Η επιστημονική εξήγηση για όσους πίνουν σκέτο καφέ

Date:

Share post:

Όσο πιο ευαίσθητοι είναι οι άνθρωποι στην πικρή γεύση της καφεΐνης, εξαιτίας των σχετικών γονιδίων στο DNA τους, τόσο περισσότερο καφέ πίνουν, σύμφωνα με μια νέα διεθνή επιστημονική έρευνα. Η μελέτη δείχνει επίσης ότι, ανάλογα με τη γενετική προδιάθεση, οι άνθρωποι τείνουν να προτιμούν τον καφέ ή το τσάι (σπάνια κάποιος πίνει πολύ και από τα δύο).

Τόσο το τσάι όσο και ο καφές περιέχουν συστατικά (ιδίως καφεΐνη) που τους προσδίδουν μια πικρή γεύση. Η πικράδα εξελίχθηκε ως φυσικό σύστημα προειδοποίησης για να προστατεύει τους ανθρώπους από δυνητικά επικίνδυνες ουσίες. Όμως, ενώ κανονικά αυτό θα σήμαινε ότι οι άνθρωποι θα έπρεπε να αποφεύγουν τον καφέ, συμβαίνει το αντίθετο σε πολλούς ανθρώπους.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την επίκουρη καθηγήτρια προληπτικής ιατρικής Μάριλιν Κορνέλις του Πανεπιστημίου Northwestern του Σικάγο, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Scientific Reports, ανέλυσαν στοιχεία για περισσότερους από 430.000 ανθρώπους ηλικίας 37 έως 73 ετών.

Διαπιστώθηκε ότι όσο πιο ευαίσθητος είναι ένας άνθρωπος στην πικρή γεύση της καφεΐνης, λόγω της σχετικής γονιδιακής παραλλαγής στο γονιδίωμά του, τόσο περισσότερο καφέ πίνει (ιδίως χωρίς ζάχαρη ή γάλα). Η ύπαρξη των «πικρών» γονιδίων αυξάνει περίπου κατά 20% την πιθανότητα να πίνει κάποιος περισσότερους από τέσσερις καφέδες τη μέρα (κατά προτίμηση σκέτους).

«Θα περίμενε κανείς οι άνθρωποι που είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι στην πικρή γεύση της καφεΐνης, να πίνουν λιγότερο καφέ. Το αντίθετο όμως προκύπτει από την έρευνά μας, καθώς έχουν μάθει να συσχετίζουν την πικράδα με τα καλά πράγματα», δήλωσε η Κορνέλις.

Από την άλλη, η ίδια μελέτη δείχνει ότι υπάρχει ένα διαφορετικό γενετικό υπόβαθρο και στην ευαισθησία για το πικρό. Όσοι άνθρωποι έχουν άλλα γονίδια, τα οποία τους κάνουν πιο ευαίσθητους στην πικρή γεύση που έχουν τα πράσινα λαχανικά, το κινίνο ή το ανθρακούχο νερό «τόνικ», αυτοί είναι πιθανότερο να προτιμούν το τσάι από τον καφέ. Οι άνθρωποι με αυτές τις γονιδιακές παραλλαγές, έχουν 4% μεγαλύτερη πιθανότητα να πίνουν περισσότερα από πέντε φλιτζάνια τσαγιού τη μέρα, ενώ γενικά αποφεύγουν τον καφέ.

Επιπλέον, όσοι έχουν τα κατάλληλα «πικρά» γονίδια για να νιώθουν περισσότερο τη γεύση που έχουν τα λαχανάκια Βρυξελλών, είναι λιγότερο πιθανό να πίνουν αλκοόλ, ιδίως κόκκινο κρασί, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

spot_img

Related articles

29/04/2025 20:30 – ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΝΕΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΡΑΦΗΝΑΣ (Σ.Δ.Κ.Ρ.)

Η Πρόεδρος του Συμβουλίου Δημοτικής Κοινότητας Ραφήνας, σας καλεί, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 3852/2010, όπως...

Κανονισμός καθαριότητας περιβάλλοντος και πρασίνου – Δήμος Ραφήνας

Κάντε εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίου του Δήμου Ραφήνας – Πικερμίου για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία...

24/04/2025 20:00 – Πρόσκληση σε συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου – 24/04/2025 – Δήμος Ραφήνας

Η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, σας καλεί σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 67 του                           Ν. 3852/2010...

Οδηγίες πολιτών για τους καθαρισμούς των περιβαλλόντων χώρων των ιδιοκτησιών τους

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ   Παρακαλούμε οι πολίτες του Δήμου Ραφήνας-Πικερμίου που προτίθενται να προβούν σε κλαδέματα  και καθαρισμούς...
Polis

Polis

🗣 Μιλήστε μαζί μας τώρα στο Messenger!

I will be back soon

Polis
💬 Ευχαριστούμε πολύ για την επικοινωνία!
Η ομάδα του Polis Media θα σας απαντήσει σύντομα.
Σας ευχαριστούμε για το ενδιαφέρον! 🙏
Messenger