Με το νόμο-πλαίσιο για τα ΑΕΙ, το Μαξίμου φτιάχνει κλίμα για εκλογές

Date:

Share post:

Ο Κ. Μητσοτάκης έχει ορίσει ως ιδεολογική μάχη το νέο νόμο για τα πανεπιστήμια και η πολιτική αντιπαράθεση που θα προκληθεί κάλλιστα μπορεί να στρώσει το δρόμο για πρόωρες κάλπες.

Η εκλογολογία εξελίσσεται σε αυτοεκπληρούμενη προφητεία από τη στιγμή που ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι δεν θα αφήσει τη χώρα να σέρνεται σε μία μακρά και τοξική προεκλογική περίοδο δέκα μηνών. Ποια όμως θα μπορούσε να είναι η αφορμή για πρόωρες εκλογές;

Ένα από τα θέματα, στα οποία επενδύει ιδεολογικά το Μαξίμου είναι ο νέος νόμος- πλαίσιο για τα πανεπιστήμια, που θα ψηφιστεί το επόμενο διάστημα. Ο πρωθυπουργός είχε προαναγγείλει μάλιστα ιδεολογική μάχη γύρω από το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, εκτιμώντας ότι μπορεί να συσπειρώσει από τον πυρήνα της δεξιάς μέχρι αντιΣΥΡΙΖΑ και συντηρητικούς κεντρώους.

Καθώς όμως η σχετική συζήτηση αναμένεται και επιδιώκεται από την πλευρά της κυβέρνησης να εξελιχθεί σε μία σκληρή πολιτική αντιπαράθεση, μπορεί να αποτελέσει και μία δικαιολογία ώστε η Νέα Δημοκρατία να καταγγέλλει την “τοξικότητα” της αντιπολίτευσης φτιάχνοντας κλίμα εκλογικό.

Βεβαίως το αφήγημα της αναγκαιότητας προσφυγής σε πρόωρες εκλογές, παρά τις παλαιότερες διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού περί του αντιθέτου, δε θα χτιστεί μόνο με το νόμο- πλαίσιο. Η κυβέρνηση σε κάθε ευκαιρία καταγγέλλει το ΣΥΡΙΖΑ για “τραμπισμό αλά γκρέκα”, λησμονώντας πάντως ότι κομμάτι της σκληρής δεξιάς βάσης έβλεπε και βλέπει με συμπάθεια τον Ντόναλντ Τραμπ.

Χαρακτηριστικά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, είχε κατηγορήσει τον Αλέξη Τσίπρα για τοξικότητα με αφορμή την πρόταση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης να οριστεί από τώρα υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών για να πάει η χώρα ομαλά σε εκλογές. Είχε μάλιστα καταγγείλει ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αμφισβητεί έτσι τη δημοκρατική ομαλότητα, που συνιστά κεκτημένο της Μεταπολίτευσης. Και πλέον η φράση “τραμπισμός αλα γκρέκα” αποτελεί τη μόνιμη επωδό κάθε απάντησης της κυβέρνησης στην αξιωματική αντιπολίτευση.

Αλλά και το πλαίσιο- αιτιολογία των πρόωρων εκλογών δεν αρκεί. Για να “κλειδώσει” η σχετική απόφαση θα πρέπει πρώτον το καλοκαίρι όχι μόνο να μη σημειωθεί θερμό επεισόδιο με την Τουρκία αλλά να αποκλιμακωθεί ουσιαστικά η ένταση στα ελληνοτουρκικά.

Δεύτερον, να μην υπάρξει μία πραγματικά καταστροφική πυρκαγιά.

Και τρίτον, οι δημοσκοπήσεις το τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου να είναι ενθαρρυντικές για την κυβέρνηση, η οποία βέβαια πάντα λαμβάνει υπόψη της τον κίνδυνο οι μήνες του φθινοπώρου και του χειμώνα να είναι τόσο δύσκολοι, που εκλογές στο τέλος της τετραετίας να είναι εξαιρετικά επικίνδυνες.

spot_img

Related articles

Η 80ή Επέτειος από την Εκτέλεση των 54 Ελλήνων στο Πικέρμι

Η 80ή Επέτειος από την Εκτέλεση των 54 Ελλήνων στο Πικέρμι Σήμερα, στο Πικέρμι, πραγματοποιήθηκε το μνημόσυνο για την...

Η Ραφήνα χωρίς άμεση ιατρική βοήθεια: Αναγκαία η επέμβαση του Υπουργείου Υγείας

Η Ραφήνα χωρίς άμεση ιατρική βοήθεια: Αναγκαία η επέμβαση του Υπουργείου Υγείας Η χθεσινή τραγωδία στη Ραφήνα, όπου μια...

Χρήστος Μουζακίτης: Το μέλλον είναι εδώ και λάμπει σαν διαμάντι

Η σχέση του παίκτη με την μπάλα είναι ερωτική, οδηγεί σε διαδρόμους μυσταγωγίας και μεταξύ των δύο αναπτύσσεται...

Η νέα γενιά, οι εντολές του «Μέντι» και η ένταση στις προπονήσεις

Ο Ολυμπιακός έδωσε και το δεύτερο φιλικό της προετοιμασίας του στην Ολλανδία, αντιμετωπίζοντας αυτή την φορά την Μέχελεν...