Η Νορβηγία τα αλλάζει όλα μετά τις παρενέργειες και τους θανάτους: “Τα εμβόλια σπάνια δοκιμάστηκαν σε ηλικιωμένους”

Date:

Share post:

Περισσότεροι από 25.000 Νορβηγοί έχουν λάβει μέχρι στιγμής την πρώτη δόση του εμβολιασμού Covid-19 με το εμβόλιο που βασίζεται στο mRNA από την Biontech / Pfizer.

Όπως στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, η Νορβηγία δίνει επίσης προτεραιότητα στους κατοίκους σε εγκαταστάσεις φροντίδας ηλικιωμένων.

Μετά τις πρώτες αναφορές ανεπιθύμητων ενεργειών και θανάτων ως αποτέλεσμα αυτών των εμβολιασμών, η υγειονομική αρχή «Folkehelseinstituttet» (FHI) άλλαξε τις συστάσεις εμβολιασμού που δημοσιεύθηκαν τον Δεκέμβριο αυτής της εβδομάδας.

Ο εμβολιασμός συνιστάται τώρα έναντι ατόμων με «εξαιρετικά αδυναμία». Αυτό σημαίνει ότι σε σπάνιες περιπτώσεις οι αρχές συμβουλεύουν προσοχή σε πολύ ηλικιωμένους, αλλά η συντριπτική πλειοψηφία τους ανέχεται καλά τους εμβολιασμούς.

«Οι γιατροί πρέπει τώρα να εξετάσουν προσεκτικά ποιος θα πρέπει να εμβολιαστεί», δήλωσε ο Steinar Madsen, ιατρικός διευθυντής στο πρακτορείο ναρκωτικών «Legemiddelverket» τον Νορβηγικό ραδιοτηλεοπτικό οργανισμό NRK την Πέμπτη. Στην πρώτη τους από τις εβδομαδιαίες αναφορές για εμβολιασμούς κορώνας που είναι πλέον τακτικές , αξιολογήθηκαν 29 αναφορές παρενεργειών. Σε αυτά περιλαμβάνονται 13 θάνατοι, 9 αναφορές σοβαρών και 7 λιγότερο σοβαρές παρενέργειες. Επιπλέον, 10 ακόμη θάνατοι διερευνούνται ακόμη από το «Legemiddelverket».

Όλοι οι θάνατοι σημειώθηκαν σε ασθενείς ασθενείς σε γηροκομεία. Όλα ήταν άνω των 80 ετών, περίπου άνω των 90 ετών. Σύμφωνα με τις αρχές, ενδέχεται να υπάρχει σχέση με τον εμβολιασμό. “Φαίνεται ότι ορισμένοι από αυτούς τους ασθενείς μπορεί να παρουσιάσουν τόσο σοβαρές παρενέργειες με τη μορφή πυρετού και κακουχίας που μια πολύ σοβαρή ασθένεια μπορεί να γίνει ακόμη πιο σοβαρή, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο”, δήλωσε ο Διευθυντής Υγείας Madsen.

Τόνισε επίσης ότι χιλιάδες αδύναμοι άνθρωποι είχαν εμβολιαστεί χωρίς τέτοιες συνέπειες και ότι οι αναφορές ανεπιθύμητων ενεργειών «δεν είναι ανησυχητικές». Τα εμβόλια Covid-19 σχετίζονται με «πολύ χαμηλό κίνδυνο, με μια μικρή εξαίρεση για τους πιο αδύναμους ασθενείς». Με αυτό καταλαβαίνει άτομα με προχωρημένη καρδιακή ανεπάρκεια, άνοια, χρόνια σοβαρή πνευμονοπάθεια και άλλες σοβαρές ασθένειες.

Τα εμβόλια σπάνια δοκιμάστηκαν σε ηλικιωμένους
Σε ένα δελτίο τύπου , το «Legemiddelverket» διευκρίνισε ότι ήταν «αναμενόμενο» ότι θα υπήρχαν θάνατοι στο χρονικό πλαίσιο του εμβολιασμού ατόμων από αυτήν την πληθυσμιακή ομάδα. Στην περίπτωση εμβολιασμών, μπορεί πάντα να υπάρχουν αλλεργικές αντιδράσεις, “η προηγούμενη εμπειρία δείχνει ότι αυτό είναι πιο συχνό με τα εμβόλια mRNA” Αυτό σημαίνει ότι τα εμβόλια των Biontech και Moderna, τα οποία χορηγούνται επίσης στη Γερμανία.

Οι μελέτες στις οποίες βασίστηκε η έγκριση των εμβολίων “περιλάμβαναν πολύ λίγα άτομα άνω των 85 ετών”: “Γνωρίζουμε λοιπόν λίγα για το πώς οι παρενέργειες επηρεάζουν τους ηλικιωμένους” ότι άγνωστες παρενέργειες μπορεί να εμφανιστούν όταν τα εμβόλια χρησιμοποιούνται σε μεγάλους πληθυσμούς ».

Η ενημερωμένη σύσταση εμβολιασμού από το νορβηγικό FHI αναφέρει τώρα: «Για τη συντριπτική πλειονότητα των ηλικιωμένων ατόμων που ζουν με αδυναμία, όλες οι παρενέργειες του εμβολίου αντισταθμίζονται περισσότερο από χαμηλότερο κίνδυνο σοβαρής ασθένειας από το Covid-19. Ωστόσο, για εκείνους με την πιο σοβαρή αδυναμία, ακόμη και σχετικά ήπιες παρενέργειες του εμβολίου μπορεί να έχουν σοβαρές συνέπειες. Για όσους έχουν πολύ μικρή διάρκεια ζωής, το όφελος του εμβολίου μπορεί να είναι οριακό ή άσχετο. Συνιστάται λοιπόν οι πολύ αδύναμοι ασθενείς και οι ασθενείς με τελική ασθένεια να σταθμίσουν προσεκτικά τα οφέλη και τα μειονεκτήματα του εμβολιασμού.

spot_img

Related articles

Στη Βουλή παίζουν κρυφτό με την ουσία, ο Καραμανλής με την ασυλία, ο λαός ετοιμάζεται να πει «φτου (σας) και βγαίνω»

Τα συμφέροντα Δεν ξέρω αν το έχετε καταλάβει αλλά την κυβέρνηση – μηδέ του κ. Κώστα Καραμανλή του Αχιλλέως...

«Αντίο» και στο ελληνικό κρασί με άνοδο άνω των 2 βαθμών Κελσίου

Μια αύξηση άνω των 2 βαθμών Κελσίου στην παγκόσμια θερμοκρασία του πλανήτη λόγω της κλιματικής αλλαγής θα έκανε...

Κύμα εξόδου από το Δημόσιο για 40.000

Στην «ουρά» για σύνταξη βρίσκονται φέτος περίπου 40.000 δημόσιοι υπάλληλοι με θεμελιωμένα και κατοχυρωμένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα, χωρίς να έχουν...

Συσπείρωση χωρίς συγγνώμη για τα Τέμπη

Κορυφώνεται σήμερα στη Βουλή η πολιτική αντιπαράθεση με επίκεντρο το πολύνεκρο δυστύχημα των Τεμπών, στη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσε το...