Με την πλάτη στον τοίχο ο Ερντογάν – Προβλέψεις για προσφυγή στο ΔΝΤ. Η αχίλλειος πτέρνα του και τα χαρτιά που έχει ακόμα να παίξει

Date:

Share post:

Η πανδημία του κορωνοϊού χτύπησε την Τουρκία τη στιγμή που συνερχόταν από την πρώτη της ύφεση σε δέκα χρόνια. Τώρα η οικονομία της ισχυρής χώρας είναι έτοιμη να πάρει τον ίδιο δρόμο και οι επιλογές του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι περιορισμένες.

Μαζική ανεργία, κατάρρευση του τουρισμού, νομισματική αστάθεια: «η κατάσταση είναι εξαιρετικά κακή», συνοψίζει ο Ατίλα Γιεσιλάντα, οικονομολόγος στο κέντρο σκέψης GlobalSource Partners.

Ο Τούρκος πρόεδρος αποκάλυψε τον Μάρτιο ενα σχέδιο ανάκαμψης και ανακοίνωσε σταδιακή άρση των περιορισμών τον Μάιο και τον Ιούνιο για να τονώσει την 19η παγκόσμια οικονομική δύναμη η οποία έχει Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) 710 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Όμως οι οικονομολόγοι προβλέπουν μια οδυνηρή ύφεση και ορισμένοι εξ αυτών κάνουν μάλιστα λόγο για προσφυγή στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), ένα ενδεχόμενο που ο Ερντογάν ανέκαθεν απέρριπτε.

Η αχίλλειος πτέρνα
Αν και το όνομα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ήταν για καιρό συνώνυμο της ευημερίας για τους Τούρκους, η οικονομία έχει πλέον γίνει η «αχίλλειος πτέρνα» του, υπογραμμίζει ο Σονέρ Τσαγκαπτάι του Washington Institute of Near East Policy.

Και αυτό λόγω της χαμηλής ανάπτυξης (0,9% το 2019), της υψηλής ανεργίας (13,6% τον Φεβρουάριο) και του διψήφιου πληθωρισμού (10,97% τον Απρίλιο). Εξαιτίας αυτών των κακών αριθμών, ο Ερντογάν κατέγραψε μια ηχηρή ήττα στις περυσινές δημοτικές εκλογές, χάνοντας την Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα.

«Δεν προβλέπονται εκλογές στην Τουρκία πριν από το 2023, όμως η δημοτικότητά του μειώνεται και ξέρει πως θα είναι δύσκολο (…) να αγνοήσει τις εκκλήσεις για πρόωρες εκλογές, αν η οικονομία ναυαγήσει», λέει ο Τσαγκαπτάι μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, επικαλούμενο το AFP.

Ενώ η Άγκυρα στοιχημάτιζε σε ποσοστό ανάπτυξης 5% για το 2020, το ΔΝΤ προβλέπει τώρα συρρίκωνση του ΑΕΠ κατά 5% και ανεργία στο 17,2%.

Η υποτίμηση της τουρκικής λίρας, κατά περίπου 15% έναντι του δολαρίου από την αρχή της φετινής χρονιάς, δείχνει την ανησυχία των αγορών. Στις αρχές Μαΐου έφθασε μάλιστα στο χαμηλότερο ιστορικά σημείο της, καθώς ανταλλασσόταν με ισοτιμία 7,24 για ένα δολάριο.

Όμως αυτό αυξάνει ακόμη περισσότερο το συντριπτικό βάρος του χρέους σε ξένα νομίσματα που έχει ο ιδιωτικός τομέας. Ο τουρισμός, ο οποίος απέφερε πέρυσι περισσότερα από 31 δισεκ. δολάρια στη χώρα, υποφέρει από την αναστολή των πτήσεων που ισχύει εδώ και δύο μήνες.

Το ΔΝΤ η ύστατη προσφυγή

Για να μην σταματήσει η δραστηριότητα, ο Ερντογάν επέλεξε στοχευμένα μέτρα στη διάρκεια της επιδημίας, όπως η επιβολή lockdown μόνο το Σαββατοκύριακο.

