Λοιμωξιολόγοι, καθηγητές ιατρικής και νοσοκομειακοί γιατροί μιλάνε στο Newsit για την εύθραυστη ισορροπία της Αττικής. Tι δείχνει η δραστηριότητα της περασμένης εβδομάδας και τι περιμένουν από αυτήν. Τι τους προβληματίζει.
«Το ιϊκό φορτίο δεν ανεβαίνει αλλά ούτε πέφτει»
Στην πραγματικότητα, η Αττική φαίνεται να είναι σε κατάσταση πορτοκαλί συναγερμού εδώ και αρκετές ημέρες, σε μια ισορροπία εύθραυστη που θέλει ιδιαίτερη προσοχή για να διατηρηθεί.
Όπως εξηγεί στο newsit, o Δημήτρης Παρασκευής, αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής για τη διαχείριση του κορονοϊού στην Ελλάδα: «Οι Αχαρνές είναι μια περιοχή που εμφανίζει έξαρση κρουσμάτων, η Δυτική Αττική παραμένει σε κατάσταση δύσκολη και το ίδιο και ο κεντρικός τομέας των Αθηνών. Αυτές οι μεγάλες σε έκταση περιοχές δεν έχουν διαφύγει του κινδύνου. Η αλήθεια είναι ότι η Αττική επιτηρείται στενά κι είμαστε σε αυξημένη επαγρύπνηση για τον νομό».
«Η κατάσταση είναι σταθερή. Όμως η Αττική δεν είναι Θεσσαλονίκη» τονίζει ο κ. Παρασκευής και συμπληρώνει: «Ο πληθυσμός της Αττικής είναι πολύ μεγάλος. H κατάσταση μπορεί να ‘φουντώσει’ πολύ γρήγορα και να γίνει σε ελάχιστο χρόνο πολύ πιο επικίνδυνη από την Θεσσαλονίκη. Αν παρουσιαστεί δηλαδή αύξηση επιπέδου Θεσσαλονίκης θα είναι πολύ χειρότερη και έκρυθμη η εικόνα που θα δούμε».
Αν όλα τα παραπάνω νούμερα αυξηθούν, έστω και λίγο, τότε σύμφωνα με τον κ.Παρασκευή περισσότερα έκτακτα μέτρα για την Αττική θα πέσουν άμεσα στο τραπέζι. Και φυσικά τα μετρά, δεν είναι άλλα από τα τοπικά lockdown όπως τα είδαμε αμέσως μετά τις γιορτές να εφαρμόζονται, σε Βοιωτία, Σπάρτη, Αργολίδα, Λέσβο.
«Σε κάθε περίπτωση, τα κρούσματα δεν είναι χαμηλά και βρισκόμαστε και σε μια χρονική περίοδο που το κρύο είναι έντονο. Την ίδια στιγμή, το ότι η κινητικότητα στους δρόμους είναι αυξημένη είναι αναντίρρητο γεγονός» καταλήγει ο κ. Παρασκευής.
«Είναι σημαντικό αυτή την εβδομάδα να δούμε σταθεροποίηση»
Με τη σειρά του, o Νίκος Θωμαΐδης, καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, είπε στο newsit τα εξής: «Σήμερα αναλύουμε τα λύματα του περασμένου τριημέρου – Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή. Αυτό που μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα είναι ότι την περασμένη εβδομάδα, μέχρι και την Πέμπτη 14 Ιανουαρίου υπήρχε αύξηση της τάξης του 24% στο ιϊκό φορτίου του λεκανοπεδίου της Αττικής.
Αυτό που αντικατόπτριζαν τα νούμερα την περασμένη εβδομάδα ήταν η κίνηση στα Θεοφάνεια και μέσα στις γιορτές. Δεν ήταν μια αμελητέα αύξηση το 24%, δεδομένου ότι η προ-προηγούμενη εβδομάδα είχε δείξει και εκείνη αύξηση στην Αττική, της τάξης του 22%».
Όπως λοιπόν εξηγεί ο ίδιος, είναι σημαντικό στοίχημα αυτή την εβδομάδα να μην έχουμε τρίτη συνεχόμενη αύξηση στην Αττική και να δούμε, αν όχι πτώση, επιπεδοποίηση στα νούμερα.
Και τι θα δείξουν τα νέα στοιχεία για τα λύματα; «Θα δείξουν δύο σημαντικά στοιχεία – αφ ενός. Τη μεγάλη επιστροφή του κόσμου στην εργασία του, μετά τις γιορτές -άλλωστε όσοι κυκλοφόρησαν την περασμένη εβδομάδα στους δρόμους είδαν το σχετικό μποτιλιάρισμα που επικρατούσε στους δρόμους κάποιες ώρες- και θα δείξουν επίσης και την επιστροφή των μαθητών στα σχολεία».
Μικρή τάση νέων εισαγωγών και στα νοσοκομεία
Για μια μικρή μεν, αισθητή δε, αύξηση στις εισαγωγές σε κεντρικά νοσοκομεία της Αττικής, κάνουν λόγο και οι νοσοκομειακοί γιατροί.
Για μια ελαφριά τάση ανόδου στις εισαγωγές στις COVID 19 κλινικές, μας μίλησε ο πρόεδρος των εργαζομένων στο (μεγάλο) γενικό νοσοκομείο της Νίκαιας, Πάνος Παπανικολάου. Ο ίδιος σημειώνει επίσης πως η σημερινή εφημερία στην οποία θα βγει το νοσοκομείο, θα είναι ένα βαρόμετρο του τι μας έρχεται αυτή την εβδομάδα.
«Οι ΜΕΘ δίνουν εικόνα σταθερή, αλλά κάθε ημέρα διασωληνώνουμε κι από ένα νέο ασθενή» μας αναφέρει και η πνευμονολόγος-εντατικολόγος, στο νοσοκομείο «Σωτηρία», Σοφία Πουρίκη. Όσο για τις απλές covid κλινικές, στο νοσοκομείο «ναυαρχίδα» για την αντιμετώπιση του κορονοϊου, οι μισές (από τις 10) COVID 19 κλινικές του νοσοκομείου είναι γεμάτες και οι άλλες μισές, έχουν το πολύ τρία κρεβάτια κενά.
Σύμφωνα πάντως με τα στοιχεία του Μιχάλη Γιαννάκου, αυτή τη στιγμή από τις 210 διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ στην Αττική, κατειλημμένες είναι οι 141. Ενδεικτικά, το Σισμανόγλειο δεν έχει καμία κενή (σε σύνολο 14), το Ασκληπιειό έχει 2 (σε σύνολο 12) και το Θριάσιο 1 (σε σύνολο 12).