Κοροναϊός: Λουκέτο για 14 μέρες σε σχολεία, πανεπιστήμια, φροντιστήρια – Δηλώσεις Κικίλια (vid)

Date:

Share post:

Στην αναστολή της λειτουργίας όλων των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της χώρας προχωράει η κυβέρνηση, προκειμένου να μειωθεί η διασπορά του κοροναϊού στη χώρα, όπως ανακοίνωσε πριν από λίγο ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας. Το μέτρο αφορά όλες τις βαθμίδες της δημόσιας και ιδιωτικής εκπαίδευσης και θα έχει άμεση εφαρμογή.

Θα ισχύσει για τις επόμενες 14 ημέρες και αφορά τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, τα σχολεία, τα ΙΕΚ και τα πανεπιστήμια, ιδιωτικά και δημόσια. Το μέτρο όπως εξήγησε ο κ. Κικίλιας είναι προληπτικό και έχει ως κύριο στόχο να μειωθεί η διασπορά του ιού στην κοινότητα.

Ο ίδιος είπε ότι θα ληφθεί ειδική μέριμνα για εργαζόμενους γονείς και τις επιχειρήσεις που πλήττονται από τα μέτρα. Με έμφαση επανέλαβε ότι οι γονείς θα πρέπει να περιορίσουν τα παιδιά τους για να μειωθεί η διασπορά του ιού, έκανε λόγο για ατομική ευθύνη και είπε επί λέξη ότι «είναι η στιγμή που όλοι οι Έλληνες πρέπει να επιδείξουμε υπευθυνότητα».

Σύμφωνα με άτυπη ενημέρωση από το υπουργείο Παιδείας, απαγορεύεται η λειτουργία των φροντιστηρίων για 14 ημέρες.

Γιατί η επιτροπή έκλεισε όλα τα εκπαιδευτικά Ιδρύματα

Η απόφαση για την καθολική αναστολή της λειτουργίας όλων των βαθμίδων στην εκπαίδευση δεν ήταν μια εύκολη απόφαση για την αρμόδια επιτροπή του υπουργείου Υγείας για τον κορωναϊό, όπως αναφέρουν έγκυρες πήγες από την ίδια την επιτροπή, η οποία είχε συζητήσει το θέμα από το προηγούμενο Σάββατο. Στις αποφάσεις που θα εκδοθούν περιλαμβάνονται επίσης όπως έγινε γνωστό αργά το απόγευμα και φροντιστήρια, κέντρα ξένων γλωσσών, κέντρα δια βίου μάθησης κ.α.

Το μέτρο αυτό συνοδεύεται και από την αυστηρή σύσταση στους γονείς «να περιορίσουν τις εξόδους των παιδιών τους» κάτι που και οι ίδιοι οι επιστήμονες γνωρίζουν ότι «δεν είναι εφικτό, αλλά καλό είναι οι γονείς τους να προσπαθήσουν να τα πείσουν να πειθαρχήσουν».

Γιατί λοιπόν η Επιτροπή προχώρησε σήμερα και όχι το Σάββατο στο δραστικό μέτρο για κλείσιμο βρεφονηπιακών σταθμών, σχολείων και πανεπιστημίων, δημοσίων και ιδιωτικών, το οποίο ανακοίνωσε το απόγευμα ο υπουργός Υγείας, Β.Κικίλιας;

Η απόφαση είχε να κάνει με δύο νεότερα επιστημονικά δεδομένα που ετέθησαν στην επιτροπή και αφορούσαν την υψηλή μεταδοτικότητα του νέου ιού από άτομα με ήπια ή καθόλου συμπτώματα, αλλά και το γεγονός ότι τα παιδιά κρατούν για μεγάλο χρονικό διάστημα, που φτάνει και ίσως ξεπερνά τις 14 ημέρες, μεγάλο μέρος του ιού (ιικό φορτίο) στον οργανισμό τους. Διατηρώντας, λοιπόν, υψηλό ιικό φορτίο για πολλές μέρες, θα μπορούσαν, παρότι τα ίδια δεν νοσούν βαριά ή και καθόλου, να διασπείρουν τον ιό στην κοινότητα, θέτοντας σε κίνδυνο τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Το μέτρο που έχει ανακοινωθεί αφορά κλείσιμο όλων των εκπαιδευτικών δομών για δύο εβδομάδες, αλλά θα επανεξεταστεί μετά την περίοδο αυτή και δεν είναι απίθανο να παραταθεί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα αν ο κίνδυνος για διασπορά του ιού στην κοινότητα εξακολουθεί να παραμένει αυξημένος. Ενδεχόμενο αρκετά πιθανό, καθώς όπως εκτιμούν οι επιστήμονες, αναμένουν την έξαρση της επιδημίας στη χώρα μας, σε δύο με τέσσερις εβδομάδες από σήμερα. Οι ίδιοι δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους καθώς κάνουν λόγω για έναν ιό «που συμπεριφέρεται πολύ περίεργα, κάτι το οποίο δεν έχουν ξαναδεί, είναι σαν όπλο!». Μάλιστα αναφέρουν ότι πολλοί από όσους μολύνονται στις ηλικίες μεταξύ 30 και 69 ετών φέρουν ιικό φορτίο στον οργανισμό τους, μέχρι και 20 ήμερες. Πάντως είναι πιο δύσκολο να μεταδοθεί μετά τις πρώτες 10 ημέρες.

