«Καταραμένος» τάφος 1800 ετών τρομάζει τους αρχαιολόγους – «Μην τολμήσετε και τον ανοίξετε» γράφει στην είσοδο του

Date:

Share post:

Φανταστείτε τη σκηνή που θυμίζει κάτι από Ιντιάνα Τζόουνς. Οι αρχαιολόγοι με φακούς να περπατάνε σκυφτοί σε μια σκοτεινή στοά γεμάτη σκόνη και χώμα και ξαφνικά να βρίσκονται στην είσοδο ενός τάφου.

Πριν ανοίξουν την πόρτα κάποιος διαβάζει μια επιγραφή που ήταν σκαλισμένη και η οποία πάγωσε το αίμα σε όλη την ομάδα: «Μην τολμήσει να την ανοίξει κανείς» και λίγο πιο δίπλα έγραφε μια κατάρα: «Ο Yaakov Ha’Ger ορκίζεται να καταριέται όποιον θα ανοίξει αυτόν τον τάφο, ώστε κανείς να μην τολμήσει να τον ανοίξει. 60 χρόνων»

Και όμως αυτό που μόλις περιγράψαμε δεν είναι μια φανταστική σκηνή από κάποια ταινία. Συνέβη πραγματικά και έτσι ακριβώς σε μια ομάδα αρχαιολόγων από το πανεπιστήμιο της Χάϊφα που ανακάλυψαν έναν ασύλητο τάφο, κλειστό, σε στοές που οδηγούσαν σε μια σπηλιά κάτω από το έδαφος στην περιοχή Beit She’arim των Αγίων Τόπων.

Δεν τον ανοίγουν

Πάντως οι αρχαιολόγοι μετά το αρχικό σοκ, είπαν πως κάτι τέτοιο δεν είναι ασυνήθιστο. Ο Adi Erlich μέλος της ομάδας, εξήγησε πως ήταν μέθοδος που χρησιμοποιούσαν παλιά προκειμένου να τρομάζουν όσους άνοιγαν τάφους για να πάρουν χρυσά και κοσμήματα που έβαζαν στους νεκρούς. Ήταν μια αποτροπή με βάση τον τρόμο.

Και ο καθηγητής αρχαιολογίας Adi Erlich συνεχίσε: «Η επιγραφή και ο τάφος είναι από την ύστερη ρωμαϊκή ή πρώιμη βυζαντινή περίοδο, κατά την οποία ενισχύθηκε ο Χριστιανισμός. Και εδώ βρίσκουμε στοιχεία ότι υπάρχουν ακόμα άνθρωποι που επιλέγουν να ενωθούν με τον εβραϊκό λαό».

 

Ο τάφος παραμένει κλειστός. Δεν έχει ανοιχτεί όχι φυσικά από τον φόβο της κατάρας, αλλά γιατί η Αρχή Αρχαιοτήτων του Ισραήλ (ΙΑΑ) προτιμάει να τον κρατήσει ασφαλή προς το παρόν.

spot_img

Related articles

50 Χρόνια Δημοκρατίας στην Ελλάδα: Ένας Απολογισμός της Μεταπολίτευσης

50 Χρόνια Δημοκρατίας στην Ελλάδα: Ένας Απολογισμός της Μεταπολίτευσης 558 Λ / 2,5 λεπτά Δ Σήμερα, η Ελλάδα γιορτάζει την...

Η οικονομία στη Μεταπολίτευση: από το αίτημα της αναδιανομής στην κρίση του «υπαρκτού νεοφιλελευθερισμού»

Η οικονομική ιστορία των τελευταίων πενήντα ετών, είναι από τις πιο σύνθετες στην ελληνική ιστορία. Όχι μόνο ως...

Ο Μασεράνο, ο Έσε και το όνειρο της Αργεντινής: Για αυτό που δεν πέτυχε άλλος κανείς

Στις μέρες δόξας της Αργεντινής εύκολα διαλέγεις ένα σωρό από παρτίδες που έβγαλαν τον κόσμο στους δρόμους: Ο...

Πώς συμπεριφέρονται οι ερωτευμένοι άνδρες… που το κρύβουν – Τα 8 πράγματα που κάνουν ασυναίσθητα

Οι άνδρες δεν έχουν μάθει να εκδηλώνονται ή να εκφράζουν τα συναισθήματά τους. Αυτός είναι κι ένας βασικός λόγος για...