Με πολλές πολεμικές μονάδες σε μια μικρή περιοχή, είναι φυσικό να υπάρχουν ατυχήματα
Στο Μεσημέρι και Κάτι φιλοξενήθηκε ο Επίτιμος Αρχηγός Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού (Π.Ν), Κοσμάς Χρηστίδης.
Ο Επίτιμος Αρχηγός Χρηστίδης, εξέφρασε την προσωπική του άποψη, ότι σήμερα υπάρχει ένα σοκαριστικό κατά την άποψή του δίλημμα: ή θα πάμε σε υποχώρηση (εννοώντας διαφοροποιήση) στον ελλαδικό χώρο, ή θα πάμε σε πόλεμο.
Χαρακτηριστικά ο Επίτιμος Αρχηγός είπε: Από τότε που σαν λαός (εννοώ και τους Κυπρίους Αδελφούς και τους Ελλαδίτες) δεν σκεφτόμαστε ως έθνος θα έχουμε θέμα. Η Ελλάδα έχει περιορίσει τα σύνορά της, με τη Συνθήκη της Λωζάνης, το Έθνος, έχει περιοριστεί στο κράτος. Άρα θεωρώ ότι σήμερα υπάρχει το εξής σοκαριστικό δίλημμα: ή θα πάμε σε υποχώρηση (εννοώντας διαφοροποιήση) στον ελλαδικό χώρο, ή θα πάμε σε πόλεμο. Απεύχομαι το δεύτερο, είπε.
Επεσήμανε ότι οι έρευνες θα ολοκληρωθούν μέχρι τα χωρικά ύδατα του Καστελόριζου. «Κάνοντας την έρευνα, ο Ερντογάν θα γνωρίζει τα αποθέματα που θα υπάρχουν και θα συνεχίσει με γεωτρήσεις».
Πρόσθεσε ότι όταν υπάρχουν πολλές πολεμικές μονάδες σε μια μικρή περιοχή, είναι φυσικό να υπάρχουν ατυχήματα. «Είναι καλό για τον Ελληνισμό που η Γαλλία έχει εισέλθει στην ανατολική Μεσόγειο».
Όσον αφορά το ΝΑΤΟ, ο κύριος Χρηστίδης ανέφερε ότι υπάρχουν δύο σύμμαχοι. «Έχει την νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ την οποία θέλει να κρατήσει σταθερή και να αναπτύξει την άμυνα της αλλά πάντα θα κρατάει ίσες αποστάσεις».
Πρόσθεσε ότι τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ για την σημερινή κατάσταση δεν θα αποδώσουν.
«Στο θέμα της προπαγάνδας η Τουρκία είναι πιο μπροστά από Ελλάδα και Κύπρο, αλλά δεν με ανησυχεί, καθώς δεν με ανησυχεί ούτε και το ζήτημα του εξοπλισμού της».
Διευκρίνισε ότι παλιά η Ελλάδα είχε το πάνω χέρι στο Αιγαίο και η Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο. «Τώρα η κατάσταση έχει αλλάξει με τα υποβρύχια που έφερε η Ελλάδα. Όσον αφορά την αεροπορία, η γείτων χώρα είναι πιο εγγύς».
Συμπλήρωσε ότι αν όλα πάνε καλά με τον Μακρόν και τα Rafale, αυτόματα η Ελλάδα θα αποκτήσει την υπεροχή στον αέρα.
Ο επίτιμος αρχηγός του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού αναφέρθηκε σε ένα περιστατικού που σημειώθηκε το 2012. Πρόσθεσε ότι ένα θέμα που υπήρχε εκείνο τον καιρό ήταν στη περιοχή της Ζουράφας, καθώς είχε χαλάσει ο φάρος και υπήρχε θέμα πως θα τον ανακαινίσουν.
«Υπήρχε απόρρητο έγγραφο από το Υπουργείο Εξωτερικών και το πολεμικό ναυτικό είχε αναλάβει την αποστολή. Η επιχείρηση ήταν επιτυχής, καθώς είχε συντονισθεί με την συνεργασία του λιμενικού και των ψαράδων.
Τέλος, σχολίασε και τις δηλώσεις που παραχώρησε ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, μετά το τέλος της συνάντησης που είχε με τον Νίκο Χριστοδουλίδη, τονίζοντας ότι έμμεσα έδωσε την στήριξη του στην Κύπρο, προσθέτοντας όμως ότι τον ανησύχησαν.
«Δεν μου άρεσε η αναφορά του στις εγγυήσεις και στην Αμμόχωστο. Εύχομαι να μην φτάσουμε στον αποκλεισμό του Καστελόριζου και να μπούμε σε διάλογο υποχώρησης».