Επίσης λένε ότι δεν είναι μόνο η μεταδοτικότητα του, που τους εκπλήσσει δυσάρεστα, αλλά και το γεγονός ότι η κλινική εικόνα των ασθενών που κάνουν πνευμονία εξαιτίας του, μεταβάλλεται σημαντικά στο πρώτο δεκαήμερο της νόσησης από αυτόν. Γι αυτό και η μεγάλη αγωνία τους είναι «να μην κολλήσουμε όλοι μαζί», καθώς αυτό θα δοκιμάσει τις αντοχές του συστήματος Υγείας, καθώς αυτοί που πρώτοι θα χρειαστούν τις υπηρεσίες του, θα είναι οι βαριά νοσούντες από τον ιό, με χρόνια προβλήματα υγείας.

Τα μέλη της επιτροπής αναφερόμενα στην κατάσταση της υγείας των ήδη επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, επισημαίνουν ότι ο 66χρονος στο νοσοκομείο της Πάτρας δίνει μάχη να κρατηθεί στη ζωή, καθώς εμφάνισε πολυοργανική ανεπάρκεια, ενώ άλλοι τρεις που είναι άνω των 60 ετών περνούν μια πνευμονία, η οποία προς το παρόν ελέγχεται.

Έμφαση πάντως θα δοθεί και στη χώρα μας, όπως ήδη συμβαίνει και σε άλλες χώρες στη διάγνωση των σοβαρών περιστατικών και όχι όσων περνούν ως μια απλή ίωση τον κοροναϊό. Αυτό δεν θα γίνει μόνο σε διαγνωστικό αλλά και σε θεραπευτικό επίπεδο. Για αυτό το ενδεχόμενο ήδη αναζητούνται κρεβάτια σε ειδικά διαμορφωμένες ΜΕΘ για ασθενείς με κοροναϊό.

Β. Κικίλιας: Πειθαρχία και ατομική ευθύνη προκειμένου να εξασφαλίσουμε για τις ευπαθείς ομάδες τη μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια

Συστράτευση για την μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλεται για την επιδημική κρίση του κορωναϊού, ζήτησε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, μιλώντας πριν από λίγο στη Βουλή.

«Είναι προφανές ότι έγινε μια πολύ μεγάλη προσπάθεια στη χώρα, μέχρι στιγμής, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε, στο πρώτο στάδιό της, την κατάσταση», είπε ο υπουργός και επισήμανε ότι υπάρχουν γειτονικές χώρες στις οποίες η κατάσταση έχει ξεφύγει εντελώς. «Είναι μια μεγάλη πρόκληση για τον τρόπο που όλες οι ευρωπαϊκές χώρες θα συνεχίσουν να προσπαθούν να αντιμετωπίσουν, με τα όποια όπλα έχει η κάθε μια, την κατάσταση. Εμείς ζητάμε και θέλουμε αλληλεγγύη. Συνεργαζόμαστε με τον ΠΟΥ, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με τα υπόλοιπα κράτη-μέλη. Χαίρομαι που αναγνωρίστηκε ότι μια εξαιρετική ομάδα επιστημόνων συμβουλεύει και βάσει των συμβουλών τους προχωράμε και φτάσαμε σε αυτό το σημείο. Υπάρχει όμως ακόμα δρόμος», είπε ο υπουργός και ζήτησε από όλους «ατομική ευθύνη, υπευθυνότητα και σοβαρότητα, για το χρονικό διάστημα που έρχεται και στο οποίο πρέπει όλοι να πειθαρχήσουμε στις οδηγίες των ειδικών».

