Ικανοποίηση για την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ εξέφρασε ο πρωθυπουργός, σχολιάζοντας ότι ξεπεράστηκαν οι ωφελιμισμοί και στέλνοντας σαφές μήνυμα για την Τουρκία.
Καρφιά για Τουρκία και μηνύματα στους συμμάχους περιελάμβανε η δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την άφιξη του στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη.
Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι σήμερα η Συμμαχία θα απευθύνει πρόσκληση στη Φινλανδία και στη Σουηδία να γίνουν το 31ο και το 32ο μέλος της Συμμαχίας. “Τελικά πρυτάνευσε η κοινή λογική και το καλό της Συμμαχίας και ξεπεράστηκαν οι όποιες καιροσκοπικές και ωφελιμιστικές συμπεριφορές”, σχολίασε αναφερόμενος στην άρση του βέτο της Τουρκίας, η οποία σύμφωνα με το Μαξίμου δεν έλαβε κάποιο αντάλλαγμα για την υποχώρηση της που να αφορά τα ελληνοτουρκικά.
“Η Ελλάδα αποτελεί μέλος του ΝΑΤΟ από το 1952. Είμαστε ένας σημαντικός πυλώνας σταθερότητας στη νοτιοανατολική Μεσόγειο, είμαστε μία χώρα η οποία συστηματικά επενδύει άνω του 2% του ΑΕΠ της στις αμυντικές δαπάνες, θωρακίζοντας με αυτόν τον τρόπο όχι μόνο τη δική μας αμυντική αποτρεπτική δυνατότητα αλλά και τις δομές της Συμμαχίας”, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε:
“Ως πυλώνας σταθερότητας, λοιπόν, στη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε ότι αυτή τη στιγμή η προσήλωση της Συμμαχίας θα πρέπει να είναι στην πρόκληση που αντιμετωπίζει στο μέτωπο της Ουκρανίας. Δεν χρειαζόμαστε καμία άλλη πηγή αστάθειας εντός της Συμμαχίας και πιστεύω ότι αυτό είναι κάτι το οποίο αντιλαμβάνονται όλοι οι εταίροι μας”.
Ο πρωθυπουργός εκτίμησε επίσης ότι: “Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία συνιστά μία τομή στον γεωπολιτικό χρόνο. Δίνει νέα σημασία στην Ευρωατλαντική συμμαχία και μας υποχρεώνει να κινηθούμε ταχύτερα ώστε να ενισχύσουμε τις δομές του ΝΑΤΟ.”
Τέλος, εξέφρασε την ικανοποίησή του και γιατί στο νέο στρατηγικό δόγμα του ΝΑΤΟ που θα υιοθετηθεί σήμερα, συμπεριλαμβάνεται η προστασία της κυριαρχίας, της εδαφικής ακεραιότητας, του Διεθνούς Δικαίου, αλλά και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ως το αξιακό πλαίσιο πάνω στο οποίο στηρίζεται η Συμμαχία.