Διαρροές προς το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ προβληματίζουν τη ΝΔ, που διαπιστώνει ότι η υπόθεση των υποκλοπών δε θα μείνει χωρίς πολιτικές συνέπειες, τις οποίες εντείνει ο εκλογικός νόμος

Στο Μέγαρο Μαξίμου ευελπιστούν ότι η υπόθεση των υποκλοπών δεν θα αποτελέσει τον παράγοντα που θα ανατρέψει ριζικά το πολιτικό σκηνικό, ωστόσο προβληματίζονται για την πιθανή μετακίνηση μίας κρίσιμης μάζας ψηφοφόρων του κέντρου.

Οι πρώτες δημοσκοπήσεις μετά το Δεκαπενταύγουστο έδειχναν την πλειοψηφία των πολιτών να αξιολογεί ως πιο σημαντικό θέμα την οικονομία και την ακρίβεια, γεγονός που είχε κάνει το κυβερνητικό επιτελείο να αναθαρρήσει. Όμως τα στοιχεία πλέον δείχνουν μετακινήσεις (ή επιστροφές) κεντρώων ψηφοφόρων από τη Νέα Δημοκρατία προς το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ, με αποτέλεσμα να σημάνει συναγερμός στο Μαξίμου, που διαπιστώνει ότι για ένα κομμάτι τουλάχιστον της κοινής γνώμης το ζήτημα των υποκλοπών βαραίνει καθοριστικά.

Πολλώ δε μάλλον που ο εκλογικός νόμος, ο οποίος ψηφίστηκε το 2020, καθιστά πιο δύσκολη την επίτευξη αυτοδυναμίας και άρα ένα μικρό μετακινούμενο ποσοστό μπορεί να καταστεί κρίσιμη μάζα. Αυτό βέβαια, εάν δεν αλλάξει ξανά ο εκλογικός νόμος, όπως όλοι πλέον συζητούν στο γαλάζιο στρατόπεδο…

Αλλά και με έναν εκλογικό νόμο που θα ενισχύει περισσότερο το πρώτο κόμμα και θα καθιστά πιο “βατό” το κατώφλι της αυτοδυναμίας, η ΝΔ θα πρέπει να περιορίσει απώλειες είτε προς το κέντρο λόγω υποκλοπών είτε προς τα δεξιά λόγω ακρίβειας. Στο Μαξίμου επομένως αναζητούν τη στρατηγική που θα φέρει ξανά τη νίκη.

Το δίλημμα “στροφή στα δεξιά ή άνοιγμα στο κέντρο” δεν είναι βέβαια νέο για τη ΝΔ. Και συχνά η απάντηση είναι “ναι σε όλα”. Επιχειρήματα όπως η ανάγκη σταθερότητας και ισχυρής κυβέρνησης στοχεύουν άλλωστε και στο κεντρώο και στο δεξιό κοινό, με δεδομένο ότι για τμήμα της κοινής γνώμης δεν θεωρείται εναλλακτική λύση η επιστροφή του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία. Η προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας αποτελεί δε “δώρο” για τη συσπείρωση των δεξιών ψηφοφόρων.

Η ενεργειακή κρίση δεν βοηθά όμως την κυβέρνηση να γεμίσει το “καλάθι” του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στη ΔΕΘ και άρα να δημιουργήσει ένα ορόσημο επανεκκίνησης. Για την ακρίβεια ο δύσκολος χειμώνας που έρχεται σημαίνει ότι από το 2023 οι οριζόντιες επιδοτήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα θα πρέπει να κοπούν, άρα η μεσαία τάξη θα νιώσει ακόμη πιο βαριές της συνέπειες στο πετσί της. Ένας ακόμη λόγος που συνηγορεί υπέρ της αλλαγής του εκλογικού νόμου, ώστε να έχει ελπίδες η ΝΔ.

Η ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ σε κάθε περίπτωση θα δώσει το οικονομικό και πολιτικό στίγμα για τους εννέα μήνες που απομένουν μέχρι τις εκλογές, δεδομένου ότι ο κ.Μητσοτάκης δείχνει ότι έχει πλέον ξεκάθαρη πρόθεση να εξαντλήσει την τετραετία και να επιχειρήσει στο διάστημα αυτό να ανακόψει τις απώλειες προς το κέντρο και να συσπειρώσει τη δεξιά πλευρά της ΝΔ.