«Πρέπει να ακούμε τις οδηγίες των ειδικών, των γιατρών. Ζητώ να προσέξουμε την προσωπική μας υγιεινή, για τις ευπαθείς ομάδες που είναι η κύρια έννοια μας. Πλήττονται αυτές κατά κύριο λόγο από τον ιό, είτε είναι ηλικιωμένοι συνάνθρωποι μας, είτε ομάδες συμπολιτών ανοσοκατεσταλμένοι, που έχουν κάνει μεταμοσχεύσεις, που είναι σε προχωρημένο στάδιο καρδιακής ανεπάρκειας, αναπνευστικής ανεπάρκειας. Να προσέξουν αυτοί οι άνθρωποι, να μείνουν σπίτι τους, να φροντίσουν να μην είναι κοντά σε άλλους ανθρώπους που έχουν συμπτώματα γρίπης, να επικοινωνούν με το γιατρό τους, να επικοινωνούν με τον ΕΟΔΥ. Να προσέχουμε και να καταλάβουμε ότι η δημόσια υγεία και άρα και η υγεία του διπλανού μας, δεν είναι παιχνίδι. Θα ήθελα να παρακαλέσω θερμά να πειθαρχήσουμε όλοι σε αυτό. Και να δείξουμε ότι είμαστε μια χώρα, ένα κράτος περήφανο, αλληλέγγυο, ελεύθερο προφανώς, που μπορεί να πειθαρχεί σε βασικές οδηγίες υγείας, έτσι ώστε να εξασφαλίσουμε για τις ευπαθείς ομάδες τη μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια», είπε ο υπουργός Υγείας.

Ο Βασίλης Κικίλιας ευχαρίστησε τα κόμματα για τη στάση τους σε αυτήν την κρίση. Αναφέρθηκε επίσης στην τροπολογία που κατατέθηκε νωρίτερα σήμερα στη Βουλή και «δίνει τη δυνατότητα να στηριχθεί το εθνικό σύστημα υγείας, κυρίως σε ότι έχει να κάνει με τις ΜΕΘ, με ιατροφαρμακευτικό υλικό, με την πρόσληψη νοσηλευτών». Είπε δε ότι στο άμεσο χρονικό διάστημα ότι θα κατατεθεί τροπολογία για τις προσλήψεις του προσωπικού που θα χρειαστεί, επισημαίνοντας ότι υπάρχει δέσμευση από την προεδρία της κυβέρνησης για την οικονομική κάλυψη των αναγκών που δημιουργεί η κρίση.

«Δεν θα μπορούσε να είναι πιο επίκαιρη η συζήτηση ενός νομοσχεδίου για τη δημόσια υγεία, από τις εξαιρετικά σημαντικές εξελίξεις σε όλο τον κόσμο, απόρροια ενός σημαντικού θέματος, αυτού για τον κορωνοϊό», είπε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας για τη συζήτηση του νομοσχεδίου «Πρόληψη, προστασία και προαγωγή της υγείας – Ανάπτυξη των υπηρεσιών δημόσιας υγείας».

«Αντιλαμβανόμαστε πλέον όλοι την ανάγκη να υπάρχει θεσμοθετημένο ένα πλαίσιο συνεργασίας των δύο βαθμών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με τις κεντρικές δομές του υπουργείου Υγείας, σε ό,τι έχει να κάνει με τη δημόσια υγεία, τις υγειονομικές περιφέρειες, ώστε να μπορεί οργανωμένα η χώρα να δίνει απαντήσεις σε θέματα μείζονος σημασίας για τη δημόσια υγεία», είπε ο Βασίλης Κικίλιας.

Ο υπουργός, αναφερόμενος στον ΕΟΔΥ, είπε πως ένας Οργανισμός, που είναι βραχιόνας της δημόσιας υγείας, έχει σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, έχει αντιδράσει θετικά και λειτουργεί σε συνθήκες απόλυτης πίεσης με χιλιάδες τηλεφωνήματα καθημερινά, από πολίτες και φορείς.

spot_img

Related articles

Κωστούλας: «Ονειρευόμουν μια ζωή αυτή τη στιγμή» (vid)

Ο Ολυμπιακός επικράτησε του ΠΑΟΚ στην Τούμπα με 3-2 για την 11η αγωνιστική της Super League και έφτασε τους 21...

Ποια είναι η «Ομάδα Α» την οποία θέλει να φέρει στην κυβέρνηση Τραμπ ο Ελον Μασκ

Ο ρόλος του Έλον Μασκ στην ανάδειξη του Ντόναλντ Τραμπ ως προέδρου των ΗΠΑ έδωσε στον πλουσιότερο άνθρωπο...

Τραμπ: Πόσα βάζει στην τσέπη ο Μασκ από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση

Η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ για δεύτερη θητεία στον Λευκό Οίκο ήταν ένα στοίχημα για τον Έλον Μασκ...

Το να κρύβετε τον σύντροφό σας από τα social media δείχνει στρατηγική;

«Μακάρι να σε είχα γνωρίσει νωρίτερα. Θα σε αγαπώ για πάντα».  Με αυτό το μήνυμα στα social media,...