Η φαρσοκωμωδία περί ευθυνών για την φωτιά στη Βούλα υπενθύμισε δύο τινά. Ότι το περιώνυμο Επιτελικό Κράτος είναι ανέκδοτο πια και -το κυριότερο- ότι κανένα κόμμα εξουσίας δεν έχει σοβαρό Σχέδιο για την Αποκέντρωση, την ρύθμιση αρμοδιοτήτων και την αποτελεσματική διαχείριση καταστροφικών φαινομένων
Όταν ενέσκηψε ο χιονιάς και η πρωτεύουσα βυθίστηκε στη μοίρα της, το στοιχείο που ξεχώρισε στις δηλώσεις των ιθυνόντων ήταν η αλληλοεπίρριψη ευθυνών (Περιφέρεια, Αττική Οδός κλπ).
Τότε ο πρωθυπουργός έσπευσε να δεσμευτεί ότι το πρόβλημα αυτό θα λυθεί. Δεν πέρασε πολύς καιρός και η φαρσοκωμωδία επαναλήφθηκε: Δήμοι, Περιφέρεια και ΔΕΔΔΗΕ αλληλοκατηγορούνται!
Ούτε η κυβερνώσα ΝΔ ούτε φυσικά ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ έχουν ενδιαφερθεί να ασχοληθούν σοβαρά με το συγκεκριμένο ζήτημα που έχει κοστίσει ακριβά στη χώρα μας: ανθρώπινες απώλειες και ανυπολόγιστες καταστροφές από πυρκαγιές, πλημμύρες και χιόνια.
Έτσι, κάθε φορά που καίγεται ή πλημμυρίζει η χώρα γινόμαστε μάρτυρες-πέρα από τις διαμάχες φορέων για τις ευθύνες- μιας καταγγελτικής λαίλαπας από την εκάστοτε αντιπολίτευση, η οποία συμπυκνώνει την κριτική της στις λέξεις αδράνεια, ανικανότητα, αδιαφορία κλπ.
Ναι, ακριβώς τα ίδια! Από όλους. Θα ήταν βαρετό και αστείο αυτό το πίνγκ πόνγκ, αν δεν αποκάλυπτε το τεράστιο έλλειμμα σοβαρότητας των ημετέρων κομμάτων εξουσίας: αντί να στρωθούν στη δουλειά όταν βρίσκονται στην αντιπολίτευση και να καταστρώσουν Σχέδιο για τον εκσυγχρονισμό του κράτους, εξαντλούνται σε άσαρκες προεκλογικές εξαγγελίες επί παντός.
Ελάχιστα προετοιμασμένοι, καταλαμβάνονται εξαπίνης όταν ενσκήπτει το κακό. Και τότε, αυτοσχεδιάζουν, υπενθυμίζουν ότι παρέλαβαν κράτος-ρετάλι, δεσμεύονται ότι θα λύσουν τα προβλήματα και ανταλλάσσουν δηλώσεις μικροπολιτικής ανοησίας με την αντιπολίτευση. Οικτρόν ιδείν…
Ο Μητσοτάκης εισήγαγε στην πολιτική καθομιλουμένη το Επιτελικό Κράτος. Μια ενδιαφέρουσα ιδέα, η οποία, όπως αποδείχτηκε, ήταν μάλλον επινόηση έξυπνων διαφημιστών, παρά καρπός σοβαρής επεξεργασίας στοιχείων για καίριες θεσμικές παρεμβάσεις (αποκέντρωση, ρύθμιση αρμοδιοτήτων κλπ.).
Το Επιτελικό Κράτος θυμίζει διευθυντήριο ολιγαρχικού τύπου. Όπως και να χαρακτηριστεί, εκείνο που έχει αποδειχτεί είναι οτι αδυνατεί να υπηρετήσει τον φιλόδοξο στόχο του πρωθυπουργού. Ακόμη χειρότερα: κινδυνεύει να γίνει ανέκδοτο. Και να αποτελέσει πρώτη ύλη για τις Επιθεωρήσεις της χρονιάς…
Δυστυχώς για τη χώρα, ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει να νοιάζεται. Τίποτε δεν προϊδεάζει ότι ασχολείται, μελετά και θα έχει έτοιμο Σχέδιο για το εν λόγω μείζον θέμα. Απεναντίας, ο Αλέξης Τσίπρας καταφέρθηκε εναντίον της Διαχείρισης, προφανώς για να διασκεδάσει τις ανησυχίες στελεχών για κεντρώο προσανατολισμό κλπ.
Κι όμως, η Αποκέντρωση, η ανακαίνιση του κράτους, η ρύθμιση αρμοδιοτήτων και τα συναφή θα μπορούσαν να αποτελέσουν τον ορισμό της αναγκαίας και πολύτιμης για τη χώρα Διαχείρισης.
Ένα προοδευτικό κόμμα -και η Αριστερά στο σύνολό της- αυτό οφείλουν να έχουν προτεραιότητα. Είναι η βάση και η αφετηρία για τις μεγάλες προοδευτικές τομές που έχει ανάγκη η κοινωνία. Η συκοφαντημένη Διαχείριση είναι το θεμέλιο, ειδικά σε χώρες με προβληματική Διοίκηση και δομή, όπως η Ελλάδα.
Αν ο ΣΥΡΙΖΑ αποδειχτεί και πάλι ανέτοιμος, θα τρέχει και δεν θα φτάνει ως κυβέρνηση (…αν αναδειχτεί), όταν θα καλείται να διαχειριστεί δύσκολες καταστάσεις ανάλογες με το Μάτι, τη Μάνδρα, μεγάλες πυρκαγιές κ.α.
Μια στάση εδώ: Που κρύβεται ο περίφημος Συνολάκης, ο ειδήμων πανεπιστημιακός, εκείνος που είχε αποφανθεί ότι η καταστροφή στο Μάτι θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί, αν υπήρχαν ικανοί κουμανταδόροι στο γκουβέρνο;
Θα είχε ενδιαφέρον η γνώμη του για τους σημερινούς κυβερνώντες φίλους του και για τον τρόπο που αντιμετώπισαν τα καταστροφικά φαινόμενα των τελευταίων ετών.
Και κάτι ακόμη: Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ μιλούσε για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, τον χλεύαζαν τα στελέχη της ΝΔ και οι προσκείμενες μιντιακές μεραρχίες που σφυροκοπούσαν την τότε κυβέρνηση για το Μάτι και την Μάνδρα.
Ε, σήμερα γίνεται το αντίθετο! Η κυβέρνηση δια στόματος Στυλιανίδη επικαλείται την κλιματική αλλαγή και τις μεγάλες δυσκολίες που βρίσκονται μπροστά μας, αλλά οι απέναντι-ΣΥΡΙΖΑ και φιλικές πένες- είτε κάνουν πως δεν ακούνε είτε μιλούν για άλλοθι που επιζητεί η κυβέρνηση…
… «Πάλι καλά που δεν έχει πάρει φωτιά ο Εθνικός Κήπος», είπε κάποιος στην ομήγυρη με αφορμή τη φωτιά στη Βούλα. «Θα καεί ο Κήπος και θα ρίχνει ο ένας την ευθύνη στον άλλον». Τον καθησυχάσαμε, τουλάχιστον σχετικά με τις ευθύνες: Ο Εθνικός Κήπος, από το 2004 και εντεύθεν, είναι αρμοδιότητος του Δήμου.
Παλιότερα, από το 1997 την ευθύνη είχε η Περιφέρεια, και πιο παλιά…το Δασαρχείο. Πρόοδος, ο,τι και να πείς…