ΜΑΤΙ: Οι κάτοικοι ενημέρωσαν τον Υπ.Υποδομών – Τα αποτελέσματα της συνάντησης

Date:

Share post:

Την Τρίτη 21/1/20 στις 11:30 στο Υπουργείο Υποδομών έγινε η προγραμματισμένη συνάντηση μελών της ΣΕΚΜΑ με τον Υπουργό Υποδομών κ. Κ. Καραμανλή. Από την ΣΕΚΜΑ παρέστησαν οι Αναγνώστου, Δημητρέλιας, Ιωακειμίδης, Κανελλοπούλου, Κουτσουβέλη και Παπαδοπούλου. Από το Υπουργείο Υποδομών ο Υπουργός , ο Γ.Γ. Υποδομών κ.Καραγιάννης, και η σύμβουλος του Γεν.Γραμματέα κα Χουλιάρα

Η συνάντηση διήρκεσε 2 ώρες.

Αρχικά ο Υπουργός θέλησε να ενημερωθεί για την ΣΕΚΜΑ, για το πως βλέπουμε τον ρόλο της ΑΜΚΕ και τα προβλήματα του ρυθμού αποκατάστασης στο Μάτι.

Συμφώνησε μαζί μας ότι μέχρι η ΑΜΚΕ να βρει τον βηματισμό της, το υπουργείο πρέπει να εμπλακεί πιο ενεργά και η ΑΜΚΕ ίσως φανεί χρήσιμη σε επόμενο στάδιο της αποκατάστασης ( αποκατάσταση περιβάλλοντος, κλπ) Η ολοκλήρωση της υλοτόμησης και της αποκομιδής αμιάντου, έχουν ήδη ανατεθεί στην ΑΜΚΕ σε συνδυασμό με την περιφέρεια και δεν αναμένεται εμπλοκή του υπουργείου στην παρούσα φάση. Κάναμε σαφές ότι το τελευταίο εξάμηνο εκτός απο το άδειασμα του οικοπέδου Αντωνίου όχι μόνο δεν έχει γίνει τίποτα στο επίπεδο των αιτημάτων μας ,αλλά και ο εμπεδωμένος ρυθμός έκδοσης αδειών και εκταμιεύσεων ,έχει ανατραπεί για λόγους που όλοι οι εμπλεκόμενοι αποδίδουν στις διαδικασίες του υπουργείου. Αυτό δεν συνάδει με τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού λίγες μέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του.

Κάναμε ενημέρωση για το σύνολο των αιτημάτων που περιλαμβάνονται στο 8σέλιδο που έχει ήδη ανέβει στην σελίδα της ΣΕΚΜΑ με προτεραιότητα στις κατεδαφίσεις και στην επιτάχυνση των φακέλων των μόνιμων κατοίκων και αυτών που το κτήριο είναι η μοναδική τους κατοικία.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

1. Ο Υπουργός απέδωσε την καθυστέρηση των εκταμιεύσεων ( τελευταίες 27/12/19)στο κλείσιμο του οικονομικού έτους και δεσμεύτηκε ότι σε μία εβδομάδα θα μας απαντήσει πότε θα ξαναρχίσει η ροή.

2. Δεσμεύτηκε ότι θα έχουμε μία συνάντηση ανά 15 ημέρες με παράγοντες του υπουργείου για να κάνουμε μαζί επικαιροποίηση των θεμάτων που συζητήσαμε σήμερα και τα οποία οι Καραγιάννης και Χουλιάρα έχουν ήδη αρχίσει να επεξεργάζονται.

3. Στις 2 συμβάσεις κατεδαφίσεων που είναι στην φάση αξιολόγησης , θα εξετάσει με ποιόν τρόπο θα προηγηθούν οι μόνιμοι και οι με μοναδική κατοικία.

4. Το αίτημα για χορήγηση ΣΣ σε 3 φάσεις 50-30-20 % έχει υπογραφεί απο το Υπ.Υποδομών και αναμένουμε το Οικονομικών.

5. Κανόνισε επί τόπου συνάντηση με τον πρόεδρο του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων κ. Σταμάτη για να εξεταστεί το θέμα των δανειοδοτήσεων.

6. Άκουσε με προσοχή τις παρατηρήσεις μας για την μη επάρκεια της ΣΣ για την πλήρη αποκατάσταση των σπιτιών και σε πρώτη φάση φάνηκε θετικός με τις προτεινόμενες αναθεωρήσεις τιμών των άρθρων εργασιών / προσθήκη νέων άρθρων. Δώσαμε έμφαση στην αμοιβή μηχανικών σαν ξεχωριστό άρθρο και στην άνοδο της ΣΣ για ανακατασκευή στα 1200 €/τμ . Θα εξετάσει με το συναρμόδιο υπουργείο Οικονομικών το κόστος και θα απαντήσει. Δεν γράφω αναλυτικά, γιατί σε πρώτη φάση φάνηκε θετικός σε όλα τα αιτήματα και τις προτεινόμενες διατάξεις που του παρουσιάσαμε. Θα το παρακολουθούμε ανα 15ήμερο.

7. Επιδόματα στους πληγέντες ( για όσους δεν τα έχουν πάρει λόγω πράσινου κτηρίου) Δεν φάνηκε πολύ θετικός αλλά δεσμεύτηκε να εξετάσει το συνολικό κόστος και να επανέλθει.

8. Διάταξη για να δοθεί η ΣΣ στα σπίτια σε ΔΑ χωρίς να εξεταστεί ή να επηρεαστεί ο χαρακτήρας του οικοπέδου, λόγω ισονομίας στην φυσική καταστροφή και μη δυνατότητας των κατόχων να εναντιωθούν . Δεν φάνηκε πολύ θετικός και δήλωσε αναρμόδιος.

ΠΗΓΗ: irafina.gr

spot_img

Related articles

50 Χρόνια Δημοκρατίας στην Ελλάδα: Ένας Απολογισμός της Μεταπολίτευσης

50 Χρόνια Δημοκρατίας στην Ελλάδα: Ένας Απολογισμός της Μεταπολίτευσης 558 Λ / 2,5 λεπτά Δ Σήμερα, η Ελλάδα γιορτάζει την...

Η οικονομία στη Μεταπολίτευση: από το αίτημα της αναδιανομής στην κρίση του «υπαρκτού νεοφιλελευθερισμού»

Η οικονομική ιστορία των τελευταίων πενήντα ετών, είναι από τις πιο σύνθετες στην ελληνική ιστορία. Όχι μόνο ως...

Ο Μασεράνο, ο Έσε και το όνειρο της Αργεντινής: Για αυτό που δεν πέτυχε άλλος κανείς

Στις μέρες δόξας της Αργεντινής εύκολα διαλέγεις ένα σωρό από παρτίδες που έβγαλαν τον κόσμο στους δρόμους: Ο...

Πώς συμπεριφέρονται οι ερωτευμένοι άνδρες… που το κρύβουν – Τα 8 πράγματα που κάνουν ασυναίσθητα

Οι άνδρες δεν έχουν μάθει να εκδηλώνονται ή να εκφράζουν τα συναισθήματά τους. Αυτός είναι κι ένας βασικός λόγος για...