Μελέτες για τον κορωνοϊό: Πίθηκοι που μολύνθηκαν από τη νόσο απέκτησαν…

Date:

Share post:

Δύο μελέτες που έγιναν σε πιθήκους, τα συμπεράσματα των οποίων δόθηκαν στη δημοσιότητα, παρέχουν τις πρώτες επιστημονικές αποδείξεις ότι αν κάποιος επιβιώσει από την ασθένεια Covid-19 μπορεί να αποκτήσει ανοσία και να μην είναι δυνατόν να επαναμολυνθεί, ανακοίνωσαν Αμερικανοί ερευνητές.

Μολονότι οι επιστήμονες υπέθεταν ότι τα αντισώματα που παράγονται από τον οργανισμό όταν καταπολεμά τον κορωνοϊό θα τον προστάτευαν αργότερα, οι επιστημονικές αποδείξεις περί αυτού ήταν ελάχιστες μέχρι τώρα.

Στη μία από αυτές τις νέες μελέτες, οι ερευνητές μόλυναν εννέα πιθήκους με την Covid-19, την ασθένεια που προκαλείται από τον κορονοϊό SARS-CoV-2. Αφού ανάρρωσαν, τους εξέθεσαν και πάλι στον ιό, όμως τα ζώα δεν ασθένησαν.

Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι οι πίθηκοι ανέπτυξαν φυσική ανοσία που τους προστατεύει κατά την επανέκθεσή τους στον ιό, δήλωσε ο Δρ. Νταν Μπάρους, ερευνητής στο Κέντρο Ιολογίας και Έρευνας Εμβολίων στο Ιατρικό Κέντρο Μπεθ Ισραέλ του Χάρβαρντ, στη Βοστόνη, οι μελέτες του οποίου δημοσιεύονται στην επιστημονική επιθεώρηση Science. «Αυτά είναι πολύ καλά νέα», πρόσθεσε.

Πολλές ερευνητικές ομάδες έχουν παρουσιάσει μελέτες – κάποιες από τις οποίες δεν έχουν εξεταστεί από άλλους επιστήμονες – που υποστηρίζουν ότι ένα εμβόλιο κατά του ιού θα ήταν αποτελεσματικό στα ζώα.

Στη δεύτερη μελέτη, ο Μπάρους και οι συνάδελφοί του δοκίμασαν έξι πρωτότυπα εμβόλια σε 25 πιθήκους για να διαπιστώσουν αν τα αντισώματα που παρήχθησαν από τον οργανισμό τους θα τους προστάτευαν από τον ιό. Στη συνέχεια, εξέθεσαν αυτούς τους πιθήκους και άλλα 10 ζώα που αποτελούσαν την «ομάδα ελέγχου» στον SARS-CoV-2. Όλα τα ζώα στην ομάδα ελέγχου παρουσίασαν υψηλή συγκέντρωση του ιού στη μύτη και τους πνεύμονές τους, αλλά στα εμβολιασμένα ζώα «παρατηρήσαμε ουσιαστικό βαθμό προστασίας», είπε ο καθηγητής. Οκτώ από τους εμβολιασμένους πιθήκους προστατεύτηκαν πλήρως.

Οι μελέτες αυτές, οι οποίες έχουν ελεγχθεί από ομοτίμους καθηγητές, δεν αποδεικνύουν ότι οι άνθρωποι αναπτύσσουν ανοσία, ούτε δείχνουν για πόσο χρονικό διάστημα κρατάει αυτή. Είναι όμως καθησυχαστικές. «Τα δεδομένα αυτά θα θεωρηθούν ως μια καλοδεχούμενη επιστημονική πρόοδος», είπε ο Μπάρους.

spot_img

Related articles

Απόδραση στον Πόρο για Γιώργο Λιάγκα και Μαρία Αντωνά – Έτσι προδόθηκε το ζευγάρι

Μετά την ολοκλήρωση των τηλεοπτικών του υποχρεώσεων και ο Γιώργος Λιάγκας ταξίδεψε στον Πόρο έχοντας στο πλευρό του τη σύντροφό...

Πικρός ο καφές στο τραπέζι – Πόσο αναμένεται να αυξηθεί η τιμή από 1η Ιουλίου

Πικρή… γεύση αναμένεται να έχει ο καφές στα τραπέζια των καταστημάτων εστίασης από την 1η Ιουλίου με τον ΦΠΑ να επανέρχεται...

Πάσχουν οι διαιτητές από το σύνδρομο του Ναπολέοντα;

Οφσάιντ; Φάουλ; Χέρι; Πολλές φάσεις ενός αγώνα ποδοσφαίρου μπορούν να προκαλέσουν έντονες συζητήσεις σχετικά με τις αποφάσεις των διαιτητών. Αυτός...

Κλιματική κρίση: Πλημμύρες, καύσωνες και πυρκαγιές – Γιατί τα ακραία καιρικά φαινόμενα πλήττουν την Ελλάδα

Η Ελλάδα επλήγη από τον πρώτο καύσωνα που έχει καταγραφεί αυτόν τον μήνα, κλείνοντας σχολεία και τουριστικά αξιοθέατα. Δεν υπάρχει αμφιβολία...