Η «κρίση στα σύνορα» μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρες εκλογές

Date:

Share post:

Ο κανόνας λέει ότι από μια «εθνική κρίση» επωφελείται η εκάστοτε κυβέρνηση – στο βαθμό, βέβαια, που η κρίση δεν εξελιχθεί σε εθνική ήττα.

  • Ηγείται της χώρας σε μια στιγμή «εθνικής κρίσης». Σε παρόμοιες στιγμές η πλειονότητα των πολιτών συνήθως συσπειρώνεται γύρω από την εξουσία.
  • Η εικόνα που έχει δημιουργηθεί, είναι ότι αντιμετωπίζει με αποφασιστικότητα τον Ερντογάν.
  • Η σκλήρυνση της στάσης της κυβέρνησης απέναντι σε πρόσφυγες και μετανάστες ανταποκρίνεται στο αίτημα της μεγάλης πλειονότητας της εκλογικής βάσης της ΝΔ και βρίσκει απήχηση σε άλλους χώρους.
  • Ο ΣΥΡΙΖΑ μοιάζει να μην έχει σαφή πολιτική θέση απέναντι στα γεγονότα.

Οι πολιτικές εξελίξεις

Αν η «κρίση των συνόρων» λήξει σύντομα και σχετικά ευνοϊκά για την κυβέρνηση, είναι προφανές ότι μπορεί να δούμε επιτάχυνση των πολιτικών εξελίξεων.

Μέσα στο κλίμα «εθνικής έξαρσης» των ημερών, ανοίγει παράθυρο για τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την άμεση διενέργεια πρόωρων διπλών εκλογών ώστε να «κάψει» μια και καλή την απλή αναλογική. Είναι τέσσερα τα βασικά πλεονεκτήματα αυτού του σεναρίου για τον κ. Μητσοτάκη:

  1. Έχει σοβαρό «εθνικό λόγο» (όπως ορίζει το Σύνταγμα) για να κάνει εκλογές.
  2. Δύσκολα θα βρεθεί άλλη στιγμή στην οποία ο ίδιος να είναι τόσο ισχυρός και ο ΣΥΡΙΖΑ τόσο αδύναμος.
  3. Στη «γαλάζια πολυκατοικία» του δίνεται μια μοναδική ευκαιρία να αφήσει εκτός Βουλής τον Κυριάκο Βελόπουλο.
  4. Προλαβαίνει τις διαφαινόμενες αρνητικές εξελίξεις στην οικονομά που ενδεχομένως θα ακυρώσουν το πρόγραμμα φοροαπαλλαγών. Η έκθεση του Ελληνικού Δημοσιονομικού Συμβουλίου που δημοσιοποιήθηκε σήμερα, αναφέρει: «Φαίνεται ότι απομακρυνόμαστε, πιθανώς σημαντικά, από τον στόχο για αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,8% το 2020, γεγονός που θα έχει δυσμενείς επιπτώσεις στα δημοσιονομικά αποτελέσματα».

Πηγή: cnn.gr

spot_img

Related articles

Ενημέρωση από τον Δήμο για τους καθαρισμούς των οικοπέδων & τον κανονισμό Πυροπροστασίας – Ποιους αφορά

Ανακοίνωση εξέδωσε ο Δήμος Ραφήνας Πικερμίου σχετικά με τους καθαρισμούς των οικοπέδων και τον κανονισμό Πυροπροστασίας  Αναλυτικά: ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ...

Τι συμβαίνει με τα ξερά χόρτα & κλαδιά σε Ραφήνα και Πικέρμι – Ολόκληρες ντάνες στο Κόκκινο Λιμανάκι! (φωτό & βίντεο)

Μεγάλη είναι η αγωνία των κατοίκων σε Ραφήνα και Πικέρμι που βλέπουν ντάνες από ξερά χόρτα και κλαδιά...

Γιατί η NASA θα προσθέσει ένα «τεχνητό άστρο» στον ουρανό

Μια νέα φωτεινή κουκκίδα θα προστεθεί στα άστρα του ουρανού των ΗΠΑ στα τέλη της δεκαετίας. Η NASA προγραμματίζει για το...

Διαζύγιο: Μήπως ο γάμος σας είχε τελειώσει πριν καν αρχίσει;

Κάθε σχέση περνά από δοκιμασίες και δυσκολίες. Άλλες διαχειρίσιμες, άλλες πάλι όχι. Αν ένας γάμος βρίσκεται σε μια περίοδο κρίσης,...