Κυριακή, 24 Σεπτεμβρίου, 2023

Καφές: Πώς θα αναστρέψουμε την δράση της καφεΐνης

Related posts

Ο καφές για τους Έλληνες είναι κάτι ιερό. Η λατρεμένη πρωινή συνήθεια χωρίς την οποία δεν μπορούμε. Συχνά δεν πίνουμε μόνο το πρωί αλλά και το απόγευμα. Βέβαια, αν σκεφτούμε πως καφεΐνη δεν υπάρχει μόνο στον καφέ, αλλά και στη μαύρη σοκολάτα, σε αναψυκτικά ή ακόμα και σε παυσίπονα φάρμακα, είναι εύκολο να καταλήξουμε σε υπερκατανάλωση.

Καφές και επιδράσεις καφεΐνης

Η καφεΐνη είναι ουσία που διεγείρει το κεντρικό νευρικό σύστημα, προωθώντας το αίσθημα της εγρήγορσης, και παράλληλα πυροδοτεί την απελευθέρωση αδρεναλίνης, αυξάνοντας τους παλμούς της καρδιάς. Η υπερβολική πρόσληψη καφεΐνης προκαλεί συχνά «παρενέργειες» όπως η νευρικότητα, το αίσθημα άγχους και η αϋπνία.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι υγιείς ενήλικες καλό είναι να μην καταναλώνουν πάνω από 400 mg καφεΐνης την ημέρα. Η ποσότητα αυτή αντιστοιχεί περίπου σε τέσσερα φλιτζάνια καφέ, 10 κουτάκια αναψυκτικού τύπου κόλα ή δύο ενεργειακά ποτά. Βέβαια, η περιεκτικότητα κάθε προϊόντος σε καφεΐνη ποικίλλει σημαντικά και επίσης ο οργανισμός κάθε ανθρώπου παρουσιάζει διαφορετική ευαισθησία στην επίδραση της καφεΐνης.

Σε κάθε περίπτωση, αν καταναλώσατε πολύ καφέ ή εκδηλώνετε δυσάρεστα συμπτώματα λόγω της πρόσληψης καφεΐνης, υπάρχουν τρόποι να περιορίσετε τις επιδράσεις της διεγερτικής ουσίας στον οργανισμό σας:

1. Ενυδάτωση: Φροντίστε να καταναλώσετε αρκετό νερό, καθώς η επαρκής ενυδάτωση μειώνει την ένταση των συμπτωμάτων της υπερβολικής πρόσληψης καφεΐνης και επίσης βοηθά τον οργανισμό να αποβάλει ταχύτερα την καφεΐνη μέσω των ούρων.

2. Γυμναστική: Λίγη σωματική άσκηση διευκολύνει τη διαδικασία μεταβολισμού της καφεΐνης ώστε να μειωθεί ταχύτερα η συγκέντρωσή της στο αίμα.

3. Θρεπτικά σνακ: Επιλέξτε τροφές πλούσιες σε κάλιο και μαγνήσιο (π.χ. μπανάνα, ξηροί καρποί). Η καφεΐνη εξαντλεί τα αποθέματα του οργανισμού σε κάλιο και μαγνήσιο, με αποτέλεσμα να εκδηλώνονται συμπτώματα όπως το τρέμουλο και η νευρικότητα.

Σε σπάνιες περιπτώσεις, η υπερβολική πρόσληψη καφεΐνης μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά συμπτώματα που απαιτούν άμεση ιατρική παρέμβαση. Αυτά είναι η δυσκολία στην αναπνοή, η πνευματική σύγχυση, ο πόνος στο στήθος, η τάση για εμετό, η ταχυπαλμία ή ο ακανόνιστος καρδιακός παλμός και οι ακούσιες μυϊκές συσπάσεις.

Next Post