Στην Στοκχόλμη υπάρχουν δύο είδη ανθρώπων. Αυτοί που πιστεύουν πως τα φρούτα δεν ταιριάζουν καθόλου με την γεύση της πίτσας και εκείνοι που διαφωνούν ξεκάθαρα με την άποψη αυτή.
Πρόσφατα στην πόλη κυκλοφόρησε πίτσα με ακτινίδια. Η έμπνευση ήταν του Σουηδού, Στέλαν Γιόχανσον, ο οποίος προσπάθησε να αξιοποιήσει τα δέκα κιλά ανάλογων φρούτων που έλαβε ως χριστουγεννιάτικο δώρο από τον αδερφό του.
Ο άνδρας τις τελευταίες εβδομάδες προσπαθεί να καταναλώσει όλα τα ακτινίδια και για τον λόγο αυτό φτιάχνει διάφορα φαγητά που τα περιέχουν.
Ο Σουηδός όμως δεν περίμενε με τίποτα πως η έμπνευσή του θα αποτελέσει αφορμή για να εκνευριστούν δεκάδες Ιταλοί.
«Στην Ιταλία έχουν τρελαθεί. Καθημερινά λαμβάνω δεκάδες μηνύματα που μου λένε ότι θέλουν να με σκοτώσουν επειδή κατέστρεψα την κουλτούρα των τροφίμων τους», αναφέρει ο ίδιος.
Ο Γιόχανσον επισημαίνει πως στην συνέχεια έφτιαξε κι άλλες δημιουργίες με βάση το ακτινίδιο. Μερικές από αυτές ήταν τα μάφινς με ακτινίδιο, τα τηγανητά ακτινίδια, τα τυλιχτά με μπέικον ακτινίδια.
Αργότερα μοιράστηκε τις μαγειρικές του ιδέες με άλλους Σουηδούς αλλά και μια ομάδα υποστηρικτών του συγκεκριμένου φρούτου στο Facebook.
«Είναι σαν να λέτε σε έναν Γερμανό πως δεν πρέπει να τρώει λουκάνικο στη σχάρα με ξινολάχανο, αλλά με μέλι», λέει ο Στέφανο Αουρίτσιο, διευθυντής της Associazione Verace Pizza Napoletana.
«Μια πίτσα από ακτινίδιο παραβιάζει έναν από τους βασικούς κανόνες της μεσογειακής κουζίνας. Σταματήστε να συνδυάζετε τα ζεστά πιάτα με φρούτα», συμπληρώνει.
Η πίτσα ακτινίδιο είναι εξαιρετικά απίθανο να ενταχθεί σε κάποιο μενού στην Ιταλία. Στην πατρίδα του Γιόχανσον από την άλλη, η ιδέα παίρνει σάρκα και οστά σε πολλά εστιατόρια. Σύμφωνα με τον ίδιο, καθημερινά πωλούνται 10 με 15 πίτσες ακτινιδίων σε μια πόλη με 400 κατοίκους.
(Με πληροφορίες απόDPA International)