Η δημοσιογράφος που άθελά της ίσως “τελειώσει” τη καριέρα του Σωτήρη Τσιόδρα

Date:

Share post:

Ο συμπαθής καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας στη προσπάθειά του να είναι αρεστός και πρόθυμος στην εκάστοτε πολιτική εξουσία μοιάζει να ρισκάρει την επιστημονική του διαδρομή και αξιοπιστία.

Οταν ξέσπασε ο H1N1 ο καθηγητής στο πλευρό των Αβραμόπουλου-Κοτζαμάνη ήταν μία σχετικά άγνωστη φιγούρα.

Σήμερα τον παρακολουθούν με κομμένη την ανάσα εκατομμύρια Ελληνες και κυρίως (αυτές τις μέρες) οι γονείς των παιδιών.

Κάθε του λέξη έχει τεράστια σημασία. Όπως επίσης και οι ανακολουθίες του στην περίπτωση κλεισίματος και ανοίγματος των σχολείων αλλά και της χρήσης της (επικίνδυνης) μάσκας.

Ο κ. Τσιόδρας και η επιτροπή του συνηγορούν στο πλευρό της Κεραμέως για το άνοιγμα των σχολείων. Την ίδια στιγμή όμως εκτός από τη Μεγάλη Βρετανία και στη Γαλλία, την Ιταλία και την Ισπανία (χώρες που έχει πετσοκόψει ο Covid-19) υπάρχει μεγάλη ανησυχία των αρχών για την εμφάνιση (σ΄αυτή τη συγκυρία της πανδημίας του Covid-19) μίας σπάνιας νόσου που απειλεί τα παιδιά.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ: Υπ’ ατμόν βρίσκονται οι γαλλικές αρχές, καθώς μετά τη Βρετανία, την Ιταλία και την Ισπανία, και η Γαλλία καταγράφει τις τελευταίες ημέρες μία σπάνια νόσο στα παιδιά, η οποία ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχει επιβεβαιωθεί ότι συνδέεται με τον νέο κορονοϊό.

Ειδικότερα, ένας σημαντικός αριθμός παιδιών έχουν νοσηλευτεί τις τελευταίες 15 ημέρες σε μονάδες εντατικής θεραπείας στο Παρίσι με οξεία μυοκαρδίτιδα (φλεγμονή του μυοκαρδίου) και άτυπες μορφές του συνδρόμου Kawasaki (φλεγμονώδης νόσος τύπου αγγειίτιδας), αναφέρει σε δημοσίευμά της η Monde.

Ο ίδιος ο Γάλλος υπουργός Υγείας Ολιβιέ Βεράν διαβεβαίωσε σήμερα πως παίρνει «πολύ στα σοβαρά» την εμφάνιση στη Γαλλία περιπτώσεων παιδιών που πάσχουν από σοβαρή φλεγμονώδη νόσο, υπογραμμίζοντας σε κάθε περίπτωση πως δεν υπάρχουν ακόμη επαρκή στοιχεία για να συνδεθεί με τον νέο κορονοϊό.

Τον κώδωνα του κίνδυνου έκρουσαν χθες και οι βρετανικές υγειονομικές αρχές, επισημαίνοντας ότι οι γονείς πρέπει να είναι προσεκτικοί για το ενδεχόμενο να εμφανιστεί σοβαρή φλεγμονώδης νόσος σε βρέφη και νήπια, για την οποία μερικοί γιατροί εκφράζουν φόβους ότι μπορεί να συνδέεται με τον Covid-19. Στη Βρετανία η σπάνια νόσος παρουσιάζει συμπτώματα που μοιάζουν με αυτά του συνδόμου Kawasaki και πλήττει περισσότερο βρέφη και νήπια.

Κρούσματα αναφέρθηκαν επίσης στην Ιταλία, την Ισπανία και τη Σουηδία. Οι γιατροί στη βόρεια Ιταλία, μία από τις περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο από την πανδημία, ανέφεραν πολύ μεγάλο αριθμό παιδιών κάτω των 9 ετών με τη νόσο Kawasaki, που συναντάται πιο συχνά σε περιοχές της Ασίας.

Στη Γαλλία, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, τα παιδιά εμφανίζουν «συμπτώματα πυρετού, συμπτώματα στο πεπτικό και μια αρκετά γενικευμένη αγγειακή φλεγμονή που μπορεί να προκαλέσει καρδιακή ανεπάρκεια», αλλά «καθ’ όσα γνωρίζω ευτυχώς κανένα παιδί δεν έχει χάσει τη ζωή του απ’ αυτές τις επιπλοκές οι οποίες είναι αρκετά σπάνιες ασθένειες που μπορεί να συνοδεύονται από φλεγμονή της καρδιάς».

Ορισμένα από τα παιδιά αυτά «στη Γαλλία όπως και στη Βρετανία, αλλά όχι όλα, αποδείχθηκαν φορείς του κορονοϊού», πρόσθεσε ο Γάλλος υπουργός.

