Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον υπέγραψε σύμφωνο ασφαλείας με τη Σουηδία, στο πλαίσιο του οποίου οι δύο χώρες δεσμεύονται για αμοιβαία στρατιωτική στήριξη εάν κάποια δεχτεί επίθεση- ενώ προέβη σε αντίστοιχη συμφωνία και με τη Φινλανδία, καθώς οι δύο χώρες εξετάζουν το ενδεχόμενο ένταξής τους στο ΝΑΤΟ. Από πλευράς του ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Λόιντ Όστιν, είπε πως οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θέλει να αναμετρηθεί στρατιωτικά με τη συμμαχία του ΝΑΤΟ.
Στο μεταξύ, ρωσικά ΜΜΕ λένε ότι οι προσκείμενες στο Κρεμλίνο αρχές στην κατεχόμενη από τη Ρωσία Χερσώνα θα ζητήσουν από τον πρόεδρο Πούτιν να γίνει η περιοχή τους μέρος της Ρωσίας, μα εκπρόσωπος του Κρεμλίνου λέει ότι αυτό πρέπει να το αποφασίσει ο λαός.
Κοντά στην κατάληψη του συνόλου της περιφέρειας του Λουχάνσκ – που ένα μέρος της ήταν υπό ουκρανικό έλεγχο και το υπόλοιπο στα χέρια ρωσόφωνων από το 2014- υποστηρίζει πως είναι η Μόσχα λέγοντας πως αυτονομιστές έχουν προωθηθεί έως τα όρια της περιφέρειας. Ωστόσο η διοίκηση αυτής κάνει λόγο για ”φαντασιώσεις” των Ρώσων και για προσωρινή υποχώρηση των ουκρανικών δυνάμεων.
Ο δε ουκρανικός στρατός υποστηρίζει απελευθέρωσε τέσσερα χωριά στην περιφέρεια του Χαρκόβου ενώ στο εργοστάσιο Azovstal συνεχίζονται οι ρωσικές επιθέσεις με τους 1.000 περίπου εναπομείναντες μαχητές να απευθύνουν εκ νέου έκκληση στην διεθνή κοινότητα για την ασφαλή απομάκρυνσή τους.
Στο μεταξύ, η επικεφαλής των Υπηρεσιών Πληροφοριών των ΗΠΑ, εκτιμά ότι η Μόσχα ετοιμάζεται για πόλεμο μακράς διαρκείας ενώ στοχεύει σε εδαφικά κέρδη και πέρα από το Ντονμπάς φτάνοντας την σύρραξη έως την Υπερδνειστερία.
Επίσης στις ΗΠΑ η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε το πακέτο-μαμούθ ύψους 40 δισ δολαρίων για βοήθεια στην Ουκρανία με τις ψήφους Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων και μένει να δοθεί και το ”πράσινο φως” από τη Γερουσία, που δεν αναμένεται να καθυστερήσει.
Η δε ΕΕ συνεχίζει να αναζητά συναινέσεις για να μπορέσει να εγκριθεί η πρόταση της Κομισιόν για το σταδιακό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο. Οι όποιες αποφάσεις μετατίθενται για την επόμενη εβδομάδα αφού η Ουγγαρία εμμένει στις αντιρρήσεις.
Τα προβλήματα όμως στο τομέα της ενέργειας για τις ευρωπαϊκές χώρες συνεχίζονται μετά και την απόφαση της διαχειρίστρια εταιρεία του συστήματος μεταφοράς αερίου της Ουκρανίας ανακοίνωσε πως σταματά τη μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω του σταθμού της Σοχρανίφκα λόγω ”της παρέμβασης των κατοχικών δυνάμεων στην τεχνική διαδικασία”. Από το τμήμα αυτό περνά το το ένα τρίτο του ρωσικού φυσικού αερίου που μεταφέρεται στην Ευρώπη.
Όλες οι εξελίξεις
23.26 Η Ουκρανία λέει ότι η Ρωσία βρίσκεται σε θέση άμυνας στην περιοχή του Χαρκόβου
Οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας δημοσίευσαν την απογευματινή τους ενημέρωση για τις μάχες.
