Ηχηρά μηνύματα προς την Άγκυρα στέλνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μέσω άρθρου που δημοσιεύθηκε ταυτόχρονα στις εφημερίδες The Times, Frankfurter Allgemeine Zeitung, και Le Monde.
Κατά την ανάλυση των ελληνικών θέσεων, ο Πρωθυπουργός υπογραμμίζει ότι οι διαφορές δεν επιλύονται με βία, τεχνάσματα ή χειραγώγηση, αλλά ειρηνικά και μέσω αμοιβαίου σεβασμού και αμοιβαίας κατανόησης.
«Η λύση είναι απλή. Καθόμαστε. Συζητάμε τις διαφορές μας. Και προσπαθούμε να καταλήξουμε σε συμφωνία. Αν δεν τα καταφέρουμε, τότε θα αφήσουμε το Διεθνές Δικαστήριο να αποφανθεί. Τι έχει άλλωστε να φοβηθεί η Άγκυρα από το κράτος δικαίου;» επισημαίνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στέλνοντας παράλληλα το μήνυμα για τις συνέπειες που θα αντιμετωπίσει η Τουρκία αν συνεχίσει την επιθετική της τακτική: «Η επιλογή είναι ξεκάθαρη. Η Τουρκία μπορεί να συνεργαστεί και να βρει κοινό έδαφος, ή μπορεί να συνεχίσει να συμπεριφέρεται ως ο επιτιθέμενος, παίζοντας παιχνίδια εντυπώσεων στις παρυφές της Ευρώπης, και να πληρώσει ένα σημαντικό οικονομικό τίμημα για τη συμπεριφορά της».
Στόχος της ελληνικής πλευράς μέσω της δημοσιοποίησης των θέσεων της τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή –ειδικά όσο πλησιάζουμε στη Σύνοδο Κορυφής για τις ευρωτουρκικές σχέσεις στις 24-25 Σεπτεμβρίου- είναι η ενίσχυση των συμμαχιών που «χτίζει» η χώρα όλο αυτό το διάστημα και η διεθνής απομόνωση της Τουρκίας. Όπως επισημαίνει στο άρθρο του ο κ. Μητσοτάκης, την ώρα που η Τουρκία ενεργεί μόνη της παίζοντας παιχνίδια εντυπώσεων στην Ανατολική Μεσόγειο, η Ελλάδα έχει σφυρηλατήσει σχέσεις με το Ισραήλ, την Αίγυπτο και τα ΗΑΕ, έχει τη Γαλλία στο πλευρό της με ενισχυμένη στρατιωτική παρουσία στην περιοχή και το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ να καταδικάζει την τουρκική στάση ως μονομερή επιθετική στάση.
«Αργότερα αυτόν τον μήνα, οι ηγέτες της ΕΕ θα πραγματοποιήσουν ειδική σύνοδο για να αποφασίσουν με ποιον τρόπο θα απαντήσουν. Εάν η Τουρκία αρνηθεί να λογικευτεί έως τότε, δεν βλέπω άλλη επιλογή παρά να επιβάλουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες ουσιαστικές κυρώσεις. Διότι δεν είναι πλέον μόνο ζήτημα ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. Είναι ζήτημα αναγνώρισης του γεγονότος ότι διακυβεύονται ζωτικά συμφέροντα – στρατηγικά ευρωπαϊκά συμφέροντα. Εάν η Ευρώπη θέλει να αποτελέσει πραγματική γεωπολιτική δύναμη, τότε δεν έχει την πολυτέλεια κατευνασμού μιας πολεμοχαρούς Τουρκίας», είναι η θέση του Πρωθυπουργού για το πως πρέπει να αντιδράσουν οι εταίροι.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στο άρθρο του, αναφέρθηκε και σε συνομιλίες που έγιναν με την τουρκική πλευρά, μετά από γερμανική πρωτοβουλία: ”Όταν το Βερολίνο προσφέρθηκε να μεσολαβήσει, καθίσαμε καλόπιστα για να προσπαθήσουμε να βρούμε κοινό έδαφος. Καταφέραμε ακόμη και να καταλήξουμε σε «έγγραφη συμφωνία». Το αποτέλεσμα ήταν να αποσυρθεί τελικά η Τουρκία, αποκαλύπτοντας ανεπίσημες αλλά απόρρητες συζητήσεις”.
Το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας συζητήθηκε και στο Βορειοατλαντικό Συμβούλιο του ΝΑΤΟ, όπου η ελληνική πλευρά ενημέρωσε αναλυτικά τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ για τις παράνομες και προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας, σε βάρος όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και της ασφάλειας και της συνοχής της ίδιας της Συμμαχίας.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, τονίστηκε, τόσο από την ελληνική πλευρά, όσο και από άλλους Συμμάχους, η δέσμευση στο Άρθρο 1 του Καταστατικού Χάρτη ΝΑΤΟ, που αναφέρεται σε Χάρτη των Η.Ε. και ειδικότερα στη δέσμευση για ειρηνική επίλυση διαφορών και την υποχρέωση μη χρήσης ή απειλής βίας. Από την ελληνική πλευρά τονίστηκε, επίσης, η ανάγκη άμεσης απόσυρσης του συνόλου των τουρκικών πλοίων, συμπεριλαμβανομένου του Όρουτς Ρέις, από την περιοχή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
huffingtonpost.gr