Η σιωπή των κοριών

Date:

Share post:

Κρύβονται πίσω από το απόρρητο, φτιάχνουν ασπίδα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη: Το παιχνίδι στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας.

Η γραμμή “στρίβειν δια του απορρήτου” φάνηκε από την αρχή της συνεδρίασης της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής χθες, όταν εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας ο Κώστας Καραγκούνης υποστήριξε ότι οι εννέα κληθέντες προς ακρόαση είχαν το δικαίωμα να μην απαντήσουν σε “ευαίσθητα” ερωτήματα.

Και πράγματι, ο πρώην ΓΓ του πρωθυπουργού, Γρηγόρης Δημητριάδης, ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ, Παναγιώτης Κοντολέων και η εισαγγελέας Εφετών Βασιλική Βλάχου, επικαλέστηκαν στη συνέχεια το απόρρητο για να μην απαντήσουν σε ερωτήματα σχετικά με την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη.

Ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ Χρήστος Ράμμος όμως, αλλά και ο βουλευτής της ΝΔ, Κώστας Τζαβάρας και οι προηγούμενοι διοικητές της ΕΥΠ επί κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ και Σαμαρά- Βενιζέλου εκτίμησαν ότι οι κληθέντες ενώπιον της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας δεν δικαιούνται να επικαλεστούν το απόρρητο. Ενώ εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ο Νίκος Βούτσης ζήτησε να γίνει ψηφοφορία στην επιτροπή για να ξεκαθαριστεί η ερμηνεία του άρθρου 43Α που επιτρέπει τον έλεγχο της ΕΥΠ, αίτημα που δεν έγινε δεκτό από την πλειοψηφία.

Ο κ. Κοντολέων όμως αποτέλεσε και ασπίδα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, λέγοντας ότι ποτέ δεν ενημερωνόταν ούτε ο πρωθυπουργός, ούτε κάποιος από το γραφείο του, για τις όποιες αποφάσεις άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών, αλλά ενημερώσεις γίνονταν με υπηρεσιακά σημειώματα για τα αποτελέσματα ερευνών και μόνο αν αυτό κρινόταν απαραίτητο.

Η δήλωση αυτή του πρώην διοικητή της ΕΥΠ κινείτο βεβαίως στο ίδιο μήκος κύματος με τη δήλωση Μητσοτάκη στην προ ημερησίας για τις υποκλοπές, ότι κανένας πρωθυπουργός δε γνωρίζει ποιους παρακολουθεί η ΕΥΠ.

Εν συνεχεία πάντως ο νέος διοικητής της ΕΥΠ, Θεμιστοκλής Δεμίρης, φέρεται να δήλωσε στην επιτροπή ότι έχει ενημερώσει τον πρωθυπουργό για όλες τις νόμιμες επισυνδέσεις που γίνονται αυτή τη στιγμή. Δήλωση που κατά το ΣΥΡΙΖΑ αποτέλεσε διάψευση των δηλώσεων τόσο του κ.Κοντολέοντα όσο και του ίδιου του πρωθυπουργού.

Από την πλευρά της ΝΔ, ο κ. Καραγκούνης στάθηκε στη δήλωση Κοντολέοντα, εκτιμώντας ότι επιβεβαιώνεται πως ο κ.Μητσοτάκης δεν ενημερώθηκε ποτέ για παρακολουθήσεις. Ενώ από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ ο Γιώργος Κατρούγκαλος έκανε λόγο για “απέλπιδα προσπάθεια συγκάλυψης και ξεπλύματος των προσωπικών πολιτικών ευθυνών του κ.Μητσοτάκη”. Και από το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ ο Χάρης Καστανίδης διερωτήθηκε πως μπορεί να ριχθεί άπλετο φως όταν όλοι οχυρώνονται πίσω από το απόρρητο – που όπως τόνισε δεν ισχύει – και αρνούνται την παροχή οποιασδήποτε πληροφορίας.

Πηγές της ΝΔ στέκονται επίσης στη δήλωση της κ.Βλάχου πως το αίτημα για παρακολούθηση Ανδρουλάκη είχε τις υπογραφές έξι υπηρεσιακών παραγόντων και πως υπάρχει ουσιαστικός έλεγχος. Αλλά και στην αντίστοιχη δήλωση του εισαγγελέα Εφετών, Κωνσταντίνου Τζαβέλλα, ότι πάντα υπέγραφε σε συνεργασία με τους αξιωματικούς της ΕΥΠ. Στόχος της ΝΔ είναι να επιχειρηματολογήσει με βάση τα λεγόμενα των δύο δικαστικών όσον αφορά στη νομιμότητα των επισυνδέσεων.

Πηγές του ΣΥΡΙΖΑ από την άλλη υποστήριζαν ότι δε νοείται νόμιμη επισύνδεση για εκλεγμένα πρόσωπα και αντιπαρέθεταν την κατάθεση του πρώην επικεφαλής της ΕΥΠ επί Τσίπρα- Καμμένου, Γιάννη Ρουμπάτη, ο οποίος φέρεται να είπε ότι: Η παρακολούθηση εκλεγμένων βουλευτών, ευρωβουλευτών, υπουργών συνιστα απόλυτη παραβίαση του Συντάγματος και των νόμων του ελληνικού κράτους”.

Και η αντιπαράθεση δεν σταματά εδώ, αντιθέτως θα συνεχιστεί και θα κορυφωθεί στην εξεταστική για τις υποκλοπές.

spot_img

Related articles

Τι προκάλεσε την πληθυσμιακή κατάρρευση της νεολιθικής Ευρώπης;

Η απότομη μείωση του πληθυσμού της βορειοδυτικής Ευρώπης πριν από 5.000 χρόνια ίσως προκλήθηκε από αλλεπάλληλες επιδημίες πανώλης,...

Ελεύθερη, ωραία και στη Μύκονο η Νάταλι Πόρτμαν

Ο ένας μετά τον άλλο καταφθάνουν στον νησί των Ανέμων οι χολιγουντιανοί αστέρες. Ανάμεσά τους και η Νάταλι Πόρτμαν που...

«Σκίζει» ο «Κανένας» σε νέα δημοσκόπηση για τον πιο δημοφιλή πρωθυπουργό – Ρωγμές στο προφίλ Μητσοτάκη

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι τάσεις της MRB, που καταγράφουν το πολιτικό σκηνικό της χώρας, στέλνοντας ηχηρά μηνύματα στα κόμματα...

Μητσοτάκης: Ο Μίτσκοσκι μέσα στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ χρησιμοποίησε την ονομασία Βόρεια Μακεδονία

Για τη Βόρεια Μακεδονία, την Τουρκία και το Κυπριακό, αλλά και τη στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, μίλησε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης σε δηλώσεις του...