Εδώ είναι μερικά από τα βασικά σημεία:
Τα ρωσικά στρατεύματα λέγεται ότι βρίσκονται σε άμυνα στην περιοχή του Χαρκόβου – και δεν έχουν επιχειρήσει καμία νέα προέλαση.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα ουκρανικά στρατεύματα κατέλαβαν πίσω το χωριό Pytomnyk στην περιοχή – αφού είπαν την Τρίτη ότι είχαν ανακαταλάβει τέσσερις άλλους κοντινούς οικισμούς
Η Ρωσία συνεχίζει να επικεντρώνει τις προσπάθειές της στα ανατολικά της Ουκρανίας, με δυνάμεις της να προσπαθούν να πάρουν τον έλεγχο του Rubizhne και του Lyman, αμφότερα στην περιοχή του Ντονμπάς.
Στα νοτιοανατολικά: οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να αποκλείουν και να βομβαρδίζουν τους υπερασπιστές των μεταλλουργείων Azovstal στη Μαριούπολη.
23.11 Τσεχία: Περισσότεροι από 100 εθελοντές έλαβαν προεδρική άδεια για να πολεμήσουν στην Ουκρανία
103 Τσέχοι έλαβαν προεδρική άδεια για να πολεμήσουν εθελοντικά στην Ουκρανία απέναντι στους εισβολείς από τη Ρωσία, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του τσέχου προέδρου Μίλος Ζέμαν.
Στην Τσεχία η νομοθεσία απαγορεύει στους πολίτες να πολεμούν για λογαριασμό ενόπλων δυνάμεων άλλων χωρών. Ωστόσο, προβλέπεται εξαίρεση στην περίπτωση που λάβουν ειδική άδεια.
Ο πρόεδρος της Τσεχίας Μίλος Ζέμαν έχει εγκρίνει 103 αιτήσεις, όπως γνωστοποίησε σήμερα ο εκπρόσωπός του.
Οι εθελοντές αναμένουν πλέον να λάβουν έγκριση και από τον πρωθυπουργό Πετρ Φιάλα πριν αναχωρήσουν για την Ουκρανία. Ο εκπρόσωπος του προέδρου Ζέμαν ανέφερε πως δεν θεωρεί ότι συντρέχει λόγος για τον οποίο ο πρωθυπουργός θα μπλοκάρει την αναχώρησή τους.
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει απευθύνει κάλεσμα σε εθελοντές που επιθυμούν να πολεμήσουν τους ρώσους εισβολείς στην πατρίδα του, λέγοντας πως θα δημιουργήσει μια «πολυεθνική ταξιαρχία».
Η Δημοκρατία της Τσεχίας είναι μέλος του ΝΑΤΟ από το 1999. Ο γενικός γραμματέας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ έχει αποκλείσει την άμεση εμπλοκή δυνάμεων του ΝΑΤΟ στον πόλεμο της Ουκρανίας.
22.53 Συνομιλία Ζελένσκι-Σολτς για βοήθεια, ενέργεια και κυρώσεις
Ο Βολόντιμιρ Ζελένσκι είπε ότι μίλησε με τον γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς και συζήτησε για την αμυντική βοήθεια, τη συνεργασία στον ενεργειακό τομέα και την αύξηση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, αναφέρει το Reuters.
Ο Ουκρανός πρόεδρος είπε ότι οι δυο τους μίλησαν για αμυντική βοήθεια, συνεργασία στον ενεργειακό τομέα και περαιτέρω αύξηση των κυρώσεων στον «ρώσο επιτιθέμενο».
«Εκτιμούμε το υψηλό επίπεδο διαλόγου» με τη Γερμανία, έγραψε στο Twitter, χρησιμοποιώντας ένα emoji με τη γερμανική σημαία για να εκπροσωπήσει τη χώρα και «υποστηρίξτε τον αγώνα μας».
Ο Ουκρανός πρόεδρος είχε στο παρελθόν επικρίνει την εξάρτηση της Γερμανίας από τη ρωσική ενέργεια.
Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας είπε ότι η χώρα του κινείται «όσο το δυνατόν γρηγορότερα» για να απογαλακτιστεί από τη ρωσική ενέργεια, αλλά «πρέπει να είμαστε υπομονετικοί».
22.51 Ιταλία: Eπίθεση Ρώσων χάκερ σε ιστότοπους – Στόχος και το site της Eurovision
Επίθεση από χάκερ σημειώθηκε σε ιστότοπους ιταλικών θεσμών, μεταξύ των οποίων τα sites της Γερουσίας και του Ανώτατου Ινστιτούτου Υγείας, αναφέρει η ΕΡΤ.
Το υπουργείο Άμυνας της χώρας πάντως διαψεύδει επίθεση την σελίδα του, ενώ προσπάθεια έγινε και στην σελίδα της Eurovision, που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Τορίνο, αλλά απέτυχε.
Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για “έργο” των Ρώσων χάκερ Killnet.
Σύμφωνα με την ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας La Repubblica, οι επιθέσεις αυτές δεν έχουν θέσει εκτός λειτουργίας τους συγκριμένους ιστότοπους αλλά δημιούργησαν προσωρινά προβλήματα στην προσβασιμότητά τους.
22.38 Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς και ο πρόεδρος της Αργεντινής Α.Φερνάντες προειδοποιούν για τον κίνδυνο παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης
Η Ουκρανία θα χρειαστεί να παλεύει για 100 χρόνια με τις συνέπειες του πολέμου, προειδοποίησε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς, αναφερόμενος μεταξύ άλλων στις βόμβες που θα μείνουν στο έδαφός της για δεκαετίες, ενώ ο πρόεδρος της Αργεντινής Αλμπέρτο Φερνάντες εξέφρασε την ανησυχία του για τον κίνδυνο παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης λόγω της διαταραχής των ουκρανικών εξαγωγών. Οι δύο ηγέτες, οι οποίοι συναντήθηκαν σήμερα στο Βερολίνο, έκαναν λόγο για πόλεμο με συνέπειες για ολόκληρο τον κόσμο και ζήτησαν άμεση κατάπαυση του πυρός.
«Όσοι ζουν στη Γερμανία γνωρίζουν ότι βόμβες που έπεσαν κατά τη διάρκεια του Β′ Παγκοσμίου Πολέμου εξακολουθούν να ανακαλύπτονται μέχρι και σήμερα (…) Γνωρίζουμε ότι τέτοιοι πόλεμοι έχουν μακροχρόνιες συνέπειες. Η Ουκρανία θα πρέπει να προετοιμαστεί τώρα για να παλεύει τα επόμενα 100 χρόνια με τις συνέπειες αυτού του πολέμου», δήλωσε ο κ. Σολτς και τόνισε ότι οι χώρες της Δύσης θα πρέπει να συνεργαστούν για την ανοικοδόμηση της χώρας.
Σε αυτό το πνεύμα, ο καγκελάριος χαιρέτισε την πρόσκληση που απηύθυνε η Ομάδα G20 στον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι να λάβει μέρος στη Σύνοδο Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί τον Νοέμβριο στην Ινδονησία. «Πρόκειται για πολύ σημαντικό μήνυμα. Δείχνει ότι η συζήτηση για το μέλλον της ομάδας των κορυφαίων οικονομικών δυνάμεων στον κόσμο δεν μπορεί να μείνει ανεπηρέαστη από τον πόλεμο της Ουκρανίας», εξήγησε ο κ. Σολτς, διευκρίνισε ωστόσο ότι για την ώρα δεν είναι σαφές τι είδους δράση θα αναλάβει η G20 για την Ουκρανία.
Ο πρόεδρος της Αργεντινής Αλμπέρτο Φερνάντες τόνισε από την πλευρά του ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν αποτελεί πλέον ένα ζήτημα μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας ή μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας, «αλλά για όλον τον κόσμο» και αναφέρθηκε σε περιοχές της Λατινικής Αμερικής οι οποίες έχουν ήδη ερημοποιηθεί λόγω της κλιματικής αλλαγής και δεν είναι δυνατόν πλέον να καλλιεργηθούν. Ταυτόχρονα, ανεβαίνουν συνεχώς οι τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, ενώ οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί σε βάρος της Ρωσίας έχουν συνέπειες σε όλους. «Ο πόλεμος πρέπει να σταματήσει», δήλωσε και, αναφερόμενος στις εμπορικές συναλλαγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη Λατινική Αμερική, μίλησε για «προστατευτισμούς» σε ορισμένους τομείς , οι οποίοι αποτελούν, όπως είπε, μεγάλη πρόκληση για τις σχέσεις ΕΕ-Mercosur.
Ο Όλαφ Σολτς εξέφρασε επίσης την ανησυχία του για το ενδεχόμενο να υπάρξει πείνα σε πολλές περιοχές του πλανήτη, εάν χώρες που διαδραματίζουν μεγάλο ρόλο στην επισιτιστική ασφάλεια, όπως η Ουκρανία, δεν είναι σε θέση να συνεχίσουν την συγκεκριμένη δραστηριότητά τους.
