Οι κυρώσεις της Δύσης εναντίον της Ρωσίας εξελίσσονται μέχρι στιγμής σ’ αυτό που η ίδια η Δύση (και ιδιαίτερα η Ευρώπη) ήθελε να αποφύγει.
Έκπληκτοι οι δυτικοί οικονομικοί αναλυτές “ανακάλυψαν” ότι το πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της Ρωσίας, στο δεύτερο τρίμηνο του 2022, έφτασε στο ύψος των 70,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που αποτελεί ρεκόρ 30ετίας. Στο πρώτο εξάμηνο το ποσό γίνεται 138,5 δισεκατομμύρια!
Σε απλά οικονομικά αυτοί οι αριθμοί σημαίνουν ότι η χώρα του Πούτιν κάνει χρυσοφόρες εξαγωγές, ενώ οι εισαγωγές της μειώνονται.
Αυτό είναι και το βασικό πολιτικό συμπέρασμα από τις μέχρι τώρα συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία. Η Ευρώπη έχει χάσει το μπούσουλα. Κεντρική γραμμή έχει μόνο ως προς την επιβολή των κυρώσεων(αν και εκεί δόθηκαν εξαιρέσεις) και οι γραφειοκράτες των Βρυξελλών δίνουν τη…σοφή οδηγία: κάθε χώρα να αντιμετωπίσει την κρίση μόνη της και όσες έχουν υψηλό χρέος να προσέχουν πόσα ξοδεύουν.
Τι σημαίνουν όλα αυτά;
Πρώτον, οι κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας μέχρι στιγμής έχουν οδηγήσει σε αυτό που ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει πει ότι πρέπει να αποφύγει η Ευρώπη: να μην πυροβολήσει, με τις κυρώσεις, τα δικά της πόδια. Ε, λοιπόν, ακριβώς αυτό κάνει.
Δεύτερον, οι κυρώσεις εκτοξεύουν καθημερινά τις τιμές του φυσικού αερίου και του πετρελαίου σε δυσθεώρητα ύψη. Κι έτσι, ενώ οι εισαγωγές των ευρωπαϊκών χωρών από τη Ρωσία μειώνονται, η Ρωσία δεν χάνει τίποτα λόγω υψηλότερων τιμών. Το πλεόνασμά της σπάει κάθε ρεκόρ, ενώ για πρώτη φορά το εμπορικό ισοζύγιο της Γερμανίας είχε έλλειμμα!
Τρίτον, ναι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, η οποία έγινε παγκόσμια δύναμη χάρη στο ρωσικό φυσικό αέριο, που προμηθευόταν σε προνομιακές τιμές, κινδυνεύει να πέσει σε ύφεση. Σε λίγο οι πολίτες της θα λένε «πού είσαι Άνγκελα».
Ναι, η πολύχρονη θητεία της Μέρκελ διασφάλισε αυτό το οικονομικό θαύμα. Τώρα κάποιοι την κατηγορούν ότι «τακίμιασε» με τον Πούτιν, αλλά να δούμε τι θα λένε το χειμώνα που έρχεται, όταν επιχειρήσεις θα κλείνουν και τα νοικοκυριά θα έχουν δελτίο στο ρεύμα και στο ζεστό νερό.
Τέταρτον, οι ελπίδες ότι, έστω τώρα, η Ε.Ε θα κατάφερνε να βρει κοινό τρόπο αντιμετώπισης της κρίσης εξανεμίζονται. Οι Βρυξέλλες λένε ότι πρέπει να ενισχυθούν μόνο τα «ευάλωτα» νοικοκυριά και οι χώρες που έχουν υψηλό χρέος να προσέχουν περισσότερο. Κι αν μια χώρα έχει πολλά «ευάλωτα» νοικοκυριά και, ταυτόχρονα, το υψηλότερο χρέος, όπως η Ελλάδα; Οι καμπάνες πρέπει να έχουν ηχήσει στο Μέγαρο Μαξίμου.
Αν ο πρωθυπουργός είχες άλλες διαβεβαιώσεις, για γενναιόδωρες ευρωπαϊκές ενισχύσεις και αποφάσισε να μην κάνει πρόωρες εκλογές, μπορεί και να το έχει ήδη μετανιώσει. Αν οι σκληροί του Eurogroup δεν καταλαβαίνουν τι θα συμβεί τους επόμενους μήνες στην ευρωπαϊκή ήπειρο, αλίμονό μας.
Πέμπτον, όλα αυτά θα έχουν πολλαπλασιαστική επίδραση στην καθημερινή ζωή μας. Μπορεί να φαίνεται κινδυνολογικό, αλλά ήδη υπάρχουν προειδοποιήσεις για ελλείψεις βασικών αγαθών τους επόμενους μήνες. Πώς θα μας φαινόταν αν, για παράδειγμα, αγοράζαμε γάλα με δελτίο;
Τι πρέπει να γίνει για να αλλάξουν, κατά το δυνατόν, αυτά; Όλοι το γνωρίζουν: να σταματήσει ο πόλεμος. Όμως, εδώ και αρκετό καιρό ουδείς ασχολείται με αυτό. Οι Αμερικανοί έχουν στρατηγικό στόχο να εξουθενώσουν οικονομικά τη Ρωσία.
Η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία, που έκαναν τους πρώτους μήνες μετά την εισβολή προσπάθειες να βρεθεί κάποια λύση, έχουν σταματήσει. Ο Μακρόν έχει τσαλακωθεί από το αποτέλεσμα των γαλλικών εκλογών. Ο Σολτς και ο Ντράγκι κοιτάζουν πώς οι χώρες τους θα βγάλουν το χειμώνα. Άλλοι ηγέτες με παγκόσμια επιρροή, που θα μπορούσαν να κινηθούν για να σταματήσει ο πόλεμος, δεν υπάρχουν.
Έτσι, η Ευρώπη-κι εμείς μαζί της- αρχίζει να ταξιδεύει προς ένα άγνωστο αύριο, το οποίο ορίζουν άλλοι. Ο Πούτιν από τη μια και οι Αμερικανοί από την άλλη. Γι’ αυτό οι Ευρωπαίοι δεν μπορούν να κάνουν αυτό που λέει η ρήση του Αμερικανού συγγραφέα επιστημονικής φαντασίας Ρέι Μπράντμπερι: «Δεν προσπαθώ να προβλέψω το μέλλον. Προσπαθώ να το εμποδίσω»…