Για τα οφέλη που θα έχει η χώρα από τη Συμφωνία με τη Γαλλία, μίλησε από το βήμα της Βουλής ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της συζήτησης για την κύρωση της. Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, «το ιστορικό κείμενο τίθεται ενώπιον της Βουλής και με την ψήφιση του θωρακίζονται οι Ένοπλες Δυνάμεις, αποτελεί το πρώτο τολμηρό βήμα για στρατιωτική αυτονομία της Ευρώπης, δυναμώνει τη νότια πτέρυγα του ΝΑΤΟ».
Αυτό που επίσης υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ότι προβλέπεται ρητά και κατηγορηματικά η στρατιωτική συνδρομή της μίας χώρας προς την άλλη αν κάποιος τρίτος επιτεθεί σε ένα από τα δύο κράτη.
Αναφερόμενος στις τρεις φρεγάτες που προμηθεύεται από τη Γαλλία η Ελλάδα, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι τα συγκεκριμένα πλοία αποτελούσαν τον διακαή πόθο του Ναυτικού, ενώ αναφέρθηκε στην προμήθεια και άλλων οπλικών συστημάτων με τα οποία θα ενισχυθούν οι ελληνικές ΕΔ καθώς και στις Συμφωνίες της χώρας με την Αίγυπτο, την Ιταλία, τα ΗΑΕ, το Ισραήλ και στην συζήτηση που είναι σε εξέλιξη με τις ΗΠΑ για την πενταετή επέκταση της αμυντικής συνεργασίας.
«Σε περίπτωση επίθεσης, η χώρα μας θα έχει στο πλευρό της την πιο ισχυρή ευρωπαϊκή δύναμη», εξήγησε ο πρωθυπουργός.
Σχετικά με το ύψος του τιμήματος για την αγορά των φρεγατών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι «η τιμή έφτασε τελικά πολύ χαμηλότερα της αρχικής προσφοράς καθώς εκμεταλλευθήκαμε την συγκυρία για να διαπραγματευθούμε σκληρά», ενώ εξήγησε ότι και ο χρόνος παράδοσης θα είναι σύντομος καθώς η ελληνική πλευρά πέτυχε να προηγηθεί η παραγγελία που έκανε. «Το 2025 η πρώτη φρεγάτα μας θα μπαίνει στο ναύσταθμο της Σαλαμίνας», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.
Χρησιμοποιώντας το γνωστό ερώτημα «ψωμί ή κανόνια», ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «η χώρα μας σε αυτή τη συγκυρία και σε αυτή τη γειτονιά, θα έχει και τα 2», συνδέοντας άμεσα την άμυνα με την οικονομία.
«Η Ελλάδα δεν απειλεί αλλά ούτε και απειλείται», υπογράμμισε στην συνέχεια, τονίζοντας παράλληλα ότι η χώρα μας είναι το τελευταίο φυλάκιο της Δύσης και ξεκαθάρισε ότι η επίτευξη αυτής της Συμφωνίας δεν είναι επιτυχία της κυβέρνησης αλλά επιτυχία της χώρας.
Στην συνέχεια, απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα και στους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης τους κάλεσε να αναθεωρήσουν την στάση τους και να ψηφίσουν την Συμφωνία, υπογραμμίζοντας ότι «το συμφέρον της χώρας μας θέλει όλους παρόντες».
Ταυτόχρονα όμως άσκησε έντονη στον ΣΥΡΙΖΑ για τις ενστάσεις που προβάλει σχετικά με το περιεχόμενο της Συμφωνίας.
«Γνωρίζετε ότι ο όρος επικράτεια περιλαμβάνει όχι μόνο το έδαφος αλλά και την θάλασσα και τον αέρα και η συνθήκη κινείται στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της θάλασσας που καλύπτουν πλήρως τις ελληνικές θέσεις. Η συμφωνία περιλαμβάνει δέσμευση για συνδρομή σε περίπτωση επίθεσης ανεξαρτήτως του τόπου. Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο έχει αποφανθεί πως επίθεση δεν σημαίνει μόνον εισβολή αλλά και οποιοδήποτε επεισόδιο. Εξ ου και σε καμία συμφωνία δεν αναφέρεται η ΑΟΖ και η υφαλοκρηπίδα. Ποτέ άλλοτε μία τόσο ισχυρή δύναμη δεν βρέθηκε εγγυήτρια της εδαφικής μας ακεραιότητας επί του πεδίου και εάν χρειαστεί και με τα όπλα», ανέφερε ο πρωθυπουργός συμπληρώνοντας με νόημα: «Από το όχι στις γραβάτες, πήγατε στο όχι στις φρεγάτες».
Ο πρωθυπουργός στο κλείσιμο της ομιλίας του απηύθυνε ξανά κάλεσμα στους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ψηφίσουν τη Συμφωνία, ειδικά σε αυτή την συγκυρία και λόγω της προκλητικής στάσης της Τουρκίας. «Η ευθύνη σας είναι βαριά και βαριά θα είναι και η ετυμηγορία της ιστορίας» κατέληξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.