Κοροναϊός: Ποια είναι η ετοιμότητα της Ελλάδας;

Date:

Share post:

Η ταχύτατη εξάπλωση του νέου κοροναϊού, που ξεκίνησε από την Κίνα και έχει φτάσει μέχρι την Ευρώπη, έχει προκαλέσει παγκόσμια αναστάτωση και ανησυχία. Ο απολογισμός των νεκρών μέχρι στιγμής αγγίζει τους 259, ενώ ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί φτάνει σχεδόν τους 12.000 και αυξάνεται από ώρα σε ώρα.

Οι χώρες που συνορεύουν με την Κίνα κλείνουν τα σύνορά τους, κυβερνήσεις στέλνουν αεροσκάφη που επαναπατρίζουν τους πολίτες τους από την Κίνα, ενώ παράλληλα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας τον χαρακτήρισε «παγκόσμια απειλή».

Τα ερωτήματα που προκύπτουν για τον επιθετικό αυτό ιό είναι φυσικά πολλά. Το News 24/7 μίλησε με την εκπρόσωπο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) και επικεφαλής του Γραφείου ΠΟΥ στην Ελλάδα,  Δρ. J. Marianna Trias.

-Πόσο προετοιμασμένη είναι η Ελλάδα να ανταποκριθεί σε ενδεχόμενο κρούσμα του ιού και πόσο πιθανό να «ταξιδέψει» ο κοροναϊός στη χώρα μας;

Ο ΠΟΥ έχει δημοσιεύσει σειρά πληροφοριών σχετικά με τον τρόπο προστασίας από τον ιό, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου έγκαιρης ανίχνευσής του, τον έλεγχο δειγμάτων σε εργαστήρια, τον τρόπο που πρέπει να αντιμετωπίζονται και να παρακολουθούνται οι ασθενείς, τον έλεγχο των κρουσμάτων στις εγκαταστάσεις υγείας, το πώς να επικοινωνείται το θέμα δημόσια καθώς και πώς μπορεί να περιοριστεί η εξάπλωση του ιού.

Η Ελλάδα έχει θέσει σε εφαρμογή μέτρα ετοιμότητας.

Η εξάπλωση του κοροναϊού συνεχίζεται μέρα με τη μέρα, ενώ παράλληλα υπάρχουν πολλά στοιχεία που δεν γνωρίζουμε σχετικά με αυτόν.

Η ενημέρωση των πολιτών θα συνεχίζεται αδιάκοπα με κάθε νέο δεδομένο.

Σημειώνεται ότι όλες οι χώρες πρέπει να είναι προετοιμασμένες  για πιθανό «χτύπημα» του ιού. Με βάση τα σημερινά δεδομένα, ο ΠΟΥ δεν προτείνει την  αποφυγή ταξιδιών ή συναλλαγών.

-Τι μέτρα μπορούμε να λάβουμε για να προστατευτούμε;

Οι συστάσεις του ΠΟΥ για τους πολίτες προκειμένου να περιοριστεί η μετάδοση και η έκθεση σε ασθένειες, περιλαμβάνουν αναπνευστική υγιεινή και καθαρισμό των χεριών, αλλά και συμβουλές για τη διατροφή.

-Συχνός καθαρισμός των χεριών με αντισηπτικό ή σαπούνι και νερό.

– Σε περίπτωση βήχα ή φταρνίσματος πρέπει να καλύπτετε το στόμα και τη μύτη με τον αγκώνα ή με χαρτομάντιλο. Στη συνέχεια πετάξτε κατευθείαν το χαρτομάντιλο στα απορρίμματα και  πλύνετε τα χέρια.

-Αποφύγετε την κοντινή επαφή με οποιονδήποτε έχει πυρετό και βήχα.

-Εάν έχετε πυρετό, βήχα και δυσκολία στην αναπνοή, απευθυνθείτε έγκαιρα σε κάποιον γιατρό

– Εάν βρίσκεστε σε χώρα με κρούσματα κοροναϊού σε περίπτωση που πάτε στην κρεαταγορά, αποφύγετε την άμεση επαφή με ζώα χωρίς να φοράτε προστατευτική μάσκα.

-Πρέπει να αποφεύγεται η κατανάλωση ακατέργαστων ή μη μαγειρεμένων ζωικών προϊόντων. Το ωμό κρέας, το γάλα ή τα όργανα των ζώων πρέπει να χειρίζονται με προσοχή, σύμφωνα με τις πρακτικές ορθής ασφάλειας των τροφίμων.

-Πόσος καιρός χρειάζεται για αποθεραπεία;

Σύμφωνα με την μέχρι τώρα πληροφόρηση, ο ιός μπορεί να προκαλέσει ήπια συμπτώματα που μοιάζουν με αυτά της γρίπης, αλλά και σοβαρές ασθένειες.

