Εκρηκτικό ήταν το πρώτο διήμερο μετά το «άνοιγμα» της Βουλής από την καραντίνα και αφορμή υπήρξε η συζήτηση για το περιβαλλοντικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης. Μετά από μία διαδικασία-παρωδία η κυβερνητική πλειοψηφία επέμεινε στο θέμα της επιστολικής ψήφου, την οποία η αντιπολίτευση χαρακτήρισε αντικοινοβουλευτική και αντισυνταγματική, κάτι που έφερε, τελικά, την αποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ.
Το νομοσχέδιο έγινε επί της αρχής, των άρθρων και στο σύνολό του δεκτό κατά πλειοψηφία, δηλαδή με τις ψήφους των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας.
Σε σύνολο 214 ψηφισάντων, «ναι» είπαν 158 βουλευτές και «όχι» 56. Με επιστολική ψήφο ψήφισαν συνολικά 141 βουλευτές.
Νωρίτερα η κυβέρνηση δέχθηκε σφοδρά πυρά από τους ομιλητές των κομμάτων της αντιπολίτευσης, με τον Αλέξη Τσίπρα να ανεβάζει τους τόνους στηλιτεύοντας πέντε σημεία και διατάξεις του νομοσχεδίου που, όπως ανάφερε, «καταδεικνύουν καθαρά τα γενικά κίνητρα και προθέσεις σας απέναντι στο περιβάλλον και τη βιωσιμότητα».
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε τον πρωθυπουργό και τον υπουργού Περιβάλλοντος ότι προωθούν την ιδιωτικοποίηση δημόσιων αγαθών, στην ενέργεια, τα νερά, τη γη, ενώ κρίσιμες για το περιβάλλον και το χώρο, δημόσιες αδειοδοτικές ή ελεγκτικές λειτουργίες ανατίθενται σε εκτός διοίκησης ιδιωτικούς φορείς και ζήτησε… αλλαγή κυβέρνησης και όχι αλλαγή κλίματος.
«Προωθείτε την ιδιωτικοποίηση δημόσιων αγαθών, σε ενέργεια, νερό, γη, ενώ κρίσιμες για το περιβάλλον δημόσιες αδειοδοτικές ή ελεγκτικές λειτουργίες ανατίθενται σε εκτός διοίκησης ιδιωτικούς φορείς», τόνισε σε υψηλούς τόνους ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑhttps://t.co/PBRvKbfHQv
— EFSYN (@EFSYNTAKTON) May 5, 2020
Γεννηματά: Κενό γράμμα η προστασία του περιβάλλοντος
Αιχμηρή κατά την τοποθέτησή της ήταν και η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, η οποία ξεκαθάρισε ότι το κόμμα της καταψηφίζει το νομοσχέδιο και άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση για «επιστροφή στο γνωστό σας παρελθόν με ημέτερους πελάτες».
«Το νομοσχέδιο έχει επικεφαλίδα την προστασία του περιβάλλοντος και περιεχόμενο την υποβάθμισή του. Ανοίγει κερκόπορτα για βλαπτικές χρήσεις.
Μεταξύ άλλων η κ. Γεννηματά επισήμανε πως το νομοσχέδιο αυτό σε αντίθεση με τις πρακτικές άλλων ευρωπαϊκών χωρών όπως της Γερμανίας δεν προβλέπει τη διαχείριση των ΑΠΕ από αγρότες και νοικοκυριά αλλά ότι «ευνοεί μόνο τους «μεγάλους» στην παραγωγή ενέργειας από τις ΑΠΕ» εις βάρος των μικρών και των ενεργειακών κοινοτήτων.
Και η πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛΛ. εκτόξευσε πυρά κατά του πρωθυπουργού για την διαδικασία επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση κάνει εκπτώσεις στη συζήτηση και ότι επέλεξε μία συζήτηση στα μουλωχτά.
Μητσοτάκης – Χατζηδάκης υπερασπίστηκαν το νομοσχέδιο
Είχαν προηγηθεί τοποθετήσεις τόσο του πρωθυπουργού όσο και του αρμόδιου υπουργού. Αμφότεροι υπερασπίστηκαν των διατάξεων του νομοσχεδίου κάνοντας λόγο για «μεταρρύθμιση» και για… προστασία του περιβάλλοντος.
