Η Γη κουνιέται λιγότερο λόγω κορονοϊού

Date:

Share post:

Τα παγκόσμια μέτρα περιορισμού για την καταπολέμηση της εξάπλωσης του κορονοϊού έχουν κάνει τον πλανήτη ένώ πολύ πιο ήσυχο μέρος. Και οι επιστήμονες, προφανώς, το βλέπουν αυτό.

Σε όλο τον κόσμο, οι σεισμολόγοι παρατηρούν πολύ λιγότερο σεισμικό θόρυβο – δηλαδή, οι δονήσεις που παράγονται από τα αυτοκίνητα, τα τρένα, τα λεωφορεία και τους ανθρώπους που κινούνται στην καθημερινότητά τους. Και με την απουσία αυτού του θορύβου, ο ανώτερος φλοιός της Γης κινείται λίγο λιγότερο.

Οι Βρυξέλλες έχουν καταγράψει μείωση του σεισμικού θορύβου κατά 30% έως 50% από τα μέσα Μαρτίου, όταν άρχισε να εφαρμόζεται το κλείσιμο σχολείων και επιχειρήσεων και άλλα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης, σύμφωνα με τους γεωλόγους. Αυτό το επίπεδο θορύβου είναι ίσο με αυτό που οι σεισμολόγοι καταγράφουν την Ημέρα των Χριστουγέννων.

Η μείωση του θορύβου είχε ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα επίδραση στις Βρυξέλλες: οι επιστήμονες είναι σε θέση να ανιχνεύουν τώρα μικρότερους σεισμούς και άλλα σεισμικά γεγονότα που υπό κανονικές συνθήκες οι σεισμογράφοι δεν θα είχαν καταγράψει.

Seismologie.be@Seismologie_be

Our staff is teleworking. The earth continues shaking. Ground movements at frequencies 1-20 Hz, mainly due to human activity (cars, trains, industries,…) are much lower since the implementation of the containment measures by the government. @ibzbe @CrisiscenterBE

Προβολή εικόνας στο Twitter

Οι σεισμολόγοι σε άλλες πόλεις βλέπουν παρόμοια αποτελέσματα.

Η Πόλα Κολεμάιερ δημοσίευσε ένα γράφημα στο Twitter που δείχνει πώς επηρεάστηκε ο θόρυβος στο Δυτικό Λονδίνο, με διαδοχικές μειώσεις να καταγράφονται αρχικά με το κλείσιμο σχολείων και κοινωνικών χώρων και ξανά μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης για γενικευμένη καραντίνα.

Paula Koelemeijer@seismo_koel

How the seismic noise on our little @raspishake seismometer running in West London (Twickenham) has been affected by the lockdown. This is a month of data for station R091F. The average noise levels are down reflecting fewer trains, buses and cars.

Προβολή εικόνας στο Twitter

Ο Σελέστε Λάμπετζ, φοιτητής στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καλιφόρνια, δημοσίευσε ένα αντίστοιχο γράφημα που δείχνει μια ιδιαίτερα έντονη πτώση του σεισμικού θορύβου στο Λος Αντζελες.

Stephen Hicks ??

@seismo_steve

The lockdown as seen by a seismometer. This week has seen a reduction in average daytime background seismic noise level (purple line). Data is from @BGSseismology station SWN1 located close to the M4 motorway, so this probably reflects less traffic out on the roads.

Προβολή εικόνας στο Twitter

Οι σεισμολόγοι λένε ότι η μείωση του θορύβου είναι μια απογοητευτική υπενθύμιση ενός ιού που έχει μολύνει περισσότερους από ένα εκατομμύριο ανθρώπους, έχει σκοτώσει δεκάδες χιλιάδες εξ αυτών και έχει φέρει τα πάνω-κάτω στην ανρθωπότητα.

Τα γραφήματα αυτά, ωστόσο, σύμφωνα με τους ειδικούς είναι παράλληλα η απόδειξη ότι οι άνθρωποι ακούν τις προειδοποιήσεις των αρχών να παραμείνουν στα σπίτι τους και να ελαχιστοποιούν όσο το δυνατόν περισσότερο την εξωτερική τους δραστηριότητα.

Μειωμένα αποτύπωμα και στην Ελλάδα

Το πρωτόγνωρο φαινόμενο είναι ήδη ορατό και στην Ελλάδα, με βάση τα δεδομένα που καταγράφονται από το Ενιαίο Εθνικό Σεισμολογικό Δίκτυο, σύμφωνα με Ελληνες επιστήμονες.

Οι ερευνητές διερεύνησαν τις συχνότητες μεταξύ 5 – 25 Hz, σε 24ωρες σεισμικές καταγραφές συνολικής διάρκειας δύο μηνών (Φεβρουαρίου – Μαρτίου 2020) από δύο σταθμούς του Ενιαίου Εθνικού Σεισμολογικού Δικτύου. Επιλέχθηκαν σταθμοί που είναι εγκατεστημένοι στις δύο μεγαλύτερες πόλεις της χώρας, συγκεκριμένα ο σεισμολογικός σταθμός του Αστεροσκοπείου στο Λόφο Νυμφών στο Θησείο και ο σεισμολογικός σταθμός στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (40 Εκκλησίες).