22.09 Ρωσία: Ένας νεκρός και τρεις τραυματίες από τον βομβαρδισμό ενός χωριού, σύμφωνα με τον κυβερνήτη του Μπέλγκοροντ
Ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και άλλοι τρεις τραυματίστηκαν στη νοτιοδυτική Ρωσία, από βομβαρδισμό που προήλθε από την Ουκρανία, υποστήριξε σήμερα ο Ρώσος κυβερνήτης της περιφέρειας του Μπέλγκοροντ, Βιατσεσλάβ Γκλαντκόφ.
«Μέχρι στιγμής, ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του, πέθανε μέσα στο ασθενοφόρο και υπάρχουν τρεις τραυματίες» από τον βομβαρδισμό ενός μεθοριακού χωριού, ανέφερε ο Γκλαντκόφ σε ανάρτησή στο Telegram.
21.27 Ανταλλαγή Ρώσων αιχμαλώτων πολέμου με τους τραυματισμένους μαχητές του Αζοφστάλ, προτείνει το Κίεβο
Η Ουκρανία πρότεινε στη Ρωσία να γίνει ανταλλαγή Ρώσων αιχμαλώτων πολέμου με τους βαριά τραυματισμένους υπερασπιστές του Αζοφστάλ, στη Μαριούπολη, ανακοίνωσε απόψε η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης, αρμόδια για ανθρωπιστικά θέματα, Ιρίνα Βερεσούκ.
«Δεν υπάρχει συμφωνία ακόμη. Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται», πρόσθεσε στην ανάρτησή της στο διαδίκτυο.
Σύμφωνα με τη Βερεσούκ, η ουκρανική κυβέρνηση εξετάζει διάφορες επιλογές για να τερματιστεί η πολιορκία του Αζοφστάλ. Σημείωσε όμως ότι «καμία από αυτές δεν είναι τέλεια».
20.56 To NATO είναι αμυντική συμμαχία, τόνισε ο Βρετανός πρωθυπουργός
20.13 ΗΠΑ: Ο Πούτιν δεν θέλει αναμέτρηση με το ΝΑΤΟ

Οι ΗΠΑ δεν πιστεύουν ότι ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν θέλει να αναμετρηθεί στρατιωτικά με τη συμμαχία του ΝΑΤΟ, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν, καθώς η Μόσχα πολεμά για να επιτύχει τους στόχους της στην Ουκρανία δυόμισι μήνες μετά την εισβολή της στη γειτονική της χώρα.
«Καθώς παρακολουθεί κανείς τον λογισμό του Πούτιν, η άποψή μου – και είμαι βέβαιος ότι ο πρόεδρος έχει τη δική του άποψη – αλλά η άποψή μου είναι ότι η Ρωσία δεν θέλει να αναμετρηθεί με το ΝΑΤΟ», είπε ο Όστιν κατά τη διάρκεια ακρόασης στο Κογκρέσο.
20.03 Καθησυχαστική η Επιτροπή
19.55 Υπογραφή συμφώνου ασφαλείας Βρετανίας- Φινλανδίας
Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, έδωσε συνέντευξη Τύπου με τον πρόεδρο της Φινλανδίας, Σαούλι Νιινίστο, μετά την υπογραφή ενός νέου συμφώνου ασφαλείας που θα περιλαμβάνει την παροχή στρατιωτικής βοήθειας από τη Βρετανία αν η Φινλανδία δεχτεί επίθεση.
Ο Νιινίστο είπε πως η Φινλανδία εκτιμά την ισχυρή στήριξη του Ηνωμένου Βασιλείου προς την πολιτική ανοιχτών θυρών του ΝΑΤΟ και τις δυνατότητες της Φινλανδίας για ένταξη στη Συμμαχία. Όπως τόνισε, η ένταξη στο ΝΑΤΟ «δεν θα είναι εναντίον κανενός».
Ο Τζόνσον είπε πως η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία «έφερε τη Φινλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο ακόμα πιο κοντά».
19.49 To 1/3 των θέσεων εργασίας στην Ουκρανία έχουν χαθεί
Περίπου το 1/3 των θέσεων εργασίας στην Ουκρανία – 4,8 εκατομμύρια συνολικά- έχουν χαθεί από τότε που άρχισε η ρωσική εισβολή, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.
«Οικονομικές αναταραχές, σε συνδυασμό με βαρύ εσωτερικό εκτοπισμό και ροές μεταναστών» προκάλεσαν μεγάλης κλίμακας απώλειες από άποψης απασχόλησης και εισοδημάτων» ανέφερε ο ILO.