Πιστός στην γραμμή της «απόλυτης αλήθειας» που ισχυρίζεται ότι κατέχει η κυβέρνησή του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε αδικαιολόγητη την κριτική από την αντιπολίτευση και επικαλέστηκε την ευρωπαϊκή «κανονικότητα» για να υπερασπιστεί το νομοσχέδιο.
Σε αντίστοιχο μήκος κύματος και ο Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος καταλόγισε «εμπάθεια, φανατισμό και πολιτική απόγνωση» στον ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζοντας ότι το νομοσχέδιο είναι η «επιβεβαίωση της μεταρρύθμισης».
«Εμείς λύνουμε τα προβλήματα που εκείνοι δημιούργησαν και οδήγησαν τη χώρα στην απορύθμιση», επεσήμανε, ενώ κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι λειτουργεί με δύο μέτρα και δύο σταθμά.
Τα δέκα «εγκλήματα» του νέου νομοσχεδίου
• Καταργεί την ουσία της προστασίας των περιοχών Natura 2000, προωθώντας μεταλλευτικές δραστηριότητες και εξορύξεις υδρογονανθράκων πλην του πυρήνα τους, απαλλαγμένες της αδειοδότησης και χωρίς έγκριση σε περιοχές προστασίας της φύσης, με πιθανή φωτογραφική ρύθμιση υπέρ των μονάδων διαχείρισης αποβλήτων της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός».
• Επιτρέπει την καταστροφή του περιβάλλοντος στο όνομα των κατά βούληση επενδυτικών σχεδίων, εκχωρώντας τον έλεγχο των μελετών (ΜΠΕ) σε ιδιώτες «αξιολογητές» και επιβάλλοντας ασφυκτικές προθεσμίες για γνωμοδοτήσεις των δημόσιων υπηρεσιών, ενώ κατά περίσταση καταργείται η υποχρεωτική γνωμοδότησή τους στην αδειοδότηση έργων.
• Εκθέτει σε κίνδυνο τις προστατευόμενες περιοχές, καταργώντας την αυτοτέλεια των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών (ΦΔΠΠ) από τους οποίους αφαιρούνται σημαντικές αρμοδιότητες, όπως η γνωμοδότηση στο πλαίσιο της διαδικασίας αδειοδότησης.
• Προωθεί την αλόγιστη επέκταση των βιομηχανικών ΑΠΕ, κυρίως των αιολικών, που έχουν ήδη προκαλέσει υποβάθμιση του περιβάλλοντος και οικονομική επιβάρυνση των καταναλωτών για την εξασφάλιση υπερκερδών των επενδυτών.
• Νομιμοποιεί αυθαίρετα εντός δασικών εκτάσεων και, κατά περίπτωση, εντός υγροτόπων και ρεμάτων.
• Επιτρέπει το κυνήγι και την αλιεία στα καταφύγια άγριας ζωής.
• Απλοποιεί τις διαδικασίες διαχείρισης στερεών αποβλήτων και δεν λαμβάνει μέτρα κατά της υποβάθμισης των ρεμάτων από την ανεξέλεγκτη διάθεση αστικών και βιομηχανικών λυμάτων μέσα σε αυτά. Επιπλέον, ακυρώνει τον σχεδιασμό και στη χωροταξία και στη διαχείριση απορριμμάτων, μετατρέποντας όλες τις περιαστικές περιοχές σε απέραντες χωματερές, για παράδειγμα δίπλα στη «σκουπιδούπολη» της Φυλής και τον ΧΥΤΑ Ανω Λιοσίων που ξανανοίγει.
• Αφαιρείται από την τοπική κοινωνία και τις δημοτικές αρχές το δικαίωμα γνώμης για βαριά επικίνδυνες και ρυπογόνες εγκαταστάσεις εξόρυξης υδρογονανθράκων στις δημόσιες περιοχές ιδιοκτησίας τους.
• Παραχωρείται ως δώρο στους επίδοξους επενδυτές το εθνικό δίκτυο διανομής ενέργειας που είναι κερδοφόρο και παραχωρεί εγκεκριμένες κολοσσιαίες χρηματοδοτήσεις για μείζονα εθνικά έργα, όπως η διασύνδεση με την Κρήτη και τα νησιά.
• Αλλάζει τον χαρακτήρα του ιστορικού κέντρου της Αθήνας, εν αγνοία του δημοτικού συμβουλίου της πόλης, με την κατάργηση του περιορισμού των 100 κλινών στα ξενοδοχειακά καταλύματα, μετατρέποντας το ιστορικό κέντρο σε απέραντο ξενοδοχείο.