Ιστορική απόφαση στην Ιρλανδία – Στον έλεγχο του δημοσίου τα ιδιωτικά νοσοκομεία

Date:

Share post:

Τη στιγμή που η ελληνική κυβέρνηση επιλέγει να δώσει προτεραιότητα στα ιδιωτικά συμφέροντα, δίνοντας 30 εκατομμύρια ευρώ σε ιδιωτικές κλινικές και άλλα 11 εκατομμύρια σε «υπηρεσίες επικοινωνίας», η Ιρλανδία επιλέγει έναν διαφορετικό δρόμο για να κρατήσει όρθιο το σύστημα υγείας και τους πολίτες της. Τι έκαναν; Εκπόνησαν σχέδιο ώστε να περάσουν στα χέρια του δημοσίου τα ιδιωτικά νοσοκομεία και τις κλινικές καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού.

Ο κορονοϊός, ο οποίος έχει προκαλέσει παγκόσμιο τρόμο με τη ραγδαία εξάπλωσή του αφήνοντας πίσω του χιλιάδες θύματα, οδήγησε την κυβέρνηση της Ιρλανδίας, δια στόματος του πρωθυπουργού Λίο Βαράντκαρ, να ανακοινώσει πως ως το τέλος της πανδημίας, τα ιδιωτικά νοσοκομεία θα αποτελέσουν ενεργό κομμάτι του δημόσιου συστήματος υγείας.

Σύμφωνα με τα ιρλανδικά ΜΜΕ, η ανακοίνωση αφορά περίπου 2000 κλινικές, εννέα εργαστήρια και χιλιάδες άτομα προσωπικού που περνούν υπό τις οδηγίες του δημοσίου.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Υγείας της Ιρλανδίας, Σάιμον Χάρις, ερωτώμενος για τον κορονοϊό κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, διαμήνυσε με νόημα: «δεν μπορεί να υπάρχει χώρος για την αντιπαράθεση “δημόσια ή ιδιωτική υγεία”».

Επιπροσθέτως, σύμφωνα με το thejournal.ie, είπε: «Θα πρέπει να υπάρχει ισότητα στην περίθαλψη, οι ασθενείς που προσβάλλονται από τον ιό θα πρέπει να περιθάλπτονται δωρεάν».

«Για τη διάρκεια της κρίσης, το κράτος θα αναλάβει τον έλεγχο όλων των ιδιωτικών νοσοκομειακών δομών και θα διαχειριστεί όλους τους πόρους για το κοινό ώφελος του συνόλου των πολιτών. Δεν υπάρχει περιθώριο (σ.σ. για συζήτηση) για “δημόσιο εναντίον ιδιωτικού” από τη στιγμή που έχουμε να κάνουμε με μια πανδημία», είπε μεταξύ άλλων.

Σημειώνεται πως την ημέρα που ανακοινώθηκαν τα μέτρα η Ιρλανδία αριθμούσε 1.125 κρούσματα και έξι θανάτους. Σύμφωνα με νεότερο απολογισμό του Reuters, τα κρούσματα την Τετάρτη έχουν φτάσει τουλάχιστον τα 1.564 και οι νεκροί είναι εννέα.

Έκλεισε τις «μη απαραίτητες» επιχειρήσεις

Στο μεταξύ, το απόγευμα της περασμένης Τρίτης, από τις κυβερνητικές εξαγγελίες δεν έλειψε το κλείσιμο των «μη απαραίτητων» καταστημάτων ενώ αναμένεται να επιβληθεί περιορισμός στις συναθροίσεις άνω των τεσσάρων ατόμων. Σουπερμάρκετ και φαρμακεία θα παραμείνουν ανοιχτά.

«Από τη στιγμή που διερχόμαστε από αυτή την πολύ δύσκολη κατάσταση έκτακτης ανάγκης της δημόσιας υγείας, έχουμε ζητήσει ξεκάθαρα από τους πολίτες της Ιρλανδίας να κάνουν πραγματικές και μεγάλες θυσίες. Αν είμαστε ειλικρινείς, όλα είναι λίγο εξωπραγματικά για τον κόσμο. Οι πολίτες δεν το περίμεναν – είναι κάτι που έφτασε στη χώρα και τον κόσμο πολύ γρήγορα», σημείωσε ο υπουργός Υγείας.

Πηγές: Thejournal.ie, Irish Times, Reuters

spot_img

Related articles

Η Τζένιφερ Λόπεζ θέλει να παραμείνει single για να ξαναβρεί τον εαυτό της

Ο χωρισμός της Τζένιφερ Λόπεζ και του Μπεν Άφλεκ είναι γεγονός – και μάλιστα ένα γεγονός που μας έχει απασχολήσει...

Γαλάζιοι πονοκέφαλοι στο Μαξίμου

Παρά την εικόνα γαλάζιας συνοχής που θέλει να προβάλλει η κυβερνητική έδρα, «με τις διαφορετικές απόψεις που ακούγονται» όπως αναφέρεται...

Το νέο «όχι» του ΠΑΣΟΚ, η ρήξη με τη ΝΔ και η απουσία του ΣΥΡΙΖΑ

Οι προτάσεις της κυβέρνησης για τον κατώτατο μισθό πυροδότησαν νέο γύρο σύγκρουσης μεταξύ Μεγάρου Μαξίμου και Χαριλάου Τρικούπη...

Red flags: Τα τέσσερα σημάδια που δείχνουν ότι η φιλία είναι τοξική

Όλο και περισσότεροι οι άνθρωποι μπορούν πλέον να εντοπίζουν τα red flags στις ερωτικές σχέσεις. Εκείνες, δηλαδή, τις...