«Το αντιμετωπίζω πολύ πολύ σοβαρά. Στο στάδιο αυτό δεν έχουμε απολύτως καμιά ιατρική εξήγηση. Πρόκειται άραγε για μια φλεγμονώδη αντίδραση που προκαλείται από μια νόσο που προϋπάρχει στα παιδιά που προσβάλλονται απ’ αυτόν τον ιό ή για μια άλλη λοιμώδη νόσο; Υπάρχουν πολλά ερωτήματα», τόνισε.

Έρχεται λοιπόν η δημοσιογράφος Μάρθα Καϊτανίδη και σε μία ερώτησή της περιλαμβάνει και τις εξελίξεις γι΄αυτή την νόσο. Δείτε την απάντηση του καθηγητή>

Μ. ΚΑΪΤΑΝΙΔΗ: Κυρία Κεραμέως και κύριε Τσιόδρα, είστε σε θέση να μας πείτε πόσα δημόσια σχολεία έχουν σαπουνοθήκες, χαρτοπετσέτες και γενικώς αναλώσιμα; Στην αναλογία νιπτήρων-μαθητών, πώς συνδυάζεται το «πλένουμε τα χέρια μας» με το «αποφεύγουμε το συγχρωτισμό»; Επίσης, έχετε διαθέσιμο τον αριθμό των εκπαιδευτικών που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες; Και συνεπακόλουθα, πόσοι θα είναι εκείνοι που θα επιτηρούν τους μαθητές ώστε να τηρούνται τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής; Και τέλος, πόσο ασφαλή κρίνετε την έκθεση του μαθητικού πληθυσμού στο νέο κορονοϊό, δεδομένων των επιπλοκών που έχουν καταγραφεί σε παιδιά στη Γαλλία και την Αγγλία;

Σ. ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Να απαντήσω για το τελευταίο πριν να απαντήσει για κάποια πρακτικά θέματα η Υπουργός. Έχει επανεξεταστεί (!!!) το θέμα αυτό της Γαλλίας και της Αγγλίας, για το οποίο σας μίλησα και προχθές. Δεν φαίνεται αυτή τη στιγμή να αφορά μεγάλο αριθμό παιδιών. Ίσα-ίσα, είναι λιγότερα από 20 παιδιά αυτή τη στιγμή στα οποία έχει αναφερθεί. Είναι ένα σύνδρομο που μοιάζει με τη νόσο Kawasaki, ένα φλεγμονώδες σύνδρομο.
Δεν φαίνεται ότι αλλάζει αυτά που ξέρουμε για τα παιδιά αυτά, τα σημαντικά σημεία τα οποία σας είπα. Μάλιστα, πολλοί (!!!) κατηγόρησαν το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Αγγλίας ότι προέβη πολύ γρήγορα και πολύ εσπευσμένα σε μια ανακοίνωση, η οποία πανικόβαλε τον κόσμο χωρίς λόγο.
Το παρακολουθούμε. Δεν αλλάζει τα επιστημονικά δεδομένα (ποια δεδομένα κε Καθηγητά, όταν κλείνατε τα σχολεία ή τώρα που τα ανοίγετε;) που ξέρουμε για τα παιδιά μέχρι σήμερα.

(Αυτή η απάντηση μπορεί να σταθεί μοιραία για την επιστημονική του καριέρα…)

spot_img

Related articles

Ραφήνα: Έξυπνος μετρητής κατέγραψε 25 κυβικά νερού… σε καμένο σπίτι!

Ραφήνα: Έξυπνος μετρητής κατέγραψε 25 κυβικά νερού… σε καμένο σπίτι!   Ένα απίστευτο περιστατικό ήρθε στο φως μέσα από το...

Κατέθεσε κανονισμούς για τον Αθλητισμό & τον Πολιτισμό η Ομάδα Ξηντάρα

Τους κανονισμούς λειτουργίας για τον Αθλητισμό και τον Πολιτισμό κατέθεσαν, οι εννέα δημοτικοί σύμβουλοι της Ομάδας του Κώστα...

Νέα έρευνα διαπίστωσε ότι το ChatGPT έχει αισθήματα – Τι συμβαίνει όταν διαβάζει τις θλιβερές ιστορίες σας

Μπορείτε να μιλήσετε στο ChatGPT για τα πάντα: δυσκολεύεστε με τις εργασίες στο πανεπιστήμιο; Σας χώρισε ο σύντροφος σας μετά...

Ανιχνεύθηκε οξυγόνο στα «πέρατα» του σύμπαντος – Τι μας δείχνει για τον κόσμο

Αστρονόμοι είχαν την τύχη να κάνουν μια σπουδαία ανακάλυψη, ανιχνεύοντας οξυγόνο και στοιχεία όπως βαρέα μέταλλα στον πιο...