:

«Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία σχετικά με την επιχειρούμενη κατασκευή της ΜΕΑ – ΜΕΒΑ (Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων – Μονάδα Επεξεργασίας ΒιοΑποβλήτων) στην παράνομα χωροθετημένη ΟΕΔΑ Β.Α. Αττικής, στο ίδιο σημείο, όπου βρίσκεται και ο απαράδεκτος ΧΥΤΑ Γραμματικού. Η Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής και του ΕΔΣΝΑ, αγνοώντας προκλητικά τις δίκαιες αγωνιστικές κινητοποιήσεις των κατοίκων και φορέων της ευρύτερης περιοχής, καθώς και της Κοινότητας Βαρνάβα, προγραμματίζει για τις 29.4.21 την υποβολή των προσφορών για την ανάθεση του συγκεκριμένου έργου.

Πιο συγκεκριμένα:

– Η ΜΕΑ δημοπρατείται μεν ως τέτοια, αλλά κατόπιν μεταλλάσσεται, μέσω του “δικαιώματος προαίρεσης”, σε αμιγή μονάδα βιοξήρανσης καθολικής παραγωγής αποβλήτων για καύση (RDF/SRF). Συγκεκριμένα, ενώ δημοπρατείται ως ΜΕΑ, που θα ανακτά ως ανακυκλώσιμα υλικά το 10% τουλάχιστον του εισερχόμενου φορτίου, θα μεταλλαχθεί στην πορεία ως μονάδα που θα ανακτά μόνο μέταλλα, λιγότερο από το 2% του εισερχόμενου φορτίου.

– Η ΜΕΑ δημοπρατείται χωρίς να διαθέτει νόμιμη ΑΕΠΟ (απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων). Τα τεύχη δημοπράτησης επικαλούνται μια προ 18ετίας ΑΕΠΟ, εκείνη που στην ουσία αφορούσε και αφορά στο ΧΥΤΑ Γραμματικού. Αλλά και η “τηλεγραφική” αναφορά της υπόψη ΑΕΠΟ στη “Μονάδα Προεπεξεργασίας” σύμμεικτων αποβλήτων, τύπου απλής βιοξήρανσης, καμία σχέση δεν έχει με τη δημοπρατούμενη ΜΕΑ. Αυτό προκύπτει ευθέως από μια απλή αντιπαραβολή τόσο των γενικών όσο και των ειδικών όρων της “ισχύουσας” ΑΕΠΟ του 2003 με τους αντίστοιχους όρους των τευχών δημοπράτησης.

– Ο προϋπολογισμός για την κατασκευή της ενιαίας εγκατάστασης ΜΕΑ – ΜΕΒΑ, δυναμικότητας 80.000 τόνων/έτος, είναι ύψους 63.647.875€, δηλαδή είναι υπερτριπλάσιος (39,78€/τόνο) ανά εισερχόμενο τόνο αποβλήτων σε βάθος 20ετίας, από το μέσο προβλεπόμενο στο ΠΕΣΔΑ – 2016 (11,48 ευρώ/τόνο). Το κόστος λειτουργίας προϋπολογίζεται, πάντα με το “δικαίωμα προαίρεσης”, σε 78,55 €/τόνο, οπότε το κόστος επεξεργασίας της δημοπρατούμενης εγκατάστασης ΜΕΑ – ΜΕΒΑ εκτινάσσεται σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του έργου στο εξωφρενικό ύψος των 118,33 €/τόνο.

– Προαναγγέλλονται νέα δεινά για την ευρύτερη περιοχή μέσω της σχεδιαζόμενης Β’ Φάσης του ΧΥΤΑ Γραμματικού, τύπου ΧΥΤΑ Φυλής, όπως αυτή αποτυπώνεται σε διαγράμματα των τευχών δημοπράτησης, παραπέμποντας σε παραπέρα επεκτάσεις και “πανωσηκώματα”. Σε συνδυασμό με τις προβλέψεις του ΕΣΔΑ, για ενιαία μονάδα καύσης αποβλήτων των Περιφερειών Αττικής και Στερεάς Ελλάδας, δημιουργούνται εύλογα ερωτήματα για το ρόλο που επιφυλάσσεται στο ΧΥΤΑ Γραμματικού.

Με βάση τα παραπάνω, ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. υπουργός:

Πώς απαντά και τι προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση μπροστά στα αποκαλυπτικά αυτά στοιχεία;».

Οι Βουλευτές

Γκιόκας Γιάννης
Κανέλλη Λιάνα
Κατσώτης Χρήστος
Μανωλάκου Διαμάντω
Παφίλης Θανάσης

spot_img

Related articles

Ξεκαρδιστικό βίντεο: Αγελάδες… καβάλησαν η μία την άλλη μπροστά στη Βασίλισσα Καμίλα – Ξέσπασε σε γέλια

Ένα ξεκαρδιστικό περιστατικό συνέβη κατά την επίσκεψη του Βασιλιά Καρόλου και της Βασίλισσας Καμίλα στο Τζέρσεϊ των Αγγλονορμανδικών...

To παραμυθένιο love story της πριγκίπισσας Λεονόρ με νεαρό ισπανό ποδοσφαιριστή της Barcelona

Μια ακόμη ιστορική βραδιά ήταν η χθεσινή για την Ισπανία, και συγκεκριμένα για την Εθνική ποδοσφαιρική ομάδα της χώρας,...

Ολυμπιακός – Φορτούνης: Αποφασίζει Αραβία και οι «ερυθρόλευκοι» δεν περιμένουν άλλο

Ο Κωστάς Φορτούνης είχε στα χέρια του την μεγαλύτερη πρόταση που έκανε ποτέ σε Έλληνα ποδοσφαιριστή ο Ολυμπιακός. Αναγνωρίζοντας τη...

Ποια είναι η πλουσιότερη ηθοποιός του κόσμου με περιουσία ύψους 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων;

Αν σας ρωτούσαν ποιος πιστεύετε ότι είναι ο/η πλουσιότερος/η ηθοποιός στον κόσμο, ποιος θα λέγατε; Ο Ντουέιν Τζόνσον ή ο Τομ...