Μπροστά σ’ αυτή τη σκοτεινή εικόνα που παρουσιάζει η Τουρκία, οικονομολόγοι εκτιμούν πως η χώρα σύντομα δεν θα έχει άλλη επιλογή παρά να ζητήσει τη βοήθεια του ΔΝΤ. Η Άγκυρα έχει ήδη προσφύγει στο ΔΝΤ 19 φορές στην ιστορία της. Όμως για τον Ερντογάν, κήρυκα της εθνικής κυριαρχίας, κάτι τέτοιο θα αποτελούσε ταπείνωση.

«Θα είναι η ύστατη προσφυγή του (…) Θα εξαντλήσει όλες τις άλλες επιλογές πριν ζητήσει ένα σχέδιο διάσωσης», εκτιμά το γραφείο συμβούλων Capital Economics.

Προς το παρόν η Άγκυρα στοιχηματίζει σε συμβάσεις ανταλλαγής «swap» (μηχανισμός ασφαλείας που έχει στόχο την αποφυγή συναλλαγματικών ελλείψεων) με ξένες κεντρικές τράπεζες, ιδιαίτερα εκείνη των ΗΠΑ.

Αυτό εξηγεί την «επίθεση γοητείας» της Άγκυρας στην Ουάσινγκτον, ιδιαίτερα με την αποστολή ιατρικού εξοπλισμού, υπογραμμίζει ο Τσαγκαπτάι.

Τα ατού

Ο Ερντογάν έχει ακόμη μερικά χαρτιά να παίξει.

Η πτώση των τιμών του πετρελαίου αναμένεται να μειώσει την πληθωριστική πίεση, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, η οποία αναμένει μια «ισχυρή ανάκαμψη» της τουρκικής ανάπτυξης το 2021.

Η Άγκυρα θα μπορούσε επίσης να επωφεληθεί από τη βούληση ευρωπαϊκών επιχειρήσεων να φέρουν πιο κοντά γεωγραφικά της αλυσίδες παραγωγής τους για να κερδίσουν μερίδια της αγοράς και να προσελκύσουν επενδύσεις.

«Αυτό δημιουργεί ευκαιρίες για την Τουρκία. Έχει χαμηλούς μισθούς, εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό και παραδίδει πάντα προϊόντα ποιότητας εντός των προθεσμιών», υπογραμμίζει ο Γεσιλάντα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, καταδεικνύοντας τη σταθερότητα του συστήματος υγείας της, η Τουρκία θα μπορούσε επίσης να επωφεληθει μετά την πανδημία από μια άνθηση του ιατρικού τουρισμού. Σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό, η χώρα έχει να επιδείξει σχετικά χαμηλό αριθμό θανάτων που συνδέονται με την Covid-19: περίπου 4.200 θάνατοι για 150.000 κρούσματα.

spot_img

Related articles

Τι προκάλεσε την πληθυσμιακή κατάρρευση της νεολιθικής Ευρώπης;

Η απότομη μείωση του πληθυσμού της βορειοδυτικής Ευρώπης πριν από 5.000 χρόνια ίσως προκλήθηκε από αλλεπάλληλες επιδημίες πανώλης,...

Ελεύθερη, ωραία και στη Μύκονο η Νάταλι Πόρτμαν

Ο ένας μετά τον άλλο καταφθάνουν στον νησί των Ανέμων οι χολιγουντιανοί αστέρες. Ανάμεσά τους και η Νάταλι Πόρτμαν που...

«Σκίζει» ο «Κανένας» σε νέα δημοσκόπηση για τον πιο δημοφιλή πρωθυπουργό – Ρωγμές στο προφίλ Μητσοτάκη

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι τάσεις της MRB, που καταγράφουν το πολιτικό σκηνικό της χώρας, στέλνοντας ηχηρά μηνύματα στα κόμματα...

Μητσοτάκης: Ο Μίτσκοσκι μέσα στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ χρησιμοποίησε την ονομασία Βόρεια Μακεδονία

Για τη Βόρεια Μακεδονία, την Τουρκία και το Κυπριακό, αλλά και τη στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, μίλησε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης σε δηλώσεις του...