Παρόλο που μπορεί να εμφανιστεί αρχικά ως μία ήπια νόσος, μπορεί να εξελιχθεί σε σοβαρότερη ασθένεια – οι άνθρωποι με χρόνιες παθήσεις έχουν αυξημένη ευαισθησία σε πιο σοβαρές ασθένειες.

Ακόμη βρισκόμαστε σε πολύ πρώιμο στάδιο κατανόησης αυτής της ασθένειας και εξακολουθούν να υπάρχουν πολλά που δεν γνωρίζουμε.

Επί του παρόντος δεν υπάρχει ειδική θεραπεία για τον νέο κορωναϊό. Η θεραπεία βασίζεται στην κλινική παρακολούθηση. Η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη.

-Ποιος διατρέχει μεγαλύτερο κίνδυνο;

Οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης που έρχονται σε επαφή με τους ασθενείς συχνότερα από όλους τους υπόλοιπους πολίτες, διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο.

Ο ΠΟΥ συστήνει τα ακόλουθα μέτρα για πρόληψη μετάδοσης του ιού στις εγκαταστάσεις υγείας και την προστασία των εργαζομένων στον τομέα της υγείας.

Όπως συμβαίνει με τις περισσότερες παθήσεις του αναπνευστικού, ισχύουν τα προαναφερθέντα μέτρα προστασίας.

Επιπρόσθετα, οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας θα πρέπει να φορούν ιατρική μάσκα όταν εισέρχονται σε ένα δωμάτιο όπου οι ασθενείς είναι πιθανό ή επιβεβαιωμένο ότι έχουν μολυνθεί με τον ιό.

-Είναι σημαντικό να φοράμε προστατευτική μάσκα; Πού και πότε;

Παρ’όλο που η χρήση ιατρικής μάσκας μπορεί να συμβάλει στον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού, σε κάποιες περιπτώσεις, η μάσκα από μόνη της δεν εγγυάται τη διακοπή των λοιμώξεων και πρέπει να συνδυαστεί με μέτρα προστασίας όπως η υγιεινή των χεριών.

Η χρήση ιατρικών μασκών ορισμένες φορές μπορεί να δημιουργήσει μια ψευδαίσθηση ασφάλειας, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει στην παραμέληση άλλων βασικών μέτρων, όπως είναι οι πρακτικές υγιεινής των χεριών.

Σε ορισμένες περιπτώσεις οι μάσκες μπορούν επίσης να είναι δυσεύρετες και ακριβές για πολλούς ανθρώπους.

Ο ΠΟΥ συστήνει να φορούν προστατευτικές μάσκες οι εξής:

-Τα άτομα με αναπνευστικά συμπτώματα, π.χ. βήχα ή δυσκολία στην αναπνοή.

-Τα άτομα που παρέχουν φροντίδα σε ανθρώπους  με αναπνευστικά συμπτώματα.

-Οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας, όταν εισέρχονται σε δωμάτιο με ασθενείς

Παράλληλα, δεν απαιτείται η χρήση ιατρικής μάσκας για πολίτες που δεν έχουν αναπνευστικά συμπτώματα.

Σε περίπτωση χρήσης μάσκας, θα πρέπει να ακολουθούνται οι οδηγίες σχετικά με τον τρόπο εφαρμογής και αφαίρεσής τους.

-Από πού πρέπει να ενημερώνεται ο πληθυσμός;

Υπάρχουν αξιόπιστες πληροφορίες στην ελληνική γλώσσα στην ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ αλλά και στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας.

Ακόμη στα Αγγλικά μπορείτε να πληροφορείστε από την

Πηγή: news247.gr

spot_img

Related articles

Τι προκάλεσε την πληθυσμιακή κατάρρευση της νεολιθικής Ευρώπης;

Η απότομη μείωση του πληθυσμού της βορειοδυτικής Ευρώπης πριν από 5.000 χρόνια ίσως προκλήθηκε από αλλεπάλληλες επιδημίες πανώλης,...

Ελεύθερη, ωραία και στη Μύκονο η Νάταλι Πόρτμαν

Ο ένας μετά τον άλλο καταφθάνουν στον νησί των Ανέμων οι χολιγουντιανοί αστέρες. Ανάμεσά τους και η Νάταλι Πόρτμαν που...

«Σκίζει» ο «Κανένας» σε νέα δημοσκόπηση για τον πιο δημοφιλή πρωθυπουργό – Ρωγμές στο προφίλ Μητσοτάκη

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι τάσεις της MRB, που καταγράφουν το πολιτικό σκηνικό της χώρας, στέλνοντας ηχηρά μηνύματα στα κόμματα...

Μητσοτάκης: Ο Μίτσκοσκι μέσα στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ χρησιμοποίησε την ονομασία Βόρεια Μακεδονία

Για τη Βόρεια Μακεδονία, την Τουρκία και το Κυπριακό, αλλά και τη στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, μίλησε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης σε δηλώσεις του...