«Η τέχνη του ρυθμού στην εκπαίδευση» έχει γίνει θεσμός πλέον στην Κρήτη και φέτος οι προσδοκίες των διοργανωτών, ως προς τις συμμετοχές, ξεπέρασαν κάθε προσδοκία.
Αποτελεί ένα καινοτόμο ερευνητικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα που όπως λέει ο μουσικός Γιάννης Παπατζανής, απαντά στην ανάγκη για διαρκή επιμόρφωση, διευρύνοντας την ανάπτυξη και την προαγωγή της ρυθμικής ικανότητας και της μουσικής αντίληψης των συμμετεχόντων.
Φέτος υλοποιείται και στις τέσσερις περιφερειακές ενότητες του νησιού, στους δήμους Χανίων, Ρεθύμνου, Ηρακλείου και Αγίου Νικολάου και απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς Γενικής και Ειδικής Αγωγής όλων των ειδικοτήτων, φοιτητές, επαγγελματίες υγείας και όλους όσους επιθυμούν να αναπτύξουν προσωπικές, κοινωνικές και επαγγελματικές δεξιότητες μέσα από τη διερεύνηση της σχέσης τους με τον ρυθμό, τη μουσική και τα κρουστά. Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η αντιπεριφερειάρχης Παιδείας και Διά Βίου Μάθησης Έφη Κουτεντάκη «πρόκειται για ένα κύκλο σεμιναρίων, βασισμένο στο ρυθμό και τη μουσική, που μόνο θετικά συνεισφέρει στην εκπαιδευτική διαδικασία, καθώς οι αποδέκτες των σεμιναρίων που είναι σε μεγάλο ποσοστό εκπαιδευτικοί, την γνώση αυτή την μεταφέρουν στους μαθητές, λειτουργώντας ως πολλαπλασιαστές».
Το καινοτόμο, ερευνητικό και εκπαιδευτικό πρόγραμμα γνωριμίας με την τέχνη του ρυθμού, έχει κεντρικό εισηγητή τον μουσικό Γιάννη Παπατζανή και επιστημονικό υπεύθυνο τον επίκουρο καθηγητή Θεατρολογίας του τμήματος Φιλολογίας στον τομέα Θεατρολογίας – Μουσικολογίας Μανώλη Σειραγάκη. Υλοποιείται σε συνεργασία με το εργαστήρι Ψυχολογίας και Ειδικής Αγωγής του ΠΤΔΕ του Πανεπιστημίου Κρήτης με επιστημονικό υπεύθυνο τον καθηγητή Ψυχολογίας στο Παιδαγωγικό τμήμα της σχολής Ηλία Κουρκούτα και το εργαστήριο Κοινωνικής και Οπτικής Ανθρωπολογίας με επιστημονικό υπεύθυνο τον καθηγητή Κοινωνικής Ανθρωπολογίας στο τμήμα Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής Γεώργιο Νικολακάκη.
«Το αν λειτουργούν ως πολλαπλασιαστές, οι συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί αποδεικνύεται καθημερινά, γιατί η προσωπική ανάπτυξη των εκπαιδευτικών σίγουρα κάνει καλό στη ζωή τους, όμως και στους τελικούς ωφελούμενους που είναι τα παιδιά. Αν μιλάμε λοιπόν για πολλαπλασιαστές, όταν η συμμετοχή μέχρι σήμερα έχει ξεπεράσει τους 1270 πριν ξεκινήσει το εαρινό εξάμηνο, φαντάζεται κανείς ότι αν απευθύνεται ένας εκπαιδευτικός σε μίνιμουμ δέκα μαθητές για 10 χρόνια μέσο όρο, μιλάμε για πάνω από 12 -13 χιλιάδες ωφελούμενους αθροιστικά. Καταλαβαίνει κανείς, λοιπόν, πώς επιστρέφει στην κοινωνία ουσιαστικά η “επένδυση” στο ανθρώπινο δυναμικό» τόνισε ο μουσικός Γιάννης Παπατζανής.
Το πρόγραμμα, φέτος, υλοποιείται στα Χανιά σε συνεργασία με τον δήμο Χανίων, την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, τον ΚΕΠΠΕΔΗΧ ΚΑΜ, την Πολιτιστική Εταιρεία Κρήτης, το Πνευματικό Κέντρο Χανίων και το Εργαστήριο Διανεμημένων Πληροφορικών Συστημάτων και Εφαρμογών του Πολυτεχνείου Κρήτης και στο Λασίθι σε συνεργασία με τον δήμο Αγίου Νικολάου.