Η αρχαιότερη βυθισμένη πόλη του κόσμου είναι στην Ελλάδα – Γιατί μάγεψε το BBC

Date:

Share post:

Μια πτήση στο χρόνο και ταυτόχρονα στα εξωτικά ελληνικά, χρώματα. Το απόλυτο τιρκουάζ σμίγει με την αρχαιότερη πόλη του κόσμου. Όλα αυτά, στη Λακωνία, στο στενό της Ελαφονήσου…

Δίπλα από την Πούντα Λακωνίας βρίσκεται το Παυλοπέτρι, που είναι μια μικρή νησίδα απέναντι από την Ελαφόνησο. Στην ευρύτερη περιοχή υπάρχουν αρχαιολογικά ευρήματα που μαρτυρούν την κατοίκηση της περιοχής από αρχαιότατους χρόνους. Μεταξύ της νησίδας και της ξηράς βρίσκεται αρχαία πόλη, βυθισμένη ελάχιστα μέτρα κάτω από την επιφάνεια, με ηλικία περίπου 5 χιλιετηρίδων. Πρόκειται για μοναδική στο είδος της πόλη αφού έχει συγκεκριμένο σχέδιο με δρόμους, κτίρια και νεκροταφείο.

Ανακαλύφθηκε το 1967 από τον Νίκολας Φλέμινγκ (Nicholas Flemming) και χαρτογραφήθηκε το 1968 από ομάδα του πανεπιστημίου του Κέμπριτζ. Υπάρχουν τουλάχιστον 15 κτίρια σε βάθος 3 με 4 μέτρων και οι πρόσφατες έρευνες του 2009 αποκάλυψαν ότι εκτείνεται σε 9 στρέμματα. Αρχικά υπήρχε η εκτίμηση ότι η πόλη κτίστηκε περί το 1600-1100 π.Χ. αλλά αργότερα οι έρευνες αποκάλυψαν μέσω των ευρημάτων ότι η πόλη κατοικείται πριν από το 2800 πΧ, στην αρχή της εποχής του χαλκού.

Πιθανολογείται ότι η πόλη βυθίστηκε το 1000 πΧ.

Το γεγονός ότι η πόλη βυθίστηκε βοήθησε να διατηρηθούν τα σημερινά ευρήματα εφόσον δεν χτίστηκε ξανά ή μετά την καταστροφή η περιοχή χρησιμοποιήθηκε για γεωργία. Παρά το γεγονός της φυσικής καταστροφής από το νερό με την πάροδο των αιώνων, η διάταξη της πόλης είναι όπως ήταν πριν από χιλιάδες χρόνια.

Από τον Οκτώβριο του 2009 και μετά, τέσσερις ακόμα επιτόπιες έρευνες είχαν προγραμματιστεί, σε συνεργασία ελληνικών υπηρεσιών αλλά και διεθνών πανεπιστήμιων και επιστημόνων. Αυτές οι έρευνες περιλάμβαναν και ανασκαφές. Ένα από τα αποτελέσματα των ερευνών ήταν να αποδείξει ότι η πόλη ήταν το κέντρο μιας ακμάζουσας βιομηχανίας κλωστοϋφαντουργίας. Επίσης, στην περιοχή βρέθηκαν πολλά μεγάλα πιθάρια από την Κρήτη, γεγονός που προδίδει πως η πόλη ήταν και μεγάλο εμπορικό λιμάνι.

Το έργο της αρχαιολογικής ομάδας συγκεντρώθηκε σε ένα ντοκιμαντέρ που μεταδόθηκε από το BBC 2 το 2011. Από άλλους θεωρείται ότι το Παυλοπέτρι ποντίσθηκε το 375 μ.Χ. από τον ίδιο σεισμό που κατέστρεψε και το Γύθειο. Θεωρείται ότι το παραθαλάσσιο έδαφος σε μεγάλη έκταση μετακινήθηκε και έτσι έγινε αποκοπή της τότε χερσονήσου στην οποία βρισκόταν η Όνου Γνάθος και έτσι δημιουργήθηκε το σημερινό νησί της Ελαφόνησου.

newsit.gr

spot_img

Related articles

Δεν υπάρχει καπνός χωρίς φωτιά…

Μετά από μία περίοδο φαινομενικά τουλάχιστον πολιτικής, όχι διοικητικής, γιατί εκεί γίνεται το απόλυτο χάος... κυκλοφορούν έντονα εδώ...

Τι είναι η Dubai chocolate που έχει τρελάνει τα social media – Η συνταγή που την κάνει ξεχωριστή

Με αστραπιαίους ρυθμούς χάρη στο TikTok εξαπλώθηκε η φήμη της «Dubai chocolate», με την ευρωπαϊκή αγορά να την εντάσσει σταδιακά...

Περνώ κυρίως μόνη μου καλά – Ο γυναικείος οργασμός έχει συνταγή επιτυχίας

Ο οργασμός συχνά θεωρείται θέμα ταμπού, αλλά κάνεις δεν καταλαβαίνει γιατί. Μια νέα μελέτη μάλιστα, αποκάλυψε πως ακριβώς...

Κεντρική Μακεδονία: Η πρώτη σε σταυρούς Βούλα Πατουλίδου και η Νανά Αηδονά διεκδικούν τη μετα-Τζιτζικώστα εποχή

Τη νέα περιφερειάρχη που θα διοικήσει την Κεντρική Μακεδονία ως τις εκλογές του 2028 θα ψηφίσουν οι σύμβουλοι της παράταξης...