Οι επιστήμονες υπολόγισαν τη χρονική μεταβολή των σεισμικών καταγραφών κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο μηνών, μία χρονική περίοδος που περιλαμβάνει την εξαγγελία των μέτρων περιορισμού της κυκλοφορίας από την κυβέρνηση. Η ανάλυση επικεντρώθηκε στις συχνότητες μεταξύ 5 – 25 Hz, καθώς εντός αυτού του εύρους συχνοτήτων αναμένεται και η καταγραφή θορύβου που προκαλείται από τις ανθρώπινες δραστηριότητες.

Τα αποτελέσματα αποκαλύπτουν μια σταδιακή μείωση των επιπέδων του σεισμικού θορύβου, η οποία ξεκινά αμέσως μετά την πρώτη εξαγγελία των μέτρων περιορισμού κυκλοφορίας στις 13 Μαρτίου (κλείσιμο χώρων εστίασης και αναψυχής, εμπορικών κέντρων κλπ.) και ακολούθησε το κλείσιμο των σχολείων (11 Μαρτίου). Σύμφωνα με τους ερευνητές, «τα επίπεδα του σεισμικού θορύβου εμφανίζουν μια συνεχή μείωση μετά την πρώτη εξαγγελία των μέτρων, με τα επίπεδα να φτάνουν στα χαμηλότερα επίπεδα αμέσως μετά τη δεύτερη εξαγγελία, που αφορούσε την εφαρμογή μέτρων καθολικού περιορισμού κυκλοφορίας των πολιτών (lockdown) στις 23 Μαρτίου».

Οπως επισημαίνουν, ο σημαντικός περιορισμός των ανθρώπινων δραστηριοτήτων (κίνηση στους δρόμους, βιομηχανική/εμπορική δραστηριότητα κ.ά.), εξαιτίας της εφαρμογής των μέτρων περιορισμού λόγω του κορονοϊού, έχει προκαλέσει στη χώρα μας μία χαρακτηριστική μείωση της ισχύος του σεισμικού θορύβου, που κυμαίνεται μεταξύ των τριών έως πέντε Db (ντεσιμπέλ).

Η πρωτότυπη έρευνα πραγματοποιήθηκε από τον καθηγητή Ευθύμιο Σώκο του Εργαστηρίου Σεισμολογίας του Τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, τον Δρα Χρήστο Ευαγγελίδη, κύριο ερευνητή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, και τον σεισμολόγο Δρα Δημήτριο Γιαννόπουλο, εξωτερικό συνεργάτη του ίδιου Ινστιτούτου.

Το Ενιαίο Εθνικό Σεισμολογικό Δίκτυο, που έχει σεισμολογικούς σταθμούς σε όλη την ελληνική επικράτεια, παρακολουθεί σε 24ωρη βάση την σεισμική δραστηριότητα του ευρύτερου ελληνικού χώρου. Οι σταθμοί αυτοί καταγράφουν συνεχώς τις μικροδονήσεις και τον θόρυβο από το έδαφος για ένα ευρύ φάσμα καταγραφής συχνοτήτων. Ετσι, μια 24ωρη σεισμική καταγραφή από ένα εγχώριο σταθμό μπορεί να περιέχει πολλούς τοπικούς σεισμούς, μεγάλους μακρινούς σεισμούς σε άλλες ηπείρους, την αλληλεπίδραση θαλάσσιων κυμάτων σε ωκεανούς και γειτονικές θάλασσες και, τέλος, τον υψίσυχνο θόρυβο που σχετίζεται με τις διάφορες ανθρώπινες δραστηριότητες.

(με πληροφορίες από CNN, ΑΠΕ)

spot_img

Related articles

«Θα ζητούσα από τους ανθρώπους μια μικρή δόση συμπόνιας» – Οι σκέψεις ενός… αρνιού πριν το Πάσχα

Το Πάσχα είναι η σημαντικότερη γιορτή της Ορθοδοξίας και συνοδεύεται από πολλές παραδόσεις και έθιμα, τόσο θρησκευτικά όσο και λαϊκά....

Foreign Affairs: Η εποχή των «αιώνιων πολέμων» – Στρατιωτικές συγκρούσεις χωρίς αρχή, μέση και τέλος

Ανατριχίλες προκαλεί το πολυσέλιδο κεντρικό θέμα του Foreign Affairs, για το πώς ο πλανήτης έχει εισέλθει στην «εποχή των...

ΠΩΣ ΘΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙΣ ΑΝ Ο ΞΙΝΟΣ ΣΥΓΓΕΝΗΣ ΣΟΥ ΚΑΝΕΙ ΚΟΠΛΙΜΕΝΤΟ Η ΣΕ ΠΡΟΣΒΑΛΛΕΙ;

Τα κομπλιμέντα πάνε κι έρχονται αυτές τις ημέρες. Πόσα όμως, από όσα ακούς και λες είναι όντως φιλοφρονήσεις; Αυτές...

Εντυπωσιακό σκηνικό στον Νέο Κόσμο με δεκάδες μολότοφ και βεγγαλικά

Τον γύρο του διαδικτύου κάνει κάθε Πάσχα το σκηνικό που λαμβάνει χώρα στον Νέο Κόσμο, όταν στο άκουσμα του “Χριστός Ανέστη” δεκάδες...
Polis

Polis

🗣 Μιλήστε μαζί μας τώρα στο Messenger!

I will be back soon

Polis
💬 Ευχαριστούμε πολύ για την επικοινωνία!
Η ομάδα του Polis Media θα σας απαντήσει σύντομα.
Σας ευχαριστούμε για το ενδιαφέρον! 